"Βαριά και σε πολλά σημεία τους άδικα τα μέτρα"

Στιγμιότυπο από την συνέντευξη τύπου του Υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011, μετά τις διαπραγματεύσεις για τα οικονομικά μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. (EUROKINISSI // ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Στιγμιότυπο από την συνέντευξη τύπου του Υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011, μετά τις διαπραγματεύσεις για τα οικονομικά μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. (EUROKINISSI // ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Βαριά και σε πολλά σημεία τους άδικα χαρακτήρισε τα μέτρα ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. Επισήμανε ότι αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης και σημείωσε πως εντός των ημερών θα ειπωθούν στη Βουλή όλες οι πικρές και σκληρές αλήθειες

Μετά την κριτική που δέχτηκε για την ανακοίνωση των νέων μέτρων, ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος τα χαρακτήρισε βαριά αλλά αναγκαία.

"Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα και στον εφαρμοστικό νόμο γνωρίζω πολύ καλά ότι είναι και βαριά και σε πολλά σημεία τους άδικα. Ανέλαβα την ευθύνη να τα εισηγηθώ, πριν κλείσω καλά καλά μια εβδομάδα στο Υπουργείο Οικονομικών, γιατί μόνο έτσι εξυπηρετείται τη στιγμή αυτή μια αδήριτη εθνική ανάγκη", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε ότι η οριστικοποίηση των 28 δισεκατομμυρίων ευρώ του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, από τα οποία απέμεναν προς κλείσιμο 5,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, έπρεπε να γίνει προκειμένου να κλείσει αυτός ο κύκλος της διαπραγμάτευσης και να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις για την έγκαιρη εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σημείωσε επίσης ότι τα 12 δισεκατομμύρια αυτής της πέμπτης δόσης είναι απολύτως αναγκαία για την εξυπηρέτηση των ταμειακών αναγκών του δημοσίου, που είναι στην πραγματικότητα εξυπηρέτηση των άμεσων και ζωτικών αναγκών των πολιτών.

Επανέλαβε τα τρία σημεία του σχεδιασμού για το επόμενο βήμα, τα οποία είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, χωρίς την οποία δεν πιάνουν τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού, η άμεση αλλαγή της φορολογικής νομοθεσίας και τη διαμόρφωση ενός Εθνικού Φορολογικού Συστήματος που θα αίρει αδικίες και αντιφάσεις και θα αποκαθιστά την ηθική και κοινωνική ισορροπία των μέτρων και η διαπραγμάτευση για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης που θα έχει έντονα αναπτυξιακά που θα οδηγεί πράγματι την Ελλάδα όχι μόνο στις αγορές αλλά και στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής και οικονομικής ανεξαρτησίας της.

"Είναι πολύ εύκολο να διατυπώνει κανείς σκληρή κριτική για φορολογικά μέτρα που είναι από τη φύση τους δυσάρεστα για τους πολίτες. Δεν πρόκειται όμως περί αυτού. Πρόκειται για υπαρξιακά αναγκαίες σωστικές κινήσεις. Αυτό που χρειάζεται ο τόπος επειγόντως είναι η σταθεροποποίηση της κατάστασης προκειμένου αμέσως μετά να γίνουν όλες οι αναγκαίες βελτιώσεις και να διαμορφωθεί η προοπτική την οποία αποζητά όλη η ελληνική κοινωνία", επισήμανε.

Είναι συνεπώς, όπως ανέφερε, κρίμα να υπονομεύεται η συλλογική ψυχολογία της χώρας και να επικρατεί μια αίσθηση αδιεξόδου και αδικίας, χωρίς παράλληλα να αναλαμβάνει κανείς την ευθύνη μιας ολοκληρωμένης αντιπρότασης που να είναι λιγότερο επώδυνη για τους πολίτες και ταυτόχρονα ασφαλής και όχι επικίνδυνη γι αυτούς και την εθνική οικονομία.

"Τις επόμενες ημέρες στη Βουλή θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε όλες τις πικρές και σκληρές αλήθειες, έτσι ώστε ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη των επιλογών του", κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Άτακτη υποχώρηση Βενιζέλου για αποδείξεις

SHARE:

24Media Network