Τράπεζες: Με το σταγονόμετρο τα νέα δάνεια

Τράπεζες: Με το σταγονόμετρο τα νέα δάνεια
Τράπεζα της Ελλάδος Eurokinissi

Την ώρα που η πολιτική της ΕΚΤ αλλά και η αύξηση των καταθέσεων έχει συσσωρεύσει στις τράπεζες πλεονάζουσα ρευστότητα που προσεγγίζει τα 60 δις. ευρώ οι νέες χορηγήσεις ανέρχονται μόλις σε μερικά δις ευρώ. Ποιοι λόγοι κρατούν τις κάνουλες κλειστές,

Με το σταγονόμετρο εξακολουθεί να διοχετεύει ρευστότητα προς την πραγματική οικονομία των εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα καθώς μόλις ένα μικρό μέρος από τη φθηνή ρευστότητα των 44,6 δισ. ευρώ που έχουν αντλήσει μέχρι στιγμής οι τράπεζες από την ΕΚΤ με αρνητικό επιτόκιο αλλά και των 14 δις. ευρώ νέων καταθέσεων, κατευθύνεται πος την πραγματική οικονομία.

Όπως εξηγούν στο news247.gr έμπειρα τραπεζικά στελέχη το μεγαλύτερο μέρος της τεράστιας ρευστότητας που εισρέει στις ελληνικές τράπεζες, επανατοποθετήθηκε στην ΕΚΤ με τη μορφή καταθέσεων, ενώ ένα σημαντικό τμήμα της αξιοποιήθηκε από τις τράπεζες για αγορές ομολόγων και τον περιορισμό της εξάρτησής τους από τη διατραπεζική αγορά.

Η εικόνα το 2020

Η πρώτη ξεκάθαρη εικόνα προέκυψε από τα στοιχεία ισολογισμών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για το 2020, με βάση τα οποία η πλεονάζουσα ρευστότητα που δημιουργήθηκε στην οικονομία ανήλθε το 2020 στα 47 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 33,8 δισ. ευρώ ήταν τα νέα δάνεια που οι τράπεζες άντλησαν μέσω της ΕΚΤ και του προγράμματος μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO). Σε αυτά προστέθηκαν άλλα 13 δισ. ευρώ με τη μορφή αύξησης των καταθέσεων από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Από την πλεονάζουσα ρευστότητα των 47 δισ. ευρώ μόλις τα 7,9 δισ. ευρώ ήταν οι καθαρές νέες πιστώσεις προς τις επιχειρήσεις.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαίωσαν σε πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις τους τόσο ο επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς ο οποίος μιλώντας στο οικονομικό φορουμ των Δελφών παραδέχτηκε οτι την προηγούμενη χρονιά (2020) η καθαρή αύξηση των δανείων ήταν μόλις 5,5 δισ. ευρω, όσο και ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος νωρίτερα φέτος αποκάλυψε ότι τα λεφτά από την ΕΚΤ πήγαν για να κλείσουν οι τράπεζες θέσεις στη διατραπεζική αγορά και για ν’ αγοράσουν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 12 δισ. ευρω.

Γιατί οι κάνουλες παραμένουν κλειστές

Σχολιάζοντας αυτή την κατάσταση τα τραπεζικά επιτελεία επιβεβαιώνουν προφανώς ότι το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής ρευστότητας των 41,4 δισ. ευρώ που άντλησαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες συνολικά από την ΕΚΤ τον περασμένο χρόνο κατέληξε πίσω στο ευρωσύστημα, τονίζουν όμως ότι αυτό συνέβη ελλείψει ικανής ζήτησης για νέα δάνεια από αξιόχρεες επιχειρήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ρευστά διαθέσιμα που ήταν τοποθετημένα στα τέλη του 2020 στην Κεντρική Τράπεζα ανήλθαν στα 32,2 δισ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο κατά 18,6 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2019, εξέλιξη που αποτυπώνει και την απροθυμία για επενδύσεις εν μέσω της γενικευμένης κρίσης στην οικονομία.

«Η υστέρηση στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας σε σχέση με τη διαθέσιμη ρευστότητα που υπάρχει στο σύστημα είναι συνέπεια, αφενός, των περιορισμένων αναγκών που προκάλεσε το παρατεταμένο lockdown και αφετέρου, της ισχυρής στήριξης που δόθηκε απευθείας μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό, καλύπτοντας τις ανάγκες για άμεση ρευστότητα των επιχειρήσεων» τονίζει στο news247.gr υψηλόβαθμα τραπεζικό στέλεχος και εξηγεί ότι «με δεδομένο ότι σημαντικός αριθμός κλάδων έμεινε κλειστός για μεγάλο διάστημα το 2020 αλλά και τους πρώτους μήνες του 2021, οι πραγματικές ανάγκες για κεφάλαια κίνησης ήταν περιορισμένες, ενώ χαμηλή ήταν η ζήτηση και για δάνεια επενδυτικού σκοπού. Ετσι ένα σημαντικό τμήμα των χορηγήσεων ύψους 21 δισ. ευρώ που διατέθηκαν μέσα από το τραπεζικό σύστημα κατευθύνθηκε για αποπληρωμές προηγούμενων δανείων ή αναχρηματοδοτήσεις, ενώ ένα επίσης σημαντικό τμήμα έγινε «μαξιλάρι» καταθέσεων».

Ίδια εικόνα και το 2021

Η παραπάνω στρατηγική που έχουν υιοθετήσει οι διοικήσεις των τεσσάρων συστιμικών τραπεζών δεν φαίνεται να αλλάξει ούτε κατά την διάρκεια του 2021 καθώς μόνο τον περασμένο Μάρτιο οι ελληνικές τράπεζες έλαβαν από την ΕΚΤ στο πλαίσιο των ευνοϊκών νομισματικών μέτρων που εφαρμόζει η Φρανκφούρτη περισσότερα από 3 δις. ευρώ.

Ωστόσο ούτε τα κεφάλαια αυτά όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος και ενώ φαίνεται φως στο τούνελ της πανδημίας, δεν κατευθύνθηκαν στη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Στο δίμηνο Ιανουαρίου Φεβρουαρίου το καθαρό ποσό των δανείων που έλαβαν οι επιχειρήσεις ήταν μόλις 104 εκατ. ευρω, ενώ για το σύνολο του ιδιωτικού τομέα η καθαρή χρηματοδότηση ήταν αρνητική κατά 243 εκατ. ευρώ, όπερ σημαίνει ότι οι τράπεζες εισέπραξαν περισσότερα χρεολύσια από τα ποσά των νέων δανείων που εκταμίευσαν .

Μετά και τα αυξημένα κεφάλαια που εισέρρευσαν στα ταμεία των τραπεζών από την ΕΚΤ το Μάρτιο, η συνολική τους «έκθεση» στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έφθασε τα 44,6 δις. ευρω από 41,4 δις ευρω που ήταν στο τέλος Φεβρουάριου. Στην ουσία η ΕΚΤ επιδοτεί με επιτόκιο που φθάνει το 1% τις τράπεζες για τη ρευστότητα που τους παρέχει, προκειμένου όπως επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία η επικεφαλής της Κρ. Λαγκαρντ, το μεγαλύτερο μέρος να διοχετευτεί στις εθνικές οικονομίες με τη μορφή δανείων.

Όμως η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος στο πρώτο δίμηνο του έτους ενισχύθηκε και από την αύξηση των καταθέσεων. Τους δύο πρώτους μήνες του έτους επιχειρήσεις και νοικοκυριά κατέθεσαν στις τράπεζες περίπου άλλο 1 δις. ευρω.

Για το σύνολο του 2021 οι προϋπολογισμοί των τραπεζών ανεβάζουν το ύψος των νέων δανείων που θα κατευθυνθεί στην οικονομία στα 18 δισ. ευρώ περίπου, καθώς η οικονομία θα αρχίσει να μπαίνει σταδικά σε τροχιά ανάκαμψης. Οι καθαρές νέες πιστώσεις, δηλαδή τα νέα δάνεια αφού αφαιρεθούν οι αποπληρωμές υφιστάμενων δανείων, εκτιμάται ωστόσο ότι δεν θα ξεπεράσουν τα 4-5 δισ. ευρώ, καθώς οι επιχειρήσεις θα αναλώσουν σε πρώτη φάση το «μαξιλάρι» των καταθέσεων που έχουν δημιουργήσει.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα