Τράπεζες: μειώνουν κατά 25 δισ. τα κόκκινα δάνεια μέχρι τέλος του έτους

Τράπεζες: μειώνουν κατά 25 δισ. τα κόκκινα δάνεια μέχρι τέλος του έτους
Κόκκινα δάνεια Shutterstock

Μετά την αναμενόμενη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 70% περίπου από τα ιστορικά υψηλά, έως και τους πρώτους μήνες του 2021, το εγχώριο τραπεζικό σύστημα θα είναι πλέον κοντά στον στόχο για μονοψήφιο δείκτη

Πυρετωδώς εργάζονται τις τελευταίες εβδομάδες στα τραπεζικά επιτελεία για την ολοκλήρωση έως και τις αρχές του 2021 του πρώτου μεγάλου κύκλου εμπροσθοβαρούς εξυγίανσης του ενεργητικού τους.

Όπως εξηγεί στο news247.gr έμπειρο τραπεζικό στέλεχος, «πρόκειται για έναν μαραθώνιο αγώνα που ξεκίνησε το 2016, όταν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα σημείωσαν ιστορικό υψηλό στα 107 δισ. ευρώ και από τότε οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταφέρει να τα μειώσουν κατά 44%, κυρίως μέσω πωλήσεων και διαγραφών».

Η ίδια πηγή δηλώνει αισιόδοξη ότι παρά το δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον λόγω της πανδημίας και την υπερπροσφορά κόκκινων δανείων που θα υπάρξει σε όλη την Ευρώπη, οι ελληνικές τράπεζες θα καταφέρουν να ολοκληρώσουν με άνεση τον σχεδιασμό τους. Σύμφωνα με τον ίδιο, όχι μόνο διαθέτουν τα κεφάλαια για να προχωρήσουν στις προγραμματισμένες συναλλαγές, αλλά έχουν και επιπρόσθετα όπλα που ενισχύουν τις πιθανότητες επιτυχίας.

Μετά την αναμενόμενη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 70% περίπου από τα ιστορικά υψηλά, έως και τους πρώτους μήνες του 2021, το εγχώριο τραπεζικό σύστημα θα είναι πλέον κοντά στον στόχο για μονοψήφιο δείκτη καθυστερήσεων, που θα σηματοδοτήσει την επιστροφή στην κανονικότητα, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, καταλήγει ο έμπειρος τραπεζίτης

Πρώτος στόχος η μείωση των κόκκινων δανείων στο 20%

Πρώτο σημαντικό crash test για τον κλάδο αποτελεί η διαμόρφωση του μέσου δείκτη καθυστερήσεων γύρω από τα επίπεδα του 20%, η οποία θα καταστεί εφικτή μέσω των επικείμενων τιλοποιήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ. Με την επιτυχή εκτέλεσή τους σε λίγους μήνες, τα εντός τραπεζικών ισολογισμών κόκκινα δάνεια αναμένεται να περιοριστούν στη ζώνη των 35 δισ. ευρώ από 60 δισ. ευρώ σήμερα.

Μέσα στην εβδομάδα η Alpha Bank ολοκλήρωσε την πώληση του πακέτου κόκκινων δανείων Neptune (μικτής λογιστικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ) στη Fortress και σήμερα αναμένει την κατάθεση μη δευσμευτικών προσφορών για το πακέτο Galaxy. Η μεγάλη αυτή συναλλαγή περιλαμβάνει την τιτλοποίηση Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) ύψους περί τα 10 δισ. ευρώ και τη δημιουργία της Nέας Cepal, η οποία παράλληλα με τα χαρτοφυλάκια τρίτων επενδυτών – που ήδη διαχειρίζεται – θα αναλάβει τη διαχείριση του τιτλοποιημένου χαρτοφυλακίου καθώς και των υπολοίπων ΜΕΑ της Αlpha Bank.

Υπενθυμίζεται ότι η Eurobank ολοκλήρωσε πριν από λίγες εβδομάδες το δικό της σχέδιο, που περιελάμβανε την αποενοποίηση μέσω τιτλοποιήσεων επισφαλειών 9,5 δισ. ευρώ. Θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα εκτός της Alpha Bank με αντίστοιχες συναλλαγές η Εθνική Τράπεζα με 7 δισ. ευρώ και η Τράπεζα Πειραιώς με 7 δισ. ευρώ.

Κατά την πρόσφατη Γενική Συνέλευση των μετόχων ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Π. Μυλωνάς γνωστοποίησε την πρόθεση του Ομίλου να ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι την προσέγγιση επενδυτών για την τιτλοποίηση του project Frontier, που αφορά μη εξυπηρετούμενα δάνεια άνω των 6 δισ. ευρώ. Η Τράπεζα θα ξεκινήσει την προσέγγιση επενδυτών για την τιτλοποίηση Frontier, στις αρχές του β΄ εξαμήνου 2020, ενώ με την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης αυτή, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα υποχωρήσει χαμηλότερα του 15%.

Την ίδια στιγμή η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς σχεδιάζει την πώληση δυο πακέτων εξασφαλισμένων δανείων σωρευτικού ύψους 7 δισ. ευρώ έως τις αρχές του 2021. Το Project Phoenix αποτελείται από ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια ύψους 2 δις. ευρώ ενώ το Project Vega αποτελείται από ενυπόθηκα στεγαστικά ύψους 1 δισ. ευρώ και από εμπορικά δάνεια ύψους 4 δισ. ευρώ.

Τα σημεία κλειδιά

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Alpha Bank έχει το πλεονέκτημα πως ο επενδυτής θα αποκτήσει πέραν των κόκκινων δανείων και την εταιρεία διαχείρισης επισφαλών απαιτήσεων Cepal, που του διασφαλίζει μία συνεχή ροή εσόδων.

Η Τράπεζα Πειραιώς από την άλλη πλευρά, έχει ήδη συνεργασία με τον όμιλο της Intrum, συμμετέχοντας με ποσοστό 20% στην Intrum Hellas που διαχειρίζεται όλα τα κόκκινα δάνειά της. Η σουηδική εταιρεία εκτιμάται πως θα εκδηλώσει ενδιαφέρον για την επικείμενη τιτλοποίηση, καθώς πρόκειται για δάνεια που ήδη δουλεύει.

Τέλος, η Εθνική Τράπεζα στοχεύει στην τιτλοποίηση ενυπόθηκων δανείων, κατά βάση στεγαστικών, για τα οποία το ενδιαφέρον από το εξωτερικό παραμένει ενεργό. Ταυτόχρονα θα έχει εφέτος στη διάθεσή της έκτακτα κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις περί τα 800 εκατ. ευρώ, που μπορεί να χρησιμοποιήσει για την προώθηση της συγκεκριμένης συναλλαγής, ακόμη και με χειρότερους σε σχέση με την προ κορωνοϊού εποχή όρους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα