Τραπεζίτες: Είμαστε έτοιμοι να χρηματοδοτήσουμε την πραγματική οικονομία

Τραπεζίτες: Είμαστε έτοιμοι να χρηματοδοτήσουμε την πραγματική οικονομία
Shutterstock

Μιλώντας στο φόρουμ των Δελφών οι επικεφαλής των τεσσάρων συστιμικών τραπεζών εμφανίστηκαν έτοιμο να χρηματοδοτήσουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ενώ χαρακτήρισαν σημαντική ευκαιρία για την ελληνική οικονομία το  Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

Την κοινή τους πεποίθηση ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι πλέον έτοιμο να επιτελέσει το έργο του χρηματοδοτώντας τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, αλλά και την αισιοδοξία τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας την επόμενη 10ετία εξέφρασαν πριν από λίγο στο φόρουμ των Δελφών οι διευθύνοντες σύμβουλοι των συστυμικών τραπεζών Β. Ψάλτης, Φ. Καραβίας, Χρ. Μεγάλου,  Παύλος Μυλωνάς, αλλά και ο αρμόδιος για τα χρηματοοικονομικά υφυπουργός Οικονομίας Γ. Ζαββός.

Κοινή επίσης συνισταμένη όλων των τοποθετήσεων η σημαντική ευκαιρία που δημιουργεί το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, ο καταλυτικός ρόλος που θα διαδραματίσουν οι τράπεζες και η ετοιμότητά τους να πρωταγωνιστήσουν στη νέα εποχή της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας.

Βασίλης Ψάλτης Eurokinissi

 

Β. Ψάλτης: Το RRF έναυσμα για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης τόνισε ότι η Ελλάδα έχει την μοναδική ευκαιρία για να επιτύχει τον οικονομικό, τεχνολογικό και θεσμικό μετασχηματισμό της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης, κλείνοντας παράλληλα το επενδυτικό κενό της δεκαετούς κρίσης που προηγήθηκε. Προσέθεσε, δε, ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Recovery and Resilience Facility – RRF), σε συνδυασμό με τους χρηματοδοτικούς πόρους από τα άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα και διαρθρωτικά ταμεία, συνολικού ύψους Ευρώ 72 δισ., έρχεται σε μία ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία, καθώς η πανδημία επιτάχυνε την εφαρμογή τεχνολογικών δυνατοτήτων και εξελίξεων, ενεργοποίησε τη δυναμική παρέμβαση της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής με σκοπό τη στήριξη της ζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ, καθώς εξελίσσεται η εκστρατεία εμβολιασμών, επικρατεί ευφορία και υψηλές προσδοκίες για το μεταπανδημικό περιβάλλον. Προσέθεσε, δε, πως η δομική αλλαγή, σε σχέση με το παρελθόν, συνίσταται στο γεγονός ότι η επιδιωκόμενη ανάπτυξη θα πυροδοτηθεί κυρίως από την υψηλή αναλογία επενδυτικών κεφαλαίων, και όχι μέσω αύξησης της κατανάλωσης, ενώ πρόσθετη δυναμική δημιουργεί και η δυνατότητα μόχλευσης από το τραπεζικό σύστημα.

Σε ερώτημα για την ετοιμότητα των τραπεζών, της δημόσιας διοίκησης και του ιδιωτικού τομέα ως βασικών stakeholders υλοποίησης του RRF, o CEO της Alpha Bank χαρακτήρισε εύστοχη την επιλογή της κυβέρνησης να διοχετευθούν τα επενδυτικά κεφάλαια συνολικού ύψους Ευρώ 31 δισ. που αντιστοιχούν στο δανειακό σκέλος του RRF μέσω της αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων από τις τράπεζες, οι οποίες όπως ανέφερε «είναι ο ασφαλέστερος αρωγός και σύμβουλος των επιχειρήσεων στη διαχείριση και απορρόφηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων».

Ως προς το Δημόσιο, ο κ. Ψάλτης ανέφερε πως το σχέδιο 167 δράσεων που υπεβλήθη είναι ολοκληρωμένο και απέσπασε τα εύσημα των Βρυξελλών, για να προσθέσει πάντως πως απαιτείται συνέπεια στο «μέτωπο» του μεταρρυθμιστικού έργου, ώστε να προχωρήσουν εγκαίρως σημαντικές οριζόντιες μεταρρυθμίσεις, όπως η επιτάχυνση διαδικασιών απονομής δικαιοσύνης και ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς.

Ο CEO της Alpha Bank εξέφρασε την άποψη ότι «σημαντικό βάρος θα έχει ο ιδιωτικός τομέας», καθώς τα κριτήρια διοχέτευσης των κεφαλαίων της ΕΕ δεν αποσκοπούν στη διατήρηση του status quo και οδηγούν σε νομοτελειακή αλλαγή της τρέχουσας δομής της οικονομίας και μετατόπιση του προσανατολισμού προς την εξαγωγική δραστηριότητα, την Έρευνα και Καινοτομία, καθώς και την προοπτική των Συγχωνεύσεων & Εξαγορών, ώστε να αυξηθεί το μέσο μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων και να αξιοποιηθούν οι οικονομίες κλίμακας, ενώ παράλληλα αναδεικνύονται κλάδοι που καθιστούν την ανάπτυξη περισσότερο διατηρήσιμη και λιγότερο ευάλωτη σε εξωτερικές διαταραχές, όπως ο τομέας παραγωγής και αποθήκευσης Ενέργειας, η Μεταποίηση και συγκεκριμένα ο Αγροδιατροφικός κλάδος, οι Κατασκευές, τα Logistics και η Πληροφορική.

Ο κ. Ψάλτης σημείωσε επίσης ότι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να προσαρμοστούν αναλόγως των νέων απαιτήσεων, προχωρώντας στις απαραίτητες αναβαθμίσεις, τόσο σε επίπεδο επενδυτικών σχεδίων, εταιρικής διακυβέρνησης, στελέχωσης και ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών.

Αναφερόμενος στην ετοιμότητα της Alpha Bank, ο κ. Ψάλτης υπογράμμισε ότι η προετοιμασία ώστε, σήμερα να είναι έτοιμη να σταθεί στο πλευρό της ελληνικής επιχειρηματικότητας, έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες, με στόχο «τη δημιουργία αξίας για την χώρα και τους Πελάτες μας». Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως έχει υπάρξει διεξοδική χαρτογράφηση και ανάλυση για τις νέες ανάγκες χρηματοδότησης, προετοιμασία για την στήριξη των επιχειρηματικών σχεδίων, ενώ υπογράμμισε και την μακρά επιτυχημένη εμπειρία της Τράπεζας στον τομέα.

«Είμαστε ήδη έτοιμοι για να υποστηρίξουμε, όπως πράξαμε και στο παρελθόν, εμβληματικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες» υπογράμμισε ο CEO της Alpha Bank, προσθέτοντας: «Όλος μας ο προγραμματισμός τα τελευταία 2 χρόνια ήταν προσανατολισμένος για να βρεθούμε ακριβώς σε αυτό το σημείο. Απαλλαγμένοι από τα βαρίδια της πολυετούς κρίσης, κοντά στους Πελάτες μας, έχοντας προχωρήσει στον εταιρικό μετασχηματισμό μας σε επίπεδο τεχνολογίας, δομών και εμπλουτισμένου στελεχιακού δυναμικού».

Φ. Καραβίας. Eurokinissi

 

Φ. Καραβίας: οι δύο μεγάλοι στόχοι των ελληνικών τραπεζών

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας, μιλώντας στο ίδιο πάνελ στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum, μεταξύ άλλων ανέφερε:

 Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει πια γυρίσει σελίδα. Είναι σε θέση να κοιτάζει το μέλλον και να στρέφει τις προσπάθειές του στην ανάπτυξη και όχι πια στην επιβίωση.

Για να κοιτάξουμε το μέλλον, έπρεπε πρώτα να απαλλαγούμε από το παρελθόν. Η Eurobank πρωτοστάτησε και συνέβαλε ουσιαστικά ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να βγάλουν οι ελληνικές τράπεζες από πάνω τους, από τους ισολογισμούς τους, το μεγάλο βάρος που μας κληροδότησε η κρίση, δηλαδή τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στοχεύουμε σε μονοψήφιο δείκτη NPE ήδη από εφέτος ενώ το 2022 θα εκπληρώσουμε και την άλλη μείζονα δέσμευσή μας, αυτή για διψήφια απόδοση επί των ιδίων κεφαλαίων. Χαμηλός μονοψήφιος δείκτης ΝΡΕ και σημαντική κερδοφορία, διψήφια απόδοση κεφαλαίων αποτελούν ένα από τα στοιχεία που συνθέτουν την επόμενη ημέρα της Eurobank αλλά και του τραπεζικού συστήματος. Προϋπόθεση για ισχυρές τράπεζες που να μπορούν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία αποτελεί η κερδοφορία τους και η δυνατότητα τους για οργανική δημιουργία κεφαλαίων.

H επόμενη ημέρα συνδέεται και από ακόμη δύο σημαντικούς στόχους:

Πρώτον, την ανάγκη και τη δυνατότητά μας να χρηματοδοτήσουμε με σύνεση και ευθύνη την αναπτυξιακή πορεία. Υπογραμμίζω τις λέξεις σύνεση και ευθύνη, γιατί οφείλουμε να κατευθύνουμε τους πόρους μας σε βιώσιμα επενδυτικά σχέδια και σε βιώσιμες επιχειρήσεις. Και η βιωσιμότητα πλέον περιλαμβάνει ακόμη μια παράμετρο πέρα από την οικονομική, την περιβαλλοντική.

Το αποδεικνύουμε σε κάθε κλίμακα. Για τη Eurobank αποτελούν στρατηγική και επιχειρηματική προτεραιότητα: ΑΠΕ, το έργο-ορόσημο του Ελληνικού, στο οποίο η Τράπεζά μας έχει κεντρικό ρόλο, όπως επίσης και με την  αποκλειστική χρηματοδότηση μας υλοποιείται η ηλεκτρική διασύνδεσης της Κρήτη με την Αττική – όλα έργα που είναι ο ορισμός της χρηματοδότησης με κριτήρια ESG όπως είναι γνωστά.

Δεύτερος μεγάλος στόχος για τις ελληνικές τράπεζες: να μην μείνουμε πίσω από τις διεθνείς εξελίξεις του κλάδου. Κάνουμε μεγάλες επενδύσεις σε τεχνολογικές υποδομές αιχμής συμβάλλοντας στην ευρύτερη προσπάθεια της χώρας για τη ψηφιοποίηση. Αθροιστικά επενδύουμε πάνω από 300 εκ. ετησίως, σε αυτή την προσπάθεια. Παρέχουμε ψηφιακές υπηρεσίες συγκρίσιμες με κάθε ξένη τράπεζα. Και εντάσσουμε σταδιακά την τεχνητή νοημοσύνη και τις νέες μορφές ευέλικτης εργασίας στο μοντέλο της δουλειάς μας.

Οι μεγάλες αλλαγές έρχονται από την τεχνολογία και την ενεργειακή μετάβαση. Την εποχή της βιομηχανίας και των ορυκτών καυσίμων η Ελλάδα είχε φυσικό μειονέκτημα. Στη φάση της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχουμε πλεονέκτημα.

Πρώτον, γιατί η χώρα διαθέτει υψηλής κατάρτισης ανθρώπινο δυναμικό.

Δεύτερον, γιατί οι νέες τεχνολογίες ευνοούν το μικρότερο μέγεθος, το οποίο πάντα ήταν το ανταγωνιστικό μειονέκτημα της χώρας – αυτό αφορά τη χώρα και όχι τις επιχειρήσεις όπου πρέπει να επιδιώξουμε ένα μεγαλύτερο μέσο μέγεθος για να αυξηθεί η διεθνής ανταγωνιστικότητα, οι δυνατότητες επενδύσεων και η δημιουργία ποιοτικής απασχόλησης. Μπορούμε με στρατηγικές επενδύσεις και κατάλληλες πολιτικές να φτιάξουμε καλές θέσεις εργασίας και να προσελκύσουμε πίσω στη χώρα πολλούς από του νέους που έφυγαν τα τελευταία χρόνια, δίνοντας μια πραγματικά ισχυρή ώθηση στην οικονομία και την αγορά εργασίας.

Τρίτον, στην ενέργεια, η Ελλάδα έχει αφθονία φυσικών ανανεώσιμων πηγών και ήδη προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς επενδύσεις σε κάθε σχετικό κλάδο.

Σίγουρα, υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας. Σήμερα στις αγορές βλέπουμε υπερεπάρκεια κεφαλαίων και ταυτόχρονα ενδιαφέρον για την Ελλάδα, που ξαναμπήκε μετά από χρόνια στα ραντάρ των επενδυτών. Για τον τουρισμό, αλλά όχι πια μόνον για τον τουρισμό. Είναι ενδεικτικές οι επενδύσεις σε logistics, σε ακίνητα, όπως τα Ελληνικό ή οι οργανωμένες παραθεριστικές κατοικίες ή τα νέα κτήρια γραφείων που μπορούν πλέον να προσελκύσουν ξένα κεφάλαια, όπως και σε τομείς διεθνώς ανταγωνιστικούς – αναφέρω ενδεικτικά μόνον τα κέντρα αποθήκευσης δεδομένων, γιατί ζούμε πια στην εποχή που τα δεδομένα αποτελούν πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο ή τη φαρμακοβιομηχανία, σημειώνοντας ότι μια ισραηλινή εταιρία που πρωτοπορεί στην έρευνα για την θεραπεία του Covid-19 επέλεξε μια ελληνική φαρμακευτική εταιρία ως πρώτο διεθνή εταίρο της για την εξέλιξη και τη δοκιμή του.

Χρήστος Μεγάλου. Eurokinissi

 

Χρ. Μεγάλου: επενδυτικό ενδιαφέρον για χρηματοδοτήσεις με περιβαλλοντικά κριτήρια

Ο Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, τόνισε από την πλευρά του ότι “εμείς ξεκινήσαμε μετασχηματίζοντας την τράπεζα συνολικά και επιφανειακά με το σχέδιο Sunrise, με στόχο την κεφαλαιοποίηση, τη σταθερή κερδοφορία, και την ανάπτυξη, που είναι βασικό στοιχείο”. Αναφέρθηκε στην κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας κατά 3 δισ., και στον εταιρικό μετασχηματισμό, που η κυρία βάση είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός, αλλάζοντας σελίδα στη λειτουργία της τράπεζας. Με χαρά βλέπω ότι και οι άλλες τράπεζες είναι στο ίδιο μήκος κύματος, σημείωσε.

Πρόσθεσε δε πως η νούμερο ένα βοήθεια προς την κοινωνία θα είναι “η σχέση μας με τους πελάτες. Με το electronic know your customer, απελευθερώνουμε χρόνο από το προσωπικό μας για να συμβουλεύει τον πελάτη, από το να κάνει γραφειοκρατικές διαδικασίες”. Αυτό, εκτιμά, θα βοηθήσει την αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων των ίδιων  και των τραπεζικών αποτελεσμάτων.

Ο Χ. Μεγάλου υπογράμμισε ακόμη κάτι που παρατήρησε στις πολλαπλές παρουσιάσεις σε διεθνείς θεσμικούς επενδυτές κατα την ΑΜΚ, ότι είναι πολύ σημαντικό το βάρος που δίνει η διεθνής επενδυτική κοινότητα στη δυνατότητα της Τράπεζας Πειραιώς να χρηματοδοτεί στην ελληνική κοινωνία με βάση και τα περιβαλλοντικά κριτήρια.

Όπως τόνισε, πρόκειται για θεμέλιο λίθο της προσπάθειας από εδώ και πέρα, εντάσσεται και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο για την ανάπτυξη. ‘Η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κεφαλαίων θα είναι κρίσιμη για το πως θα κριθούμε σε Ελλάδα και Ευρώπη”.

Σημείωσε δε πως “όλη η προσπάθεια που κάνουμε είναι για να μπορέσουμε να μετασχηματισουμε την ελληνική οικονομία με τέτοιο τροπο που θα αφήσει θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία. Με πρωτοβουλίες όπως την αντιστροφή του brain drain, για να προσελκύσουμε νεους να αποκτησουν δεξιοτητες για να μπουν στην αγορά εργασίας από τον ακαδημαϊκό χώρο.

Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα του Ταμείου Ανάκαμψης ο Χρ. Μεγάλου τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί γρήγορα γιατί η ταχύτητας στην χρήση των κεφαλαίων θα μας κρίνει τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Παύλος Μυλωνάς Eurokinissi

 

Π. Μυλωνάς: Ανάπτυξη 4,5%

Ο Παύλος Μυλωνάς, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, τόνισε πως η πανδημία δημιούργησε ένα απότομο φρενάρισμα στην οικονομία και έφερε απώλεια στα έσοδα του τουρισμού, που είναι η βαριά βιομηχανία.

Υπάρχει αισιοδοξία τόνισε, καθώς υπάρχει το εμβόλιο πλέον. “Η ερώτηση είναι πότε, αν θα προλάβουμε το καλοκαίρι. Το βλέπουμε ωστόσο και στους δείκτες ότι είναι όλοι στα ύψη, ΡΜΙ, καταναλωτικές δαπάνες, και δανεισμός.

Πρόσθεσε ακόμη ότι υπάρχει συσσωρευμένη αποταμίευση, καθώς αυξήθηκαν οι καταθέσεις κατά 20 δισ. “Τώρα πιστεύουμε ότι θα είναι πιο σίγουροι οι καταναλωτές για να επενδύσουν”.

Εκτιμά δε πως η ανάπτυξη για τα τρία τρίμηνα του 2021 θα είναι πάνω από το 10% και στο έτος θα είναι 4,5%.

Θεωρεί ακόμη πως η οικονομία θα υπήρχε και χωρίς το ταμείο ανάκαμψης, καθώς προέρχεται από μια δεκαετία όπου έχουν μείνει οι ισχυρές επιχειρήσεις. Υπήρχε μια ελληνική οικονομία και έγιναν και μεταρρυθμίσεις. Το ταμείο ανάκαμψης δίνει μια ώθηση, η οποία δεν είναι βραχυπρόθεσμη, τόνισε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας θεωρεί πως η χώρα μπαίνει σε μια νέα κανονικότητα.

Γ. Ζαββός: Ψήφος εμπιστοσύνης στον Ηρακλή ΙΙ

Στην εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών αλλά και στο σχέδιο «Ηρακλής ΙΙ» εστίασε από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός, κατά την παρέμβαση στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Όπως τόνισε, η Ευρώπη στηρίζει τον Ηρακλή ΙΙ, ενώ έχει λάβει και ψήφο εμπιστοσύνης από τους ξένους επενδυτές. «Με το σχέδιο «Ηρακλής» οι ελληνικές τράπεζες γίνονται και πάλι επενδύσιμες ενώ ανοίγει την πόρτα για την επόμενη μέρα στον κλάδο. Το σχέδιο Ηρακλής είναι η κορυφαία εμπροσθοβαρής μεταρρύθμιση της ελληνικής κυβέρνησης από τις εκλογές του 2019, με σκοπό τη ριζική μείωση των κόκκινων δανείων» ανέφερε ο κ. Ζαββός, ο οποίος υποστήριξε πως «το σχέδιο αυτό υλοποιήθηκε σε χρόνους ρεκόρ για τη χώρα μας σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη μεταρρύθμιση, με τη μαζική συμμετοχή και των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών και επιτεύχθηκε μέσα στον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του μείωση κατά 40% των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών». «Είναι το απτό αποτέλεσμα μίας συντονισμένης δράσης.

Επιπλέον, και πολύ σημαντικό, ο Ηρακλής αποτέλεσε τον καταλύτη που οδήγησε στις απανωτές πρόσφατες αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης. Ήταν η μεταρρύθμιση που έγινε χωρίς να επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο, διότι, λόγω της εμπιστοσύνης που έχουν οι διεθνείς αγορές, απευθυνθήκαμε στους επενδυτές και είχε θετικές επιπτώσεις πρώτα από όλα στον Έλληνα πολίτη γιατί, απαλλάσσοντας τις τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια, δίνουμε τη δυνατότητα να στέψουν τη ρευστότητά τους στην πραγματική οικονομία. Οι ελληνικές τράπεζες γίνονται και πάλι επενδύσιμες, με δυνατότητα να αντλούν άνετα κεφάλαια στις διεθνείς αγορές» υποστήριξε ο κ.Ζαββός.

«Με τον Ηρακλή 2 που πολύ πρόσφατα δόθηκε η έγκριση από την Κομισιόν αποσκοπούμε μέσα στους επομένους 18 μήνες να μειώσουμε ακόμα κατά 32 δισ. ευρώ τα εναπομείναντα δάνεια.

Πιστεύουμε δηλαδή ότι ήδη από το 2021 και σίγουρα το 2022, οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες θα έχουν κατεβάζει τα ποσοστά των κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο επίπεδο και πολύ κοντά στον μέσο ευρωπαϊκό όρο» είπε ο κ.Ζαββός, αναφέροντας πως «με το όχημα του Ηρακλή μπορούν κάλλιστα να είναι διαχειρίσιμα και τα όποια νέα δάνεια προκύψουν από την πανδημία».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών, σε λίγες ημέρες το νομοσχέδιο για τον «Ηρακλή ΙΙ» θα έλθει στη Βουλή.

«Η ουσία είναι πως με τον Ηρακλή η χώρα κατορθώνει να βγει από την κρίση του τραπεζικού συστήματος κυρίως όμως στέλνει ένα μήνυμα μεταρρυθμιστικής αποφασιστικότητας, συνέπειας και συνέχειας στους διεθνείς επενδυτές. Όλα τα ευρωπαϊκά όργανα υποστηρίζουν τον Ηρακλή αλλά κυριότερα από όλα, δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης οι διεθνείς επενδυτές. Είναι μία μεγάλη μεταρρύθμιση που ανοίγει την πόρτα για την επόμενη μέρα για το τραπεζικό μας σύστημα» επεσήμανε ο κ.Ζαββός.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα