Τράπεζες: Θετικό 9μηνο που ψηλώνει τον πήχη του 2023

Τράπεζες: Θετικό 9μηνο που ψηλώνει τον πήχη του 2023
istockphoto

Εβδομάδα αποτελεσμάτων για τις τράπεζες. Τι θα δείξουν τα στοιχεία γ’ τριμήνου με βασικούς άξονες  τη βελτίωση εσόδων και κερδοφορίας, την συγκράτηση των κόκκινων δανείων αλλά και τους στόχους της επόμενης χρήσης.

Με βασικούς άξονες τη βελτίωση εσόδων και κερδοφορίας, την συγκράτηση του ρυθμού αύξησης των κόκκινων δανείων αλλά και την αυξημένη ορατότητα για τους στόχους τόσο της τρέχουσας όσο και της επόμενης χρήσης, ανοίγει σήμερα ο κύκλος δημοσίευσης των οικονομικών αποτελεσμάτων των συστιμικών τραπεζών για το εννεάμηνο του 2022.

Την αρχή κάνει σήμερα η Alpha Bank, ακολουθούν την Πέμπτη οι Eurobank και Εθνική Τράπεζα, ενώ τν «χορό» θα κλείσει την Παρασκευή η Τράπεζα Πειραιώς.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας εκτιμούν ότι με ατμομηχανή τις τελευταίες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, οι τέσσερις συστιμικές τράπεζες θα επιτύχουν κέρδη προ φόρων που αναμένονται με την ολοκλήρωση της χρονιάς να διαμορφωθούν στο 1 δισ. ευρώ.

«Οι έλληνες τραπεζίτες τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση ύστερα από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ στην προσπάθεια αναχαίτισης των ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων» τονίζει τραπεζικός αναλυτής στο NEWS 24/7 καθώς, όπως προσθέτει, «σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι φυσικό να εκτοξεύεται η κερδοφορία τους».

Η εξέλιξη των απότομα αυξητικών επιτοκίων έρχεται να συμπληρωθεί με την επιτάχυνση των ρυθμών της πιστωτικής επέκτασης, λόγω κυρίως της μόχλευσης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Η πιστωτική επέκταση φέτος είναι η ισχυρότερη της τελευταίας δεκαετίας, με ετήσιο ρυθμό αύξησης 10% και με προοπτική να «τρέξει» με ρυθμούς τουλάχιστον 6% ετησίως τα επόμενα χρόνια.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Οι αναλυτές της Axia σε report που έβγαλαν την Παρασκευή αναμένουν πως παρά τον παγκόσμιο μακροοικονομικό «θόρυβο», οι συστημικές τράπεζες θα ανακοινώσουν ένα ακόμη θετικό τρίμηνο το με ισχυρή ανάπτυξη εσόδων, και με περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού τους που θα οδηγήσει σε υψηλότερη κερδοφορία.

Κατά τη διάρκεια των τηλεδιασκέψεων που θα ακολουθήσουν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων οι αναλυτές περιμένουν από τις διοικήσεις των τραπεζών να αναβαθμίσουν συγκεκριμένους στόχους για το 2022 όπως τα έσοδα από τόκους, τα βασικά λειτουργικά κέρδη και την επέκταση του δανεισμού.

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί το πως θα μεταβληθεί η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών, αλλά και θέματα ρυθμιστικής φύσης που θα καθορίσουν τις εκδόσεις ομολόγων από τις τράπεζες αλλά και την πολιτική μερισμάτων που αυτές θα ακολουθήσουν από του χρόνου.

Σημαντικές βελτιώσεις αναμένουν και οι αναλυτές της JP Morgan στηριζόμενοι στο θετικό περιβάλλον ρίσκου και τη συνεχιζόμενη αύξηση των εσόδων. Η πιο ενθαρρυντική εξέλιξη είναι η συνεχής βελτίωση των καθαρών επιτοκιακών εσόδων (ΝΙΙ) στο τρίμηνο, παρά την απώλεια του «μπόνους» των TLTRO με τις ελληνικές τράπεζες να επωφελούνται από τη επέκταση των εξυπηρετούμενων δανείων καθώς και της θετικής επίπτωση από τα αυξανόμενα επιτόκια της ΕΚΤ.

Χωρίς νέα κόκκινα δάνεια και το γ’ τρίμηνο

Την ίδια στιγμή τα οικονομικά αποτελέσματα του εννεαμήνου αναμένεται να επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες των τραπεζιτών για την αποτροπή της δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων, συνεπεία της αύξησης του ενεργειακού κόστους και του πληθωρισμού. Μάλιστα παρά το γεγονός ότι δεν υφίσταται αποκλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και εξομάλυνση όλων των οικονομικών του παρενεργειών, οι τράπεζες καταφέρνουν να κρατήσουν υγιή τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια και να αναχαιτίσουν νέες εισροές κόκκινων δανείων. Η εξέλιξη αυτή σχετίζεται και με την αλλαγή κουλτούρας πληρωμών, με τους δανειολήπτες να βάζουν πλέον σε προτεραιότητα την αποπληρωμή των δανείων τους.

Όπως επισημαίνουν οι τραπεζίτες, στην διατήρηση της ομαλής αποπληρωμής των δανείων έχουν συμβάλει τα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση για την κάλυψη της αύξησης του ενεργειακού κόστους.

Την διάθεση και την δυνατότητα των δανειοληπτών να συνεχίζουν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους υποστηρίζουν οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Εν μέσω πολύ δύσκολων συνθηκών που απειλούν με ύφεση την ευρωζώνη, η Ελλάδα ξεχωρίζει θετικά με εκτιμώμενη άνοδο του ΑΕΠ πάνω από 6% φέτος και 2-3% το 2023. Κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη αποτελούν ο τουρισμός που φέτος αναμένεται να ξεπεράσει το ρεκόρ εισπράξεων του προ πανδημικού 2019 και οι εισροές τεράστιων πόρων, της τάξεως των 86 δις. ευρώ τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2026, από το Ταμείο Ανάκαμψης, κοινοτικά και εθνικά κονδύλια.

Τρέχουν οι νέες χορηγήσεις

Ταυτόχρονα, ο στόχος για περαιτέρω επιτάχυνση της πιστωτικής επέκτασης παραμένει ψηλά στην ατζέντα των τραπεζιτών και μπορεί η αύξηση των επιτοκίων να λειτουργεί ως τροχοπέδη, όμως από την άλλη το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και τα εγγυοδοτικά προγράμματα θα διατηρήσουν ζωντανή τη ζήτηση για τις επιχειρήσεις που είναι διατεθειμένες να επενδύσουν.

Σύμφωνα με τραπεζικές εκτιμήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν συμβασιοποιηθεί δάνεια RRF συνολικού ύψους περίπου €1 δις και περίπου επιπλέον €1.5 δις θα συμβασιοποιηθούν εντός του 2023. Οι πυλώνες που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι αυτοί της Πράσινης Μετάβασης (κατ’ ελάχιστο 5%), και της ψηφιακής μετάβασης (κατ’ ελάχιστο 20.8%). Επιπλέον, ο πυλώνας της εξωστρέφειας λόγο του πλήθους των εξαγωγικών επιχειρήσεων καθώς και του τουριστικού κλάδου. Από πλευράς sectors, προς μεγάλη μου ικανοποίηση έχουν ήδη κινητοποιηθεί επιχειρήσεις από όλους τους τομείς της οικονομίας, ενδεικτικά αναφέρω: αλυσίδες supermarket, εξωστρεφείς βιομηχανικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις από το χώρο τον τηλεπικοινωνιών, εταιρείες από το χώρο του φαρμάκου καθώς και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

«Φρένο» αναμένεται, σε απόλυτα νούμερα, για τα δάνεια προς ιδιώτες κυρίως σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά, καθώς τα επιτόκια αλλά και οι τιμές των ακινήτων βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, ενώ μεγάλες είναι και οι αποπληρωμές των δανείων που χορηγήθηκαν μεταξύ 2000-2007.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα