Επικοινωνίες Τσίπρα με Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ για κόκκινα δάνεια και προσφυγικό

Επικοινωνίες Τσίπρα με Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ για κόκκινα δάνεια και προσφυγικό

Η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και το ζήτημα των κόκκινων δανείων βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Κομισιόν. Στην κουβέντα και η αναπτυξιακή τράπεζα με τα 2,5 εκατομμύρια που περιμένει η ελληνική πλευρά. Συνομιλίες και με Μέρκελ-Ολάντ

Τηλεφωνικές επικοινωνίες είχε το απόγευμα της Κυριακής ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Κοιμισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ, την καγκελάριο της Γερμανίας Α. Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φ. Ολάντ.

Βασικό αντικείμενο και των τριών επαφών ήταν το Προσφυγικό και τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης για το ελληνικό Πρόγραμμα.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους συνομιλητές του για το επικείμενο ταξίδι στην Τουρκία. Και οι τρεις, καλωσόρισαν την πρωτοβουλία, και την ενέταξαν στον ευρύτερο σχεδιασμό των Ευρωπαίων εταίρων για συνεργασία με την γειτονική χώρα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, με σκοπό την αποτελεσματικότερη διαχείριση του Προσφυγικού και Μεταναστευτικού ζητήματος και ιδιαίτερα την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης.

Σε ότι αφορά την τρέχουσα διαπραγμάτευση, ο Πρωθυπουργός ανέλυσε στους συνομιλητές του τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, επισημαίνοντας ότι η ελληνική θέση είναι συμβατή τόσο με την συμφωνία του περασμένου Ιουλίου όσο και με την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, ανέφερε στον Ζ.Κ. Γιούνκερ πως “στόχος της κυβέρνησης είναι να μην κινδυνεύσει η κατοικία κανενός Έλληνα πολίτη που αποδεδειγμένα αδυνατεί να εξυπηρετήσει το δάνειο του”.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως υπήρξε κατανόηση από πλευράς Γιούνκερ. Στη συζήτηση έγινε λόγος για τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ για την αναπτυξιακή τράπεζα που περιμένει η ελληνική πλευρά αλλά και για την ανάγκη ταυτοποίησης των προσφύγων στην Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικούς παράγοντες οι πλειστηριασμοί Α´ κατοικίας εξακολουθούν να διχάζουν και να μην οδηγούν σε πρόοδο τις διαπραγματεύσεις, με την ελληνική πλευρά να εμφανίζεται ανυποχώρητη στην προστασία των σπιτιών των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων με βάση τις αρχικές προτάσεις. Τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν και κατά την επικοινωνία Τσίπρα-Γιούνκερ.

Αν δεν ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ κατά το αυριανό Eurogroup, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να είναι αποφασισμένος να μεταφέρει τη διαπραγμάτευση στη Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται στη Μάλτα την ερχόμενη Τετάρτη, οδηγώντας τις διαπραγματεύσεις σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα