'Καρφιά' κυβέρνησης κατά Λαφαζάνη για Νομισματοκοπείο

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ 3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ/PHASMA/Γ.ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ 3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ/PHASMA/Γ.ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ PHASMA

"Αυτοί που το ονειρεύτηκαν, δεν είναι σήμερα εδώ", λένε κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας δηλώσεις του Στουρνάρα για επικείμενη εισβολή στο Νομισματοκοπείο, το καλοκαίρι του 2015. Η απάντηση του Βαρουφάκη στον διοικητή της ΤτΕ

Οι δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών και σημερινού διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, για την επιβολή των capital controls, τη διαπραγμάτευση που οδήγησε στη συμφωνία του Ιουλίου και το φημολογούμενο σχέδιο εισβολής στο Νομισματοκοπείο, με παράλληλη δημιουργία διπλού άτυπου νομίσματος, στην εκπομπή του ΣΚΑΪ, προκάλεσαν την αντίδραση Λαφαζάνη - Βαρουφάκη, με κυβερνητικές πηγές να επιβεβαιώνουν εμμέσως πλην σαφώς τον κ. Στουρνάρα, αφήνοντας αιχμές κατά του επικεφαλής της ΛΑΕ.

Κυβερνητικές πηγές αναφερόμενες στις δηλώσεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ότι "κάποιοι σχεδίαζαν εισβολή στο Νομισματοκοπείο", είπαν "κάποιοι το ονειρεύτηκαν, αυτοί δεν είναι σήμερα εδώ", προσθέτοντας ότι σε κάθε περίπτωση θα τοποθετηθεί ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας.

Όπως είπε ο κ. Στουρνάρας στον ΣΚΑΪ, αρκετό καιρό πριν είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση για τους τραπεζικούς περιορισμούς, χωρίς όμως να εισακουστεί. Μάλιστα, αναφερόμενος στον τρόπο διαπραγμάτευσης του πρώην "τσάρου" της Οικονομίας, Γιάνη Βαρουφάκη, είπε πως "δεν ήταν συνεπής, με την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη".

Όσον αφορά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, ο διοικητής της ΤτΕ είπε, πως ενημερώθηκε από τον Γ. Δραγασάκη, ενώ ήταν στη Βασιλεία, ενώ βλέποντας τον κόσμο να συγκεντρώνεται στα ΑΤΜ, για να πάρει χρήματα, κατάλαβε, όπως είπε, πως "το πράγμα έχει φτάσει σε πολύ επικίνδυνο σημείο".

Ακόμη, αποκάλυψε, ότι είχε πληροφορηθεί περί σχεδίων εισβολής στο Νομισματοκοπείο και δημιουργίας ενός άτυπου διπλού νομίσματος.

"Ναι, είχα τέτοια πληροφόρηση. Γι’ αυτό συγκάλεσα τους νομικούς συμβούλους της τράπεζας, παράγοντες του δημοσίου βίου που είχαν χρηματίσει πρωθυπουργοί. Μίλησα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και φτιάξαμε έτσι, να το πω, ένα τείχος, μια άμυνα για εξελίξεις τέτοιου είδους", είπε.

Ορκωμοσία ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, από τον Μητροπολίτη Θερμοπυλών κ. Ιωάννη, του νέου υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρου Μητράκου την Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015.
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Ορκωμοσία ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, από τον Μητροπολίτη Θερμοπυλών κ. Ιωάννη, του νέου υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρου Μητράκου την Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Βαρουφάκης: Αναρωτιέμαι, γιατί δεν έκρινε σκόπιμο να πληροφορήσει την κυβέρνηση

Ανακοίνωση - απάντηση σε όσα υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας περί Νομισματοκοπείου και διπλού νομίσματος, εξέδωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

"Με ενδιαφέρον διαβάζω ότι ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) είχε πληροφορίες ότι κάποιοι, προφανώς ανόητοι, σχεδίαζαν «εισβολή» στο Νομισματοκοπείο. Αναρωτιέμαι ποιοί ήταν αυτοί και γιατί οι συγκεκριμένοι πληροφοριοδότες του κ. Διοικητή, αλλά και ο ίδιος, έκριναν σκόπιμο να μην πληροφορήσουν επ’ αυτού τον Υπουργό Οικονομικών και την κυβέρνηση. (Εκτός αν εννοεί, οπότε τον προκαλώ να το δηλώσει δημοσίως, ότι τα σχέδια αυτά εκπονήθηκαν από τον Υπουργό Οικονονικών, τον Πρωθυπουργό και/ή το λοιπό οικονομικό επιτελείο.)", αναφέρει ο πρώην ΥπΟικ και συνεχίζει:

"Όσο για το άτυπο διπλό νόμισμα, αξίζει να σημειωθεί πως αυτό ακριβώς έχει η χώρα σήμερα! Με απόφαση μάλιστα της ΤτΕ της 18ης Αυγούστου (δημοσιευμένη στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης) σύμφωνα με την οποία απαγορεύται η μερική ή ολική αποπληρωμή δανείων (π.χ. στεγαστικών) με ευρώ που διαθέτει ο πελάτης σε τραπεζικό λογαριασμό της ημεδαπής – αλλά επιτρέπεται με μετρητά ή ευρώ του «εξωτερικού». Με αυτή την σκανδαλώδη απόφαση του περασμένου Αυγούστου, η ΤτΕ εγκαινίασε δύο ευρώ:

Ένα «ελληνικό» ευρώ που παραμένει εγκλωβισμένο (λόγω capital controls) στις ελληνικές τράπεζες, με το οποίο οι έλληνες απαγορεύεται να αποπληρώνουν χρέη τους εντός της χώρας (ακόμα και στην δική τους τράπεζα).

Κι ένα «ξένο» ευρώ, χάρτινο ή σε «συνάλλαγμα», με μεγαλύτερη αξία λόγω της δυνατότητάς του να αποσβαίνει εγχώρια χρέη.

Όσο για τον αντίκτυπο του δημοψηφίσματος στο τραπεζικό γίγνεσθαι, να θυμίσω ότι οι πολίτες δεν έτρεξαν στα ATM λόγω του δημοψηφίσματος. Έτρεξαν στα ΑΤΜ επειδή το Eurogroup και η τρόικα αποφάσισαν να τιμωρήσουν τον ελληνικό λαό με capital controls επειδή, άκουσον-άκουσον, τόλμησε να εκλέξει μια κυβέρνηση που έθεσε το απεχθές τηλεσίγραφο του Eurogroup της 25ης Ιουνίου στην κρίση του ελληνικού λαού.

Χαίρομαι που αποκαλύπτεται ποιος σχεδίασε, ενορχήστρωσε και επέβαλε τα capital controls. Εν αρχή ην η πρωτοφανής στα χρονικά των κεντρικών τραπεζών «προειδοποίηση» του κ. Διοικητή, στις αρχές Δεκέμβρη του 2014, για έλλειψη ρευστότητας που θα επέλθει (εννοώντας αν δεν επανεκλεγόταν ο κ. Σαμαράς), με την οποία «προειδοποίηση» επιβεβαίωσε πόσο εύκολα μπορεί ο κεντρικός τραπεζίτης μιας χώρας να πυροδοτήσει έξοδο καταθέσεων από τις τράπεζες (bank run). Την σκυτάλη ανέλαβε ο κ. Ντάιζελμπλουμ ο οποίος στην πρώτη συνάντησή μας (30 Ιανουαρίου) απείλησε ανοικτά πως μη συμμόρφωση στο παταγωδώς αποτυχημένο πρόγραμμα της τρόικας θα σήμανε κλείσιμο των τραπεζών. Μέρες αργότερα, η ΕΚΤ απέσυρε το waiver για να εντείνει την ανασφάλεια των καταθετών. Στην συνέχεια, στελέχη της ΕΚΤ, και ο ίδιος ο Διοικητής της ΤτΕ, πίεζαν για την εισαγωγή capital controls ως θεραπεία του bank run που εκείνοι είχαν ξεκινήσει.

Τέλος, ενδιαφέρον έχει η ταύτιση του κεντρικού τραπεζίτη με την άποψη Σόιμπλε-Ντάιζελμπλουμ, την οποία σήμερα καταδικάζει σύσσωμη η προοδευτική Ευρώπη, ότι η απόρριψη στις κάλπες ενός προγράμματος δημοσιονομικής πολιτικής που απέτυχε παταγωδώς «δεν ήταν συνεπής με την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη»".

Λαφαζάνης: Αθλιότητες τα περί εισβολής στο Νομισματοκοπείο

Τη δική του απάντηση έδωσε και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

"Ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος με τις εξωφρενικές αυτές τοποθετήσεις του, αναγνωρίζει ότι λειτουργούσε ως “παράκεντρο” και ως αντιδημοκρατική “παραεξουσία” στη βάση ψευδέστατων και σκόπιμων πληροφοριών και με στόχους που δεν έχουν καμιά σχέση με την αρμοδιότητά του. Προξενεί κατάπληξη αλλά και οργή το γεγονός ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας επανέφερε με συνέντευξή του στον “Σκάι” τις βρόμικες αθλιότητες περί εισβολής, τάχα, στο Νομισματοκοπείο για την επίτευξη ευφάνταστων στόχων. Τις ψευδείς αυτές αθλιότητες για εισβολή στο Νομισματοκοπείο, ως γνωστόν, διακινούσαν σε βάρος μου ο Αλ. Τσίπρας και η κλειστή ομάδα του Μαξίμου μαζί με συστημικά μέσα ενημέρωσης, μόνο και μόνο για να δικαιολογήσουν το “θάψιμο” του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα και τη συνθηκολόγηση του τρίτου, καταστροφικού μνημονίου", αναφέρει μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της ΛΑΕ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Στουρνάρας, Βαρουφάκης
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Προς τη σωστή κατεύθυνση οι προτάσεις της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό, λέει ο Στουρνάρας

SHARE: