Βαρουφάκης: Πώς θα περιέγραφα στην κόρη μου τον Σόιμπλε

Βαρουφάκης: Πώς θα περιέγραφα στην κόρη μου τον Σόιμπλε

Το δέος απέναντι σε μια "θρυλική προσωπικότητα", η "πολυεπίπεδη σχέση" και τα λάθη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών σύμφωνα με τα λεγόμενα του Γιάνη Βαρουφάκη

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών απάντησε σε τρεις ερωτήσεις της Γερμανικής εφημερίδας Die Ziet, περιγράφοντας την ιδιαίτερη σχέση του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Επαναλαμβάνει ότι βλέπει με σεβασμό τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, αλλά προσθέτει πως προκαλεί απογοήτευση το γεγονός ότι δεν έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν σε ένα δημοκρατικό πλαίσιο, στο οποίο τα επιχειρήματα θα παίζουν μεγαλύτερο ρόλο.

Αρχικά ο δημοσιογράφος της Γερμανικής εφημερίδας ρωτάει τον Γ. Βαρουφάκη πώς θα εξηγούσε τη σχέση του με τον Σόιμπλε στην κόρη του:

“Θα έλεγα στην κόρη μου ότι από τη δική μου οπτική, πρόκειται για μια πολυδιάστατη σχέση. Υπάρχει μια αίσθηση δέους που αισθάνομαι ότι συναντώ ένα θρυλικό πρόσωπο, τη δουλειά του οποίου παρακολουθώ εδώ και δεκαετίες. Επίσης, υπάρχει μια έντονη επιθυμία να αντιμετωπίσουμε την κυρίαρχη προσέγγισή του για τα κοινά προβλήματα που απασχολούν την Ευρώπη. Επιπρόσθετα, υπάρχει κάποια απογοήτευση που δεν έχουμε τη δυνατότητα να συζητάμε σε ένα διαφορετικό πλαίσιο. Να πραγματοποιούμε αυτές τις συναντήσεις σε ένα κατάλληλο, ομοσπονδιακό, δημοκρατικό πλαίσιο, στο οποίο τα επιχειρήματα θα έχουν ένα πιο εξέχοντα ρόλο από τους συσχετισμούς δύναμης”, απαντάει ο Έλληνας υπ. Οικονομικών.

Ερωτηθείς για τα θέματα πάνω στα οποία συμφωνεί με τον κ. Σόιμπλε, λέει:

“Η Ευρώπη χρειάζεται μια πολιτική ένωση και χωρίς αυτή η νομισματική μας ένωση είναι προβληματική”.

Στη συνέχεια, ερωτάται για τα λάθη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών και απαντάει πως ναι, πιστεύει πως έχουν γίνει:

Ναι, το πιστεύω (είμαι όμως σίγουρος ότι και εκείνος πιστεύω ότι κάνω λάθος στη δική μου ανάλυση). Το πρωταρχικό είναι ότι συσχετίζει τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις με τον ελληνικό λαό. Λες και οι πρώτοι αντανακλούν το χαρακτήρα των τελευταίων. Επίσης δεν εκτιμά το πόσο χρήσιμο θα ήταν για τη Βόρεια Ευρώπη να βρει ένα modus vivendi με ένα κίνημα (όπως ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα), το οποίο μπορεί να είναι πολύ επικριτικό για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά είναι βαθιά φιλοευρωπαϊκό και επιθυμεί να βοηθήσει την Ευρώπη να έρθει πιο κοντά.

Η συνέντευξη όπως αναρτήθηκε στο προσωπικό site του Γιάνη Βαρουφάκη

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα