Τράπεζες: Με δυο ισχυρά “όπλα” στη νέα τραπεζική κρίση

Τράπεζες: Με δυο ισχυρά “όπλα” στη νέα τραπεζική κρίση
Credit Suisse AP Photo/Seth Wenig

Υψηλές πιέσεις χθες στα ελληνικά τραπεζικά ομόλογα. Η μικρή έκθεση των ελληνικών τραπεζών και η φθηνή ρευστότητα τα δύο όπλα των ελληνικών τραπεζών στην νέα κρίση. Δεν ανησυχούν αλλά και δεν εφησυχάζουν οι Έλληνες τραπεζίτες.

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται τα τελευταία 24ώρα οι διοικήσεις των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις στις αγορές και την τραπεζική αναταραχή τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε αμερικανικό επίπεδο.

Χθες μάλιστα σήμανε συναγερμός στα dealing rooms και των τεσσάρων συστιμικών τραπεζών καθώς η απόφαση για μηδενισμό της αξίας των ομολόγων AT1 της Credit Suisse ύψους 15,8 δισ. ελβετικών φράγκων άσκησε μεγάλες πιέσεις στις αγορές των ελληνικν τραπεζικών ομολόγων και ιδιαίτερα σε αυτές των AT1 και Tier ΙΙ. Το κλίμα προκάλεσε και την παρέμβαση του Διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα ο οποίος έσπευσε να τονίσει στο Reuters ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν έκθεση στα ομόλογα AT1 της Credit Suisse υπογραμμίζοντας για άλλη μια φορά ότι πλέον διαθέτουν σημαντική ισχύ.

Υπενθυμίζεται πως «πληγές» από το deal Credit Suisse με UBS απέκτησαν οι επενδυτές των πιο ριψοκίνδυνων ομολόγων της εταιρείας, γνωστά ως AT1, αξίας 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στο πλαίσιο της συμφωνίας εξαγοράς, οι μέτοχοι της Credit Suisse παίρνουν 3,3 δισ. δολάρια, όμως η αξία των ύψους 17 δισ. δολαρίων AT1s της τράπεζας αφανίζεται. Σημειώνεται ότι οι additional tier 1 τίτλοι δημιουργήθηκαν μετά τη παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, για να διασφαλιστεί ότι στις διασώσεις τραπεζών, το κόστος θα βαραίνει τους επενδυτές και όχι τους φορολογούμενους. Οι εποπτικές αρχές ήλπιζαν ότι τα AT1s θα λειτουργούσαν σαν ένα πρόσθετο μαξιλάρι κεφαλαίων, ανάμεσα στους μετόχους και τους ομολογιούχους. Όμως, το νομικό πλαίσιο υπήρξε αβέβαιο και αμφιλεγόμενο.

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη ζητήσει από τις εμπορικές τράπεζες να ενημερώσουν για τυχόν άνοιγμά τους στην ελβετική Credit Suisse. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τα τραπεζικά επιτελεία έχουν ήδη κάνει την σχετική άσκηση από την προηγούμενη εβδομάδα και τα ευρήματα είναι σχεδόν μηδενικά.

Δεν ανησυχούμε δεν εφησυχάζουμε

Την ίδια στιγμή τραπεζικές πηγές ανέφεραν στο news247.gr «ότι από την σημερινή εξέλιξη δεν προκύπτει ουσιαστικός λόγος ανησυχίας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού». Επαναλαμβάνουν μάλιστα «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι πολύ καλά ελεγμένο, επί σειρά ετών, έχει σημαντική ρευστότητα με χαμηλό κόστος που βασίζεται κυρίως στις καταθέσεις και διαθέτει ισχυρούς κεφαλαιακούς δείκτες».

Σε ότι αφορά στο μείζον ζήτημα των καταθέσεων, οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι «δεν υπάρχει καμία απολύτως ανησυχία για τους καταθέτες καθώς τα stress test που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια από τον SSM έχουν θωρακίσει σε εξαιρετικό σημαντικό βαθμό το σύστημα». «Είμαστε από τις πλέον ελεγμένες τράπεζες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο εξαιτίας των ανακεφαλαιοπιήσεων και της κρίσης χρέους που βίωσε επί μια δεκαετία η χώρα», αναφέρει υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή και προσθέτει: «Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι εφησυχάζουμε. Το ζήτημα της Credit Suisse δεν είναι απλό και μεμονωμένο όπως της Silicon Valley Bank και η ελβετική τράπεζα έχει σημαντική έκθεση στα χρηματιστηριακά παράγωγα σε διεθνές επίπεδο». Εμείς, συμπληρώνει, ως τραπεζικό σύστημα δεν συνδεόμαστε απευθείας με την Credit Suisse αλλά οι αγορές είναι ψυχολογία και η διατάραξη της τραπεζικής πίστης εύκολα γίνεται, δύσκολα εξομαλύνεται.

Τα δύο όπλα

Σε ό,τι αφορά τις θέσεις που έχουν οι ελληνικές τράπεζες στα χαρτοφυλάκια διακράτησης ομολόγων έως την λήξη, οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών απαντούν ότι δεν υπάρχει εστία ανησυχίας καθώς το ποσοστό αυτών των θέσεων επί του συνολικού ενεργητικού είναι μικρό, στην περιοχή του 10%-12%. Πρόκειται ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα των ελληνικών τραπεζών.

Το δεύτερο, επίσης, σημαντικό ατού είναι οι φθηνές – ακόμη παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων – καταθέσεις. Κι αυτό γιατί τα διαθέσιμα στοιχεία που έχουν οι τράπεζες στη διαθεσή τους δείχνουνε ότι οι Έλληνες δεν έχουν μεταφέρει μαζικά τις καταθέσεις τους από το απλό Ταμιευτήριο στις πιο «ακριβές» ως προς το κόστος που αναλαμβάνει η τράπεζα προθεσμιακές καταθέσεις.

Συγκεκριμένα εδώ και τρεις μήνες που οι τράπεζες έχουν υιοθετήσει πιο ακριβή τιμολογιακή πολιτική στις προθεσμιακές καταθέσεις μέσω των νέων προϊόντων δεν έχει σημειωθεί εκροή από τις καταθέσεις Ταμιευτηρίου, το κόστος των οποίων είναι πολύ χαμηλό. Άρα το σύστημα διαθέτει πλεονάζουσα, σε ορισμένες όχι σε όλες τις περιπτώσεις, ρευστότητα και μάλιστα φθηνή.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα