Τράπεζες: Σπεύδουν να ρυθμίσουν οι μεγαλοοφειλέτες

Τράπεζες: Σπεύδουν να ρυθμίσουν οι μεγαλοοφειλέτες
Κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος Eurokinissi

Με στόχο να αξιοποιήσουν τις ευεργετικές διατάξεις του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού, περισσότεροι από 20.000 οφειλέτες με χρέη 1 δισ. ευρώ έχουν ήδη ζητήσει ρύθμιση. Ποια δάνεια δεν θα τύχουν ευνοϊκότερων ρυθμίσεων.

Ικανοποίηση επικρατεί στις διοικήσεις των συστιμικών τραπεζών από την αυξημένη διάθεση που καταγράφουν τις τελευταίες εβδομάδες χιλιάδες μεγαλοοφειλέτες προκειμένου να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους προς το πιστωτικό σύστημα.

Ενδεικτικά είναι τα μέχρι σήμερα στοιχεία που έχει στην διάθεσή της η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους που δείχνουν ότι περισσότεροι από 20.000 οφειλέτες με τραπεζικά χρέη άνω του 1 δις. ευρώ έσπευσαν τις τρεις πρώτες εβδομάδες ενεργοποίησης της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού να υποβάλουν αίτημα για την ρύθμισή τους.

Ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ο αριθμός των νέων υποβολών διατηρείται μέχρι σήμερα σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας σε ημερήσια βάση τις 500. Πρακτικά η τάση αυτή μεταφράζεται ότι αν ο ρυθμός αυτός παραμείνει σταθερός, μέχρι και το τέλος Ιουλίου οι αιτήσεις θα ξεπεράσουν τις 30.000.

Υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους μιλώντας στο news247.gr για την παραπάνω εξέλιξη τονίζοντας μάλιστα ότι πρόκειται για μεγέθη διπλάσια του αναμενομένου αλλά και των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί κατά την έναρξη της πλατφόρμας. Αιτιολογώντας την συγκεκριμένη συμπεριφορά των μεγαλοοφειλετών τονίζουν ότι καταδεικνύει την ανάγκη μεγάλης μερίδας της αγοράς να κλείσει άμεσα τις εκκρεμότητες του παρελθόντος με το τραπεζικό σύστημα.

Ένα δεύτερο ποιοτικό στοιχείο που προκύπτει από τις αιτήσεις ρύθμισης που έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα στην πλατφόρμα της ΕΓΔΙΧ και προκαλεί την ικανοποίηση των τραπεζών, είναι και το γεγονός ότι ήδη στο 60% των αιτημάτων υπάρχει συγκατάθεση των οφειλετών για την άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου. Εξάλλου, από το σύνολο των αιτήσεων έως σήμερα οι 12.000 αφορούν επιχειρηματικά ανοίγματα και τα υπόλοιπα χορηγήσεις λιανικής.

Ο χάρτης των δανείων

Σε ότι αφορά τώρα στα επί μέρους στοιχεία των δανείων για τα οποία οι μεγαλοοφειλέτες σπεύδουν να ζητήσουν ρύθμιση, πρόκειται στην πλειονότητα τους για δάνεια που είναι είτε μη εξυπηρετούμενα είτε ήδη ρυθμισμένα. Μάλιστα το δεύτερο χαρακτηριστικό προβληματίζει σε κάποιον βαθμό τις τράπεζες, καθώς πρόκειται κατά βάση για προβληματικά στο παρελθόν ανοίγματα, που έχουν αναδιαρθρωθεί επιτυχώς και τώρα οι κάτοχοί τους αναζητούν καλύτερους όρους ρύθμισης.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο στα τραπεζικά επιτελεία εκτιμούν ότι δύσκολα οι δανειολήπτες αυτοί θα μπορέσουν να πετύχουν καλύτερους όρους από τη ρύθμιση που ήδη έχουν, ειδικά αν αυτή είχε συμφωνηθεί μετά το 2018, καθώς έκτοτε όλες οι αναδιαρθρώσεις είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρες.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το υψηλό ενδιαφέρον για τον εξωδικαστικό μηχανισμό των μεγαλοφειλετών δημιουργεί αισιοδοξία ότι το συγκεκριμένο εργαλείο θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην προώθηση βιώσιμων ρυθμίσεων και θα αποτρέψει μια νέα γενιά κόκκινων δανείων επιτρέποντας ταυτόχρονα σε αρκετές από αυτές τις επιχειρήσεις να επιστρέψουν σε οικονομική κανονικότητα.

Καθυστερήσεις

Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι η επεξεργασία των υποβληθεισών αιτήσεων δεν ξεκίνησε ακόμη από τις τράπεζες, καθώς δεν έχει συνδεθεί με την online πλατφόρμα η βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ και των Ασφαλιστικών Ταμείων. Αυτό ωστόσο εκτιμάται ότι θα έχει γίνει μέχρι τα μέσα του Ιουλίου.

Επίσης, δεν έχει εκδοθεί μέχρι στιγμής η απόφαση για τη σύμβαση των πιστωτών και ο αλγόριθμος για την αυτόματη διαμόρφωση της βέλτιστης ρύθμισης για το κομμάτι των τραπεζικών χρεών. Και η εκκρεμότητα αυτή εκτιμάται ότι μέχρι τις αρχές Αυγούστου θα έχει τακτοποιηθεί και οι πρώτες προτάσεις στους ενδιαφερομένους για ρύθμιση θα υποβληθούν μέσα στο καλοκαίρι.

Εξάλλου, ούτως ή αλλιώς οι πιστωτές έχουν από τον νόμο προθεσμία 2,5 μηνών για την παρουσίαση στον οφειλέτη της προτεινόμενης αναδιάρθρωσης, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα τηρηθεί.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα