Τράπεζες: “Σανίδα σωτηρίας” το Ταμείο Ανάκαμψης

Τράπεζες: “Σανίδα σωτηρίας” το Ταμείο Ανάκαμψης
Χρήματα ISTOCK

Την ώρα που η ζήτηση για νέα δάνεια στο α΄τρίμηνο ήταν αναιμική και οι αποπληρωμές δανείων περισσότερες από τις νέες εκταμιεύσεις, στα τραπεζικά επιτελεία εκτιμούν ότι στο β’ εξάμηνο θα υπάρξει επιτάχυνση της πιστωτικής επέκτασης λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης. Πόσα δάνεια έδωσαν οι τράπεζες.

Η χρονιά μπορεί να ξεκίνησε με το «αριστερό» σε ότι αφορά στις νέες εκταμιεύσεις δανείων προς την πραγματική οικονομία, αλλά οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών εμφανίζονται αισιόδοξες ότι η εικόνα, με αιχμή του δόρατος το Ταμείο Ανάκαμψης, θα αλλάξει στη συνέχεια της χρονιάς και το τελικό ύψος των νέων δανείων θα είναι τελικά αντίστοιχο του περυσινού.

Τον τόνο έδωσε χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου ο οποίος μιλώντας σε εκδήλωση της τράπεζας κάλεσε τους Έλληνες επιχειρηματίες να μην εφησυχάσουν αλλά να προχωρήσουν σε επενδύσεις, αξιοποιώντας τις δυνατότητες χρηματοδότησης που παρέχει ο τραπεζικός τομέας και οι ευρωπαϊκοί πόροι.

Τόνισε μάλιστα σε ότι αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης, ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει αναλάβει τη διαχείριση πόρων άνω του 1 δισ. ευρώ και έχει ήδη προχωρήσει σε χρηματοδότηση 35 επενδυτικών σχεδίων συνολικού ύψους 2,46 δισ. ευρώ, συνδυάζοντας πόρους του Ταμείου ύψους 700 εκ. ευρώ και δικά της κεφάλαια ύψους 580 εκ. ευρώ. Επίσης, μέσω του Αναπτυξιακού νόμου, η Τράπεζα εξετάζει επιχειρηματικά σχέδια προϋπολογισμού περίπου 1 δισ. ευρώ.

Έτερος συστημικός τραπεζίτης σημειώνει ότι «μπορεί η ζήτηση για εκταμίευση νέων χορηγήσεων κυρίως από πλευράς των επιχειρήσεων να ήταν μέχρι σήμερα «αναιμική» ωστόσο το κύμα των αποπληρωμών των δανείων που ξέσπασε στις αρχές το χρόνου δείχνει σημάδια κόπωσης ενώ η εικόνα θα ανατραπεί στο β΄ εξάμηνο κυρίως λόγω της αναμονής στην ουρά περισσότερων επενδυτικών έργων προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Και συνεχίζει «πράγματι οι αποπληρωμές δανείων από επιχειρήσεις που βρέθηκαν με υπερεπάρκεια ρευστότητας και προτίμησαν να την διοχετεύσουν για την απαλλαγή τους από τους αυξημένους τόκους δανείων λόγω της ανόδου των επιτοκίων, «μηδένισε» την πραγματική αύξηση των νέων εκταμιεύσεων από τις τράπεζες στο φετινό α΄ τρίμηνο.

Ωστόσο η πορεία των νέων εκταμιεύσεων θα κριθεί από την στρατηγική των επιχειρήσεων από εδώ και στο εξής και κυρίως η απάντηση στο εάν μείωσαν τις ανάγκες τους για νέα δάνεια λόγω των εκλογών ή η μείωση της ζήτησης οφείλεται τελικά στην παράλληλη άνοδο του κόστους χρήματος και του κόστους κατασκευής και αγοράς εξοπλισμού, που πυροδότησε ο υψηλός πληθωρισμός».

Αναιμική η ζήτηση για δάνεια

Σε ότι αφορά στο πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης οι χορηγήσεις νέων δανείων, τόσο προς τις επιχειρήσεις όσο και προς τα νοικοκυριά, τράβηξαν «χειρόφρενο». Μάλιστα τα πρώτα δείγματα επιβράδυνσης της πιστωτικής επέκτασης αποτυπώθηκαν τόσο στα αποτελέσματα των τραπεζών για το πρώτο τρίμηνο του 2023, όσο και στην πρόσφατη Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία μάλιστα αναμένει η τάση να έχει και συνέχεια.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, η συνολική ζήτηση των δανείων προς επιχειρήσεις για το πρώτο τρίμηνο του 2023 «μειώθηκε ως ένα βαθμό», ενώ αντίστοιχη εκτιμάται πως θα είναι η εικόνα και για το β’ τρίμηνο του έτους, ως απόρροια και της αύξησης του γενικού επιπέδου επιτοκίων.

Την ίδια στιγμή τα οικονομικά αποτελέσματα που δημοσίευσαν οι τράπεζες για το πρώτο τρίμηνο του 2023 έδειξαν μείωση στην καθαρή πιστωτική επέκταση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κατά 2,2 δισ. ευρώ, κυρίως της πρόωρης αποπληρωμής δανείων από τις επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η καθαρή ροή χρηματοδότησης αποτυπώνει τις νέες εκταμιεύσεις μετά τις αποπληρωμές υφιστάμενων οφειλών και το αρνητικό πρόσημο υποδηλώνει ότι οι αποπληρωμές ξεπέρασαν τις νέες δανειοδοτήσεις. Το φαινόμενο των υψηλών αποπληρωμών εντοπίζεται σε κλάδους με μεγάλη ρευστότητα, όπως η ενέργεια και κυρίως η ναυτιλία και σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη έχει οδηγήσει «σε κλείσιμο θέσεων υφιστάμενου δανεισμού ακόμη και με προπληρωμές δανείων».

Οι επιδόσεις ανά τράπεζα

Σε ότι αφορά στην εικόνα των οικονομικών αποτελεσμάτων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 στο σύνολό τους οι συστιμικές τράπεζες εμφάνισαν μείωση των εξυπηρετούμενων δανείων επικαλούμενες όμως ότι ήταν αποτέλεσμα του γεγονότος ότι οι αποπληρωμές ήταν υψηλότερες των εκταμιεύσεων νέων δανείων.

Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι οι εκταμιεύεις δανείων στο πρώτο τρίμηνο φέτος ανήλθαν στα 2 δις. ευρώ, η οποία όμως αντισταθμίστηκε από υψηλές αποπληρωμές ύψους 2,2 δισ. ευρω ενώ η καθαρή πιστωτική επέκταση μειώθηκε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο και αυξήθηκε τον Μάρτιο. Τα εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν κατά 2 δισ. ευρώ ετησίως, σε 28,3 δισ. ευρώ.

Η Alpha Bank με την σειρά της γνωστοποίησε ότι το χαρτοφυλάκιο Εξυπηρετούμενων Δανείων μειώθηκε κατά 0,4 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση και ανήλθε σε 31,1 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα των αποπληρωμών στα επιχειρηματικά δάνεια. Σε ετήσια βάση, τα Εξυπηρετούμενα δάνεια ενισχύθηκαν κατά 5%, ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιχειρηματικών δανείων στην Ελλάδα και των Διεθνών δραστηριοτήτων του Ομίλου κατά 8% και 8% αντίστοιχα, ενώ τα δάνεια Ιδιωτών μειώθηκαν κατά 4%.

Στη Eurobank τα ενήμερα δάνεια ενισχύθηκαν οργανικά κατά 0,3 δισ. το α΄ τρίμηνο 2023. Ωστόσο, τα συνολικά υπόλοιπα χορηγήσεων (προ προβλέψεων) διαμορφώθηκαν σε 41,7 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου από 41,9 δις. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2022, περιλαμβανομένων των ομολόγων υψηλής και μέσης διαβάθμισης ύψους 4,7 δισ. ευρώ.

Σε ότι αφορά τέλος στην Εθνική Τράπεζα, οι εκταμιεύσεις νέων επιχειρηματικών δανείων στο α΄ τρίμηνο 2023 ανήλθαν σε 0,9 δις. ευρώ από 2,4 δις. το δ΄ τρίμηνο 2022. Μάλιστα η Διοίκηση της τράπεζες ανέφερε στους αναλυτές ότι τα εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα ενισχύθηκαν κατά 8% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 27,6 δισ. το α’ τρίμηνο 2023, σχεδόν αμετάβλητα με το τέλος του 2022, αποτυπώνοντας υψηλότερες αποπληρωμές κεφαλαίου κίνησης από εταιρείες με υψηλή ρευστότητα.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα