ΑΑΔΕ: Βαριά πρόστιμα για όσους ασκούν βία σε εφοριακούς – Τροπολογία στη Βουλή

ΑΑΔΕ: Βαριά πρόστιμα για όσους ασκούν βία σε εφοριακούς – Τροπολογία στη Βουλή
ΔΟΥ Κοζάνης Eurokinissi

Το Υπουργείο Οικονομικών έφερε τροπολογία με την οποία αυστηροποιείται το πλαίσιο των διοικητικών κυρώσεων σε περίπτωση που εμποδίζεται η διενέργεια φορολογικού ελέγχου

Δέσμη μέτρων για την αποτροπή και την αντιμετώπιση φαινομένων άσκησης σωματικής βίας σε βάρος ελεγκτών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), εισάγει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο με τις φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας.

Με την τροπολογία αυστηροποιείται το πλαίσιο των διοικητικών κυρώσεων σε περίπτωση που εμποδίζεται η διενέργεια φορολογικού ελέγχου από υπαλλήλους της ΑΑΔΕ με χρησιμοποίηση βίας ή απειλής κατά οργάνων της Αρχής. Προβλέπεται, ειδικότερα, η επιβολή ειδικού προστίμου από 10.000 έως 50.000 ευρώ στον υπαίτιο των σχετικών παραβατικών πράξεων.

Με την ίδια τροπολογία, αναλαμβάνει η ΑΑΔΕ, αναδρομικά από την 1η Ιουλίου 2020, στην περίπτωση που υπάλληλοί της υποστούν σωματική κάκωση ή βλάβη υγείας λόγω επίθεσης σε βάρος τους κατά τη διάρκεια και εξαιτίας της εκτέλεσης των υπηρεσιακών τους καθηκόντων, την κάλυψη των πάσης φύσεως δαπανών νοσηλείας και αποθεραπείας κατά το ποσό που δεν καλύπτεται από κύριο ή ιδιωτικό φορέα ασφάλισης. Επίσης, την κάλυψη των μηνιαίων αποδοχών μέχρι να συμπληρωθεί η απαιτούμενη, για να θεμελιωθεί το δικαίωμα της αναρρωτικής άδειας, πραγματική δημόσια υπηρεσία των έξι μηνών, εφόσον αυτή δεν έχει συμπληρωθεί.

Στην αιτιολογική έκθεση της εν λόγω τροπολογίας γίνεται επίκληση των πρόσφατων περιστατικών άσκησης σωματικής βίας σε βάρος ελεγκτών της ΑΑΔΕ κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, με αποτέλεσμα την πρόκληση σωματικής βίας αλλά και ο επικείμενος κίνδυνος για τη ζωή τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα