Τσακαλώτος: Θα επανέλθουμε στην συζήτηση για το χρέος

Τσακαλώτος: Θα επανέλθουμε στην συζήτηση για το χρέος
Ο Υπουργός Οικονομικών Ε.Τσακαλώτος AP

Ο Υπουργός Οικονομικών μιλώντας για την ελληνική κρίση σε φοιτητές στο Παρίσι αναφέρθηκε στο ελληνικό χρέος, στα λάθη του 2015 και την λανθασμένη εκτίμηση της κατάστασης ενώ άφησε αιχμές για τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις στην Ευρωζώνη κάνοντας λόγο για έλλειμμα δημοκρατίας.

“Το να έχουν τα μικρά κράτη της Ευρωζώνης μεγάλο χρέος και υψηλά επιτόκια δεν είναι βιώσιμο για την Ευρωζώνη. Για το λόγο αυτό θα επανέλθουμε στην συζήτηση για το χρέος.” Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος σε φοιτητές του ιδρύματος Sciences Po στο Παρίσι σε σεμινάριο για τα αποτελέσματα της ελληνικής κρίσης.

Ο υπουργός οικονομικών τόνισε ότι συζήτηση για το χρέος να ανοίξει μοιραία αφού δεν μπορεί η βόρεια Ευρώπη να απολαμβάνει χαμηλά επιτόκια και ο Νότος μόνιμα υψηλά. «Το σύστημα αυτό δεν είναι βιώσιμο και θεωρώ βέβαιο ότι θα επανέλθουμε μακροπρόθεσμα στο θέμα» είπε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την υψηλή φορολογία τόνισε ότι η Κυβέρνηση έπρεπε να αντεπεξέλθει σε μια τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή και γι αυτό αύξησε την φορολογία. Σε ότι αφορά όμως την διανομή των πλεονασμάτων επανέλαβε την πάγια θέση του «Προσπαθούμε να διατηρήσουμε μια ισορροπία διανέμοντας το περίσσευμα και στην μείωση των φόρων αλλά και στην αναδόμηση του κοινωνικού κράτους” είπε σημειώνοντας ότι αν ακολουθούνταν η λογική της ΝΔ για μείωση φόρων και μόνο θα υπήρχαν κοινωνικές συνέπειες μετά από πολλά χρόνια κρίσης.

Τόνισε πάντως την πεποίθηση του ότι στην παρούσα φάση η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από αυτή που ανέμενε καθώς και η ανεργία παρότι είναι ακόμη εξαιρετικά υψηλή στο 18% έχει υποχωρήσει σημαντικά από το 26% που είχε παραλάβει η Κυβέρνηση ενώ επιπλέον η χώρα έχει αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές.

Τα Λάθη

Σε ότι αφορά την διαπραγμάτευση του 2015 για την οποία δέχθηκε πολλές ερωτήσεις παραδέχθηκε ότι η Κυβέρνηση τότε συνθηκολόγησε και δέχθηκε ένα συμβιβασμό. Παραδέχθηκε επίσης ότι η κατάσταση κρίσης που βρέθηκε το καλοκαίρι του 2015 προήλθε από μια κακή εκτίμηση της κατάστασης.

«Είμαστε λιγότερο δυνατοί από όσο νομίζαμε» είπε για συνεχίσει λέγοντας ότι η ελληνική πλευρά πίστευε ότι μπορούσε να πιέσει με την απειλή εξόδου από το Ευρώ ενώ υπήρχαν μέλη της ένωσης που επιθυμούσαν αυτή την έξοδο.

Πάντως κάλυψε απολύτως το προκάτοχό του κ. Γιάννη Βαρουφάκη τονίζοντας ότι δεν ήταν θέμα ενός υπουργού αλλά κακής εκτίμησης μιας κατάστασης.

Ένα δεύτερο λάθος που παραδέχθηκε για την περίοδο που ακολούθησε ήταν η υπερεκτίμηση της δύναμης που είχε το κράτος να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα διαφθοράς και φοροδιαφυγής που είχαν φέρει την χώρα στην κατάσταση της κρίσης “Διαπιστώσαμε ότι είναι πολύ δυσκολότερο από όσο νομίζαμε να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα διαφθοράς καθώς τα οργανωμένα συμφέροντα είχαν πολλά περισσότερα μέσα και νομικές διαδικασίες για να μπορούν να διαφεύγουν” είπε.

Έλλειμμα δημοκρατίας

Τόνισε πάντως από την εμπειρία του στις διαπραγματεύσεις του τρίτου προγράμματος ότι το δημοκρατικό κενό και στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη παραμένει και οι αποφάσεις λαμβάνονται σε διακρατικό διυπουργικό επίπεδο «Συζητούσαμε στο Eurogroup και οι αποφάσεις είχαν ληφθεί νωρίτερα σε μυστικές συναντήσεις μεταξύ των υπουργών. Συνεπώς τι δημοκρατία είναι αυτή ;» παρατήρησε.

Τόνισε δε ότι το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης βρίσκεται στην ομοσπονδοποίηση που θα μεταφέρει το βάρος των αποφάσεων στο Ευρκοινοβούλιο αντί στα όργανα της Ένωσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα