Τράπεζες: στον SSM οι στόχοι για τα κόκκινα δάνεια της τριετίας

Τράπεζες: στον SSM οι στόχοι για τα κόκκινα δάνεια της τριετίας
Τράπεζα της Ελλάδος Eurokinissi

Οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών καταρτίζουν τα επικαιροποιημένα σχέδια με τους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων τους κατά την τριετία 2021-23 και θα τα αποστείλουν στον SSM μέχρι τέλος Απριλίου

Πυρετωδώς εργάζονται τις τελευταίες ημέρες τα επιτελεία των συστιμικών τραπεζών προκειμένου να προετοιμάσουν τα επικαιροποιημένα σχέδιά για τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους κατά την τριετία 2021-23 και να τα υποβάλλουν στον SSM ως το τέλος του μήνα.

Οι ελληνικές τράπεζες θα αναλύουν τις σημαντικές επιδόσεις που έχουν επιτύχει τα τελευταία χρόνια στην μείωση των κόκκινων χαρτοφυλακίων τους, τους στόχους περαιτέρω μείωσης ώστε να συγκλίνουν με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και φυσικά τους τρόπους που θα καταστήσουν αυτή την προσπάθεια επιτυχή (κυρίως μέσω τιτλοποιήσεων).

Στο σύνολο τους και οι τέσσερις συστιμικές τράπεζες, όπως άλλωστε άφησαν να διαφανεί οι διοικήσεις τους κατά την ενημέρωση τους διεθνούς επενδυτικής κοινότητας με αφορμή την δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2020, θα δηλώσουν ως στόχο την υποχώρηση του NPE ratio σε επίπεδα χαμηλότερα του 5% ως το 2023.

Τα όπλα

Μεγάλος σύμμαχός τους είναι η παράταση του «Ηρακλή» που έδωσε την περασμένη Παρασκευή η Κομισιόν, η ενεργοποίηση του προγράμματος «Γέφυρα 2» για την κρατική επιδότηση των δανείων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών και φυσικά η επιβεβαίωση των εκτιμήσεων του πιστωτικού συστήματος ότι το νέο κύμα κόκκινων δανείων λόγω της πανδημίας θα είναι τελικά απόλυτο διαχειρίσιμο.

Στο τέλος Δεκεμβρίου τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια των ελληνικών τραπεζών ανήλθαν σε 47,4 δις. ευρώ μειωμένα κατά περίπου 21 δις. ευρώ συγκριτικά με το τέλος Δεκεμβρίου του 2019 και κατά περίπου 60 δισ. ευρώ έναντι του Μαρτίου του 2016, οπότε είχε καταγραφεί και το υψηλότερο επίπεδο τους. Σύμφωνα με την ΤτΕ η υποχώρηση του αποθέματος των ΜΕΔ κατά τη διάρκεια του 2020 οφείλεται κυρίως σε πωλήσεις δανείων ύψους 19,3 δισ. ευρώ σε ατομική βάση (λόγω της αξιοποίησης του προγράμματος παροχής κρατικής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις δανείων πιστωτικών ιδρυμάτων, γνωστού με την ονομασία “Ηρακλής”) και σε διαγραφές ύψους 2,6 δισ. ευρώ και λιγότερο σε εισπράξεις μέσω ενεργητικής διαχείρισης (δηλαδή μέσω αναδιαρθρώσεων/ρυθμίσεων δανείων, είσπραξης καθυστερούμενων οφειλών, ρευστοποίησης εξασφαλίσεων κ.λπ.). Επίσης, τη μείωση των ΜΕΔ υποβοήθησαν και τα μέτρα ένταξης πελατών σε καθεστώς αναστολής πληρωμής δόσεων.

Ο ρόλος του Ηρακλή ΙΙ

Την ίδια στιγμή το οικονομικό επιτελείο τρέχει όλες τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες προκειμένου ο Ηρακλής ΙΙ να είναι άμεσα έτοιμος προκειμένου να υποδεχθεί τις τιτλοποιήσεις του 2021 και να συνεχιστεί η στρατηγική περαιτέρω μείωσης των κόκκινων δανείων από πλευράς των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων, σύμφωνα με τους στόχους που έχει θέσει ο SSM. Στον “Ηρακλή ΙΙ”, η εγγύηση του Δημοσίου προβλέπεται έως 12 δισ. ευρώ για συνολικές τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων 32 δισ. ευρώ.

Μέχρι στιγμής, το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από τις τέσσερις συστημικές ανέρχεται σε περίπου 18,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 11 δισ. αφορούν στην Τράπεζα Πειραιώς και το μικρότερο κομμάτι ύψους 1,5 δισ. ευρώ την Εθνική Τράπεζα. Στο επίπεδο των 3 δισ. ευρώ κυμαίνονται οι προγραμματισμένες τιτλοποιήσεις από Alpha Bank και Eurobank. Το υπόλοιπο κομμάτι του “Ηρακλή”, δηλαδή περίπου 13,2 δισ. ευρώ, με την αντίστοιχη κάλυψη της εγγύησης, θα παραμείνει διαθέσιμο για τυχόν νέες τιτλοποιήσεις που μπορεί να προκύψουν μέχρι το τέλος του 2022, περιλαμβανομένων νέων κόκκινων δανείων από την πανδημία.

Σανίδα σωτηρίας το Γέφυρα ΙΙ

Με το Πρόγραμμα Γέφυρα ΙΙ να λειτουργεί ήδη δύο εβδομάδες τα χαμόγελα περισσεύουν στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών όσο και σε ένα μεγάλο φάσμα των επιχειρήσεων.

Όπως εξήγησε έμπειρος τραπεζίτης στο news247.gr με την λειτουργία των προγραμμάτων Γέφυρα Ι και ΙΙ οι τραπεζικοί ισολογισμοί γλυτώνουν από ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων που δημιουργεί η πανδημία, αποτρέπεται η περαιτέρω επιβάρυνσή των τραπεζών με προβλέψεις που θα μείωναν την κερδοφορία τους ενώ θα διευκολυνθεί η προσπάθεια τους για την δραστική μείωση των κόκκινων δανείων. Από την άλλη, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες κερδίζουν χρόνο προσβλέποντας στο τέλος της πανδημίας και στην ανάκαμψη της οικονομίας που θα τους επιτρέψει να επανέλθουν στην κανονική εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στην διάθεση τους τα τραπεζικά επιτελεία μέσω των Προγραμμάτων Γέφυρα Ι και ΙΙ, επιδοτούνται ή θα επιδοτηθούν για 9 μήνες οι δόσεις περίπου 250.000 δανείων, συνολικού ποσού της τάξεως των 4,5 δισ. ευρώ.

4 – 5 δις. τα νέα κόκκινα δάνεια

Την ίδια στιγμή οι τέσσερις συστημικές τράπεζες εκτιμούν ότι τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα αφήσει πίσω της η πανδημική κρίση δεν θα ξεπεράσουν τελικά τα 4 – 5 δισ. ευρώ στα τέλη του 2021, ποσό χαμηλότερο ακόμη και από τις αρχικές εκτιμήσεις που ήθελαν τη νέα γενιά κόκκινων δανείων να ανέρχεται σε 8 – 10 δισ. ευρώ, εκτίμηση που επανεπιβεβαίωσε ο Διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας, παρουσιάζοντας την προηγούμενη εβδομάδα την Έκθεσή του για την Οικονομία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα