Τσακαλώτος: Προχωράμε σύντομα στη ρύθμιση των 120 δόσεων

Τσακαλώτος: Προχωράμε σύντομα στη ρύθμιση των 120 δόσεων
Ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος AP

Ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι η ρύθμιση οφειλών σε δόσεις "δεν είναι εντός της σφαίρας της διαπραγμάτευσης, είναι δικό μας θέμα". Πρόσθεσε ωστόσο ότι "οι θεσμοί θα κοιτούν να μην καταστρέψουμε την κουλτούρα πληρωμών".

Εποπτεία αλλά όχι την τελική απόφαση θα έχουν οι θεσμοί στην ενεργοποίηση των 120 δόσεων για εφορία και ταμεία σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

«Η ρύθμιση των 120 δόσεων δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Θα εποπτεύουν απλώς τη λειτουργία της ώστε να μην επηρεάσουν την “κουλτούρα πληρωμών” γιατί έχουν την εντύπωση – όχι απολύτως άδικα – ότι τα προηγούμενα χρόνια ήταν χαλαρή» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στο Ράδιο Θεσσαλονίκη.

Σε ότι αφορά στη ρύθμιση για την εφορία, είπε ότι θα υπάρχουν κριτήρια με στόχο να μην «παρεισφρήσουν» στρατηγικοί κακοπληρωτές. «Θέλουμε να βοηθήσουμε του ανθρώπους που έχουν ανάγκη και να μην επαναληφθούν φαινόμενα ρυθμίσεων, οι οποίες κάλυπταν και αυτούς που είχαν αλλά δεν πλήρωναν». Επισήμανε δε ότι με αυτά τα δεδομένα η ενεργοποίηση της ρύθμισης δεν θα αργήσει πολύ.

Ωστόσο στο θέμα της αναστολής της μείωσης του αφορολόγητου για το 2020 κράτησε για άλλη μια φορά κλειστά τα χαρτιά του, επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι κάθε πράγμα έρχεται στο καιρό του.

Παραδέχθηκε ότι το Υπουργείο οικονομικών έχει βάλει μπρος το σχέδιο για τη μερική αποπληρωμή του ΔΝΤ: «Μίλησε για ένα πολύ ακριβό κομμάτι 3-4 δισ. ευρώ και για μία αναδιάρθρωση που θα προσφέρει δημοσιονομικό χώρο για περισσότερες δαπάνες και μείωση φόρων» είπε.

Θεώρησε λάθος τη σύγκριση της πορείας της Ελλάδας με αυτήν της Πορτογαλίας αφού όπως διευκρίνισε η χώρα της Ιβιρικής έχει βγει από μνημόνιο πριν από τρία χρόνια και η Ελλάδα πριν από έξι μήνες. Άρα δεν μπορεί κανείς να συγκρίνει ούτε τα επιτόκια δανεισμού αλλά ούτε και την πορεία της οικονομίας . «Άλλωστε θα πρέπει να αναγνωρίσετε ότι η Ελλάδα πέτυχε μια συμφωνία που της εξασφαλίζει για μια 15ετία πληρωμές χρέους πολύ χαμηλότερες από αυτές της Πορτογαλίας. Επιπλέον έχουν ένα τεράστιο κεφαλαιακό απόθεμα που ξεπερνά τα 35 δισ. που θα το αφήσουμε ως μαξιλάρι στην όποια επόμενη κυβέρνηση» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατέβει στις εκλογές ως Αριστερά

Σχολιάζοντας το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ προς τα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ και άλλων κομμάτων, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει στόχο να γίνει ένα κόμμα σούπα όπου θα συνυπάρχουν διαφορετικά στοιχεία. Η κάθε συνεργαζόμενη δύναμη θα διατηρήσει την οντότητα της» είπε. Υποστήριξε ότι η ανάσχεση της ακροδεξιάς και του Ευρωσκεπτικισμού απαιτεί συμμαχίας και με την σοσιαλοδημοκρατία και με τους πράσινους της Ευρώπης και κατέληξε λέγοντας ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατέβει στις εκλογές ως Αριστερά».

Τέλος υποστήριξε για άλλη μια φορά ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα είναι μια ευκαιρία ανάπτυξης και για την Θεσσαλονίκης αλλά και για όλη την Βόρεια Ελλάδα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα