Τράπεζες: Τηλεδιάσκεψη των διοικήσεων με τους Θεσμούς

Τράπεζες: Τηλεδιάσκεψη των διοικήσεων με τους Θεσμούς
Τράπεζα της Ελλάδος Eurokinissi / Copyright: GEORGIA PANAGOPOULOU

Ο νέος πτωχευτικός κώδικας, η εξέλιξη των κόκκινων δανείων και η πορεία της αναστολής των δόσεων δανείων λόγω κορονοϊού θα αποτελέσει την ατζέντα της σημερινής τηλεδιάσκεψης των τραπεζιτών με τους Θεσμούς.

Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των Θεσμών, για μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, θα έχουν σήμερα οι επικεφαλείς των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του News24/7 τρία είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν κυρίως την σημερινή συνάντηση: Ο νέος πτωχευτικός κώδικας, η εξέλιξη των κόκκινων δανείων και η πορεία της αναστολής των δόσεων δανείων λόγω κορονοϊού (μορατόρια).

Σχολιάζοντας την συνάντηση, έμπειρος τραπεζίτης επισημαίνει ότι «είναι προφανές ότι θεσμοί θέλουν να έχουν ιδίοις όμμασι εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα λόγω της κρίσης και της ύφεσης που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού και μάλιστα από τις ίδιες τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών».

Τα δύο αγκάθια του πτωχευτικού

Σε ότι αφορά τον Πτωχευτικό οι τράπεζες βρίσκονται ως γνωστόν σε αδιέξοδο με την κυβέρνηση σε δύο βασικά θέματα του νέου πτωχευτικού νόμου – γνωστά από καιρό – που έχουν να κάνουν αφενός με τη δυνατότητα αυτόματης απαλλαγής του οφειλέτη από το χρέος με την πτώχευση και αφετέρου με τη λειτουργία του κρατικού φορέα που θα αποκτά τα ακίνητα των οφειλετών που θα πτωχεύουν.

Σε ότι αφορά στη δυνατότητα του νέου πτωχευτικού νόμου να παρέχεται η δυνατότητα στον οφειλέτη να σβήνει εντελώς το χρέος του με τη ρευστοποίηση της περιουσίας του, χωρίς ταυτόχρονα να εξετάζεται αν αυτός έχει πρόσθετα εισοδήματα με τα οποία μπορεί να αποπληρώνει αναλογικά τις οφειλές του, οι τραπεζίτες έχουν εκφράσει την πλήρη άρνησή τους στην Κυβέρνηση, θέση με την οποία θα συμπλεύσουν και οι Θεσμοί.

Ζητούμενο για τους θεσμούς είναι ο νέος νόμος να κλείνει όλα τα “παράθυρα” στους στρατηγικούς κακοπληρωτές καθώς σε διαφορετική περίπτωση, όχι μόνο οι πιστωτές, αλλά και οι ξένοι επενδυτές που έχουν αγοράσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις δεν θα ανακτήσουν οφειλές που θα μπορούσαν να ανακτηθούν.

Το δεύτερο μεγάλο αγκάθι που θα απασχολήσει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης – Θεσμών στον νέο πτωχευτικό νόμο θα είναι ο κρατικός φορέας που θα αποκτά τα ακίνητα όσων πτωχεύουν.

Την περασμένη εβδομάδα οι Θεσμοί έβαλαν «πάγο» στον σχεδιασμό της κυβέρνησης να συστήσει νέο κρατικό φορέα, ο οποίος θα αγοράζει από τις τράπεζες τα ακίνητα, που αποτελούν πρώτες κατοικίες ευάλωτων οικονομικά νοικοκυριών. Κυρίως η πλευρά της ΕΚΤ θεωρεί ότι η προτεινόμενη λύση ενέχει σημαντικά στοιχεία ηθικού κινδύνου και ζητά να εξεταστούν εναλλακτικές, ώστε η διαχείριση των assets που θα αποκτά ο κρατικός φορέας να διενεργείται από ιδιώτες.

Οι Θεσμοί, πάντως, έχουν αμφισβητήσει τη λειτουργικότητα της σύστασης ενός δημόσιου φορέα απόκτησης ακινήτων, καθώς ο οφειλέτης που θα συνεχίζει να διαμένει στο ακίνητο έναντι καταβολής ενοικίου, δεν είναι βέβαιο ότι θα καταβάλλει το ενοίκιο στο Δημόσιο ούτε ότι θα υπόκειται στις συνέπειες της έξωσης αν δεν το καταβάλλει.

Στο παραπάνω πλαίσιο, το υπουργείο Οικονομικών ανέθεσε στην PriceWaterhouseCoopers με διαδικασίες-εξπρές την εκπόνηση εναλλακτικών λύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελεγκτική έχει προτείνει την τιτλοποίηση των κατοικιών που θα περιέρχονται στην κατοχή του κρατικού φορέα και την αποπληρωμή των ομολογιών που θα εκδοθούν με τα έσοδα ενοικίων. Στο τραπέζι υπάρχει και η λύση σύμπραξης ιδιωτικών κεφαλαίων στο νέο φορέα, με ανάθεση του management.

30 δισ. τιτλοποιήσεις φέτος

Η κρίση λόγω της πανδημίας επιτείνει την πίεση στις ελληνικές τράπεζες να επιταχύνουν τα σχέδια μείωσης του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους, ύψους 60,9 δισ. ευρώ, τη στιγμή που η ύφεση εξαιτίας της πανδημίας αναμένεται να δημιουργήσει νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που οι τράπεζες υπολογίζουν στα 7 – 10 δισ. ευρώ. Οι τραπεζίτες θα αναφέρουν στους θεσμούς ότι φέτος και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα χτυπήσουν την “πόρτα” του “Ηρακλή” για τη μεταβίβαση κόκκινων δανείων της τάξεως των 30 δισ. ευρώ, επιταχύνοντας σχέδια που προγραμματίζονταν για το 2021. Μετά τη Eurobank που ολοκλήρωσε, εν μέσω κορονοϊού, και τη μεταβίβαση της τρίτης τιτλοποίησης του χαρτοφυλακίου Cairo, μεταφέροντας έτσι στον “Ηρακλή” μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνολικού ύψους 7,5 δισ. ευρώ, ακολουθεί η τιτλοποίησηGalaxy, ύψους 10,5 δισ. ευρώ, της AlphaBank και θα ακολουθήσουν οι τιτλοποιήσεις από την Τράπεζα Πειραιώς και την Εθνική.

Σε αναστολή πληρωμής 18 δισ. δανείων

Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών θα ενημερώσουν τέλος του Θεσμούς για την πρόσφατη απόφαση τους να παρατείνουν τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και ιδιωτών που πλήττονται άμεσα και έμμεσα από την παρούσα κρίση και να χορηγήσουν διευκολύνσεις στην πληρωμή των δόσεων των δανείων τους έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Πρόκειται ως γνωστόν για περίπου 18 δισ. ευρώ ενήμερων δανείων που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα παγώματος δόσεων για τα οποία θα Θεσμοί θα ζητήσουν την πλήρη χαρτογράφησή τους π.χ ύψος δανείων που έχουν ενταχθεί στα μορατόρια, ποσοστό έναντι των συνολικών χαρτοφυλακίων, εκτιμήσεις για το ποια από αυτά τα δάνεια θα επανέλθουν και κυρίως πόσα δεν θα επανέλθουν, πόσο θα διαρκέσουν τα μορατόρια και αν υπάρχουν σκέψεις και για περαιτέρω επέκταση τους το 2021 κ.α.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα