Ξεκινά η υλοποίηση του οδικού άξονα Θεσσαλονίκη-Έδεσσα

Ξεκινά η υλοποίηση του οδικού άξονα Θεσσαλονίκη-Έδεσσα
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Στις ράγες εκκίνησης μπαίνει ακόμα ένα έργο-ΣΔΙΤ από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Αναφερόμαστε στον οδικό άξονα Θεσσαλονίκη-Έδεσσα, έργο για το οποίο γίνεται μεγάλη κουβέντα στη Βόρεια Ελλάδα εδώ και χρόνια.

Πρώτο βήμα είναι η προκήρυξη για την ανάθεση Υπηρεσιών Χρηματοοικονομικού Συμβούλου για την κατάρτιση και υποβολή φακέλου για την ένταξη του Έργου: Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση της Αναβάθμιση του οδικού άξονα ΕΟ2 (Μαυροβούνι – Έδεσσα, Παράκαμψη Γιαννιτσών, Παράκαμψη Χαλκηδόνας) και Λειτουργία – Συντήρηση του τμήματος γέφυρας Αξιού ποταμού – Έδεσσας στις διατάξεις του ν. 3389/2005, με σκοπό την υλοποίησή του ως έργο Σύμπραξης Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.), καθώς επίσης και για την υποστήριξή της για το σύνολο της διαδικασίας ανάθεσης της Σύμβασης Σύμπραξης του Έργου.

Το κόστος του έργου εκτιμάται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ και στόχος είναι η δημοπράτηση του έργου να πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2022. Ο άξονας είχε εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον περασμένο Απρίλιο μαζί με ένα ακόμα οδικό-ΣΔΙΤ που αφορά τον άξονα Αμφίπολη-Σέρρες.

Ένας νέος σύγχρονος άξονας

Ο οδικός άξονας Θεσσαλονίκη-Έδεσσα συνολικού μήκους περίπου 80 χλμ, σήμερα περιλαμβάνει τμήματα με ανεπαρκή διαμόρφωση, μεγάλες κατά μήκος κλίσεις, ανεπαρκείς οδικές διατομές, κακή ορατότητα, και πολύ συχνά διέρχεται μέσω πόλεων.

Ο δρόμος θα έχει χαρακτηριστικά κλειστού αυτοκινητόδρομου με ανισόπεδους κόμβους και επιτρεπόμενη ταχύτητα τα 120 χλμ/ώρα. Κατά τη λειτουργία του νέου οδικού άξονα δεν προβλέπεται επιβολή διοδίων λόγω του μοντέλου υλοποίησης.

Ο ανάδοχος θα πληρώνεται από το κράτος με μηνιαίες πληρωμές διαθεσιμότητας οι οποίες συνυπολογίζουν το κόστος κατασκευής, συντήρησης και λειτουργίας. Ο νέος άξονας σχεδιάζεται με όλα τα νέα σύγχρονα χαρακτηριστικά και χαρακτηρίζεται ως “πράσινος δρόμος”.

Θα συνδέεται με την Εγνατία Οδό και κατ` επέκταση με το εθνικό δίκτυο αυτοκινητοδρόμων. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ο δρόμος διάνυσης του νέου άξονα θα μειωθεί κατά περίπου 10-15 λεπτά.

Παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν σε μήκος 25 χλμ από το νομό Θεσσαλονίκης έως και το νομό Πέλλας και συγκεκριμένα:

1. Παρακάμψεις Χαλκηδόνας – Γιαννιτσών

Κατασκευή της παράκαμψης Χαλκηδόνας μήκους περίπου 6 χλμ και της παράκαμψης Γιαννιτσών μήκους περίπου 9 χλμ. Αφορά την κατασκευή τεσσάρων ανισόπεδων κόμβων: της Ελεούσας, της Χαλκηδόνας, της Παραλίμνης και των Γιαννιτσών. Το κόστος του τμήματος εκτιμάται σε περίπου 230 εκατ. ευρώ.

2. Μαυροβούνι – Έδεσσα

Κατασκευή οδικού τμήματος μήκους περίπου 10 χλμ και πλάτους τεσσάρων λωρίδων, που περιλαμβάνει δύο κόμβους (Ριζάρι , Έδεσσα) και κόμβους με την Παλαιά Εθνική οδό. Το τμήμα αυτό είναι προϋπολογισμού 70 εκ. ευρώ.

Η διάρκεια του έργου εκτιμάται για 27 έτη, 4 εκ των οποίων θα είναι για την κατασκευή και θέση σε λειτουργία του νέου αυτού project. Ο άξονας είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τις οδικές επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα