Τράπεζες: Μπαράζ συσκέψεων για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του νέου Πτωχευτικού

Τράπεζες: Μπαράζ συσκέψεων για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του νέου Πτωχευτικού
ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ Eurokinissi

Μετά την δημιουργία του συντονιστικού οργάνου συστάθηκαν και τρεις επιχειρησιακές ομάδες προκειμένου ο Κώδικας για τη ρύθμιση οφειλών με παροχή δεύτερης ευκαιρίας να μπορεί να τεθεί σε ουσιαστική ισχύ την 1η Ιουνίου 2021.

Σε αγώνα δρόμου άνευ προηγουμένου θα επιδοθούν από την επόμενη εβδομάδα οι τράπεζες, οι διαχειριστές κόκκινων δανείων και φυσικά το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου καταστεί εφικτή η υλοποίηση του νέου Πτωχευτικού Νόμου αρχικά την 1 η Μαρτίου για τις επιχειρήσεις και στη συνέχεια την 1 η Ιουνίου για τα φυσικά πρόσωπα.

Ήδη κατά την διευρυμένη συνάντηση που είχαν οι διοικήσεις των συστιμικών τραπεζών με τον Πρωθυπουργό στις 29 Δεκεμβρίου, αποφασίστηκε η δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου που θα συνέρχεται κάθε δύο εβδομάδες στο Υπουργείο Οικονομικών για την αποτίμηση της πορείας του έργου και τον προγραμματισμό των επόμενων βημάτων.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έχουν ήδη οριστεί για την επόμενη εβδομάδα τηλεδιασκέψεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε καθημερινή βάση προκειμένου να ξεκινήσει η συγγραφή πρώτων των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων που απαιτούνται ιδιαίτερα για το κομμάτι το νόμου που τίθεται σε εφαρμογή την 1.3.21.

Για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εκτέλεση των εκκρεμοτήτων ενόψει της υλοποίησης του νέου Πτωχευτικού, εκτός από την δημιουργία του συντονιστικού οργάνου έχουν συσταθεί και τρεις επιχειρησιακές ομάδες με αντικείμενο το νομοθετικό κομμάτι και την εξειδίκευση των επιμέρους προβλέψεών του, την τεχνολογική υποδομή και τη συλλογή δεδομένων.

Όπως εξηγεί έμπειρος τραπεζίτης στο news247.gr οι τρεις επιχειρησιακές ομάδες θα πρέπει να συνεργαστούν όχι μόνο αποτελεσματικά αλλά και ταχύτατα προκειμένου ο Κώδικας για τη ρύθμιση οφειλών με παροχή δεύτερης ευκαιρίας να μπορεί να τεθεί σε ουσιαστική ισχύ την 1 η Ιουνίου 2021.

Σε αυτή την κατεύθυνση οι τράπεζες δήλωσαν ήδη στον Πρωθυπουργό την περασμένη εβδομάδα ότι θα αναλάβουν εξολοκλήρου ανάληψη του κόστους χρηματοδότησης για την διεύρυνση της πλατφόρμας του Εξωδικαστικού Συμβιβασμού, πληρώνοντας την PWC για λογαριασμό της κυβέρνησης.

Οι δύο φάσεις υλοποίησης

Σημειώνεται ότι η πρώτη φάση της εφαρμογής αφορά τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και τους μεγάλους ιδιώτες που έχουν εισόδημα ή τζίρο από 700.000 ευρώ και πάνω ή απασχολούν πλέον των 10 εργαζομένων.

Γι’ αυτά τα φυσικά και νομικά πρόσωπα ο συμβιβασμός διενεργείται μεταξύ των πιστωτών και κατατίθεται προς έγκριση στο Δικαστήριο χωρίς την απαίτηση πλατφόρμας όπως στο Δικαστήριο κατατίθεται και η αίτηση πτώχευσης.

Για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και για τους ιδιώτες ο συμβιβασμός αλλά και η αίτηση πτώχευσης διενεργούνται αποκλειστικά μέσα από πλατφόρμα. Γι’ αυτή τη δεύτερη κατηγορία το κομμάτι του νόμου θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται την 1η Ιουνίου.

Μεγάλο στοίχημα

Για την κυβέρνηση η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου στις προθεσμίες της 1 ης Μαρτίου για τις επιχειρήσεις και της 1 ης Ιουνίου του 2021 για τα φυσικά πρόσωπα αποτελεί το μεγάλο «στοίχημα» για την έκβαση της επόμενης μεταμνημονιακής αξιολόγησης της χώρας.

Με πρόσφατη την απόφαση της κυβέρνησης για δίμηνη (επιχειρήσεις) και πεντάμηνη (φυσικά πρόσωπα) παράταση στην έναρξη εφαρμογής του νέου πτωχευτικού νόμου μετά την 1η/1/2021, ο Πρωθυπουργός επιμένει στην κρισιμότητα να μην χαθούν οι ημερομηνίες αυτές και να υπάρξει στενή συνεργασία και «συστράτευση» τραπεζών – εταιρειών διαχείρισης με την κυβέρνηση για την έγκαιρη εφαρμογή του νόμου. Και αυτό, διότι από την έγκαιρη εφαρμογή του πτωχευτικού νόμου θα κριθεί η επόμενη αξιολόγηση προόδου της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τις πληροφορίες, στην Κυβέρνηση επιμένουν ότι η έγκαιρη εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού αποτελεί δέσμευση του ίδιου του Πρωθυπουργού έναντι των εταίρων στο τελευταίο Eurogroup.

Σημειώνεται άλλωστε ότι για την κυβέρνηση, αλλά και για την Οικονομία, ο νέος πτωχευτικός νόμος (Κώδικας για τη ρύθμιση οφειλών με παροχή 2ης ευκαιρίας) συνιστά ένα σημαντικό νομοθέτημα, με το οποίο θα αντιμετωπιστεί το σύνολο του υφιστάμενου ιδιωτικού χρέους, ύψους 234 δισ. ευρώ, αλλά και η μελλοντική υπερχρέωση.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα