Βουνό για την Αθήνα τα προαπαιτούμενα

Βουνό για την Αθήνα τα προαπαιτούμενα

Κλειδώνει στο Euro Working Group o κατάλογος των μέτρων για την εκταμίευση της δόσης των 3 δισ.Στρώνεται το χαλί για την επιστροφή των δανειστών τον Οκτώβριο. Αγώνας δρόμου έως το κρίσιμο Eurogroup της 5ης Οκτωβρίου

Το χαλί για την επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα και την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης του νέου οικονομικού προγράμματος της χώρας στρώνει η σημερινή συνεδρίαση του Euro Working Group, το πρώτο, επί της ουσίας, crash test για τη νέα κυβέρνηση, σε επίπεδο οικονομίας.

Κατά τις πληροφορίες, στο σημερινό Euro Working Group την Ελλάδα αναμένεται να εκπροσωπήσει ο Φρ. Κουτεντάκης.

Αν και άγνωστος στο ευρύ κοινό, ο κ. Κουτεντάκης, οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, έχει δώσει το παρών και σε πρότερη συνεδρίαση του Euro Working Group, όσο η χώρα τελούσε υπό την υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βασιλικής Θάνου.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Euro Working Group αναμένεται να τεθεί η λίστα με τα προαπαιτούμενα, η υλοποίηση των οποίων θα ξεκλειδώσει την εκταμίευση της δόσης των 3 δισ. ευρώ.

Οι Ευρωπαίοι αναμένεται να παρουσιάσουν στην ελληνική πλευρά έναν ευρύ κατάλογο προαπαιτούμενων μέτρων, η εφαρμογή των οποίων θα ανοίγει σταδιακά τον δρόμο για την εκταμίευση - σε υποδόσεις - της δόσης των 3 δισ. ευρώ.

Το βουνό των προαπαιτούμενων δεν θα έχει τέλος για την Αθήνα, καθώς μέχρι και τα τέλη Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουν εφαρμοστεί περισσότερα από 50 προαπαιτούμενα μόνο από το φορολογικό μέτωπο.

Αν σε αυτά προστεθούν και οι παρεμβάσεις σε ασφαλιστικό και εργασιακά, καθώς και η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, τότε ο πήχης των προαπαιτούμενων αυξάνει στα 70!

Ωστόσο θα πρέπει να καταστεί σαφές πως ο μαραθώνιος δεν ξεκινάει από το... μηδέν, αφού, όπως γνωστοποίησε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης, σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις της χώρας προς τους δανειστές, έχει ήδη καλυφθεί των 61% των δράσεων.

Ψηλά στη λίστα των προαπαιτούμενων που θα πρέπει να εφαρμοστούν έως τα τέλη Οκτωβρίου, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης, φιγουράρουν:

- Σταδιακή κατάργηση της έκπτωσης 30% για ΦΠΑ στα νησιά

- Ριζικές αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων

- Εφαρμογή νέου συστήματος κατασχέσεων για οφειλέτες του δημοσίου

- Συγχώνευση του ΣΔΟΕ και της Γενικής Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων

Εάν σημειωθεί επαρκής πρόοδος στο σημερινό Euro Working Group, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα, η οποία και χρονικά τοποθετείται εντός του πρώτου 15νθημέρου του Οκτωβρίου.

Κατά το σημερινό Euro Working Group θα γίνουν γνωστές και οι διαθέσεις των δανειστών απέναντι στην Ελλάδα, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της 5ης Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια του οποίου ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος θα παρουσιάσει στους Ευρωπαίους ομολόγους του το προσχέδιο του προϋπολογισμού της χώρας για το 2016.

Νωρίτερα την ίδια μέρα ο κ. Τσακαλώτος θα πρέπει να έχει καταθέσει το προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή.

SHARE:

24Media Network