Ντεμπούτο στο Χρηματιστήριο του ΔΑΑ “Ελ Βενιζέλος” – Το πλάνο ανάπτυξης

Διαβάζεται σε 3'
Το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος
Το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος SOOC

Η μετοχή του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας, αναμένεται να εισέλθει και στους δείκτες FTSE Russell, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του οίκου.

Με ισχυρό συναλλακτικό ενδιαφέρον και άνοδο από την τιμή εισόδου κινείται η μετοχή του ΔΑΑ “Ελ Βενιζέλος”, που έκανε “πρεμιέρα” σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σε ένα κλίμα έντονα εορταστικό.  Μάλιστα, τα πρώτα τρία λεπτά της συνεδρίασης άλλαξαν χέρια πάνω από 2 εκατ. τεμάχια, σε τιμές πέριξ των 9,50 ευρώ, ήτοι με κέρδη άνω του 15%, ανεβάζοντας την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας στα 2,85 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η μετοχή του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας, αναμένεται να εισέλθει και στους δείκτες FTSE Russell, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του οίκου. Όπως αναφέρεται στη σχετική, η αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί κατά την πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης η οποία σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα είναι στις 7 Φεβρουαρίου. Όπως αναφέρει ο οίκος FTSE Russell εάν πληρούνται τα κριτήρια και το όριο εισόδου για να ενταχθεί στο δείκτη FTSE Global Equity, θα πραγματοποιηθεί μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της 13ης Φεβρουαρίου (δηλαδή ισχύει από την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024).

«Η στιγμή για την οποία δουλέψαμε σκληρά όλο αυτό το διάστημα έφτασε. Από σήμερα οι μετοχές του ΔΑΑ βρίσκονται στη διάθεση του επενδυτικού κοινού και μαζί με αυτές ολοκληρώνεται μια Δημόσια Προσφορά-ορόσημο για την ελληνική αγορά. Ευχαριστώ θερμά όλους εκείνους οι οποίοι εργάστηκαν για αυτή την επιτυχία καθώς και την επενδυτική κοινότητα για την εντυπωσιακή της συμμετοχή και την ισχυρή εμπιστοσύνη στην εταιρεία και τα αναπτυξιακά μας σχέδια» δήλωσε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος και CEO του ΔΔΑ, Ιωάννης Παράσχης.

Υπενθυμίζεται, ότι η δημόσια εγγραφή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) στο Χρηματιστήριο Αθηνών,  με τους ιδιώτες να παίρνουν βέβαια το 4,3%, ήταν η μεγαλύτερη εδώ και καιρό τονώνοντας το προφίλ της εγχώριας αγοράς, που λόγω και της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον επενδυτών.

Σε σχέση με το πλάνο ανάπτυξης του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, όπως καταγράφονται στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο, που έχει κατατεθεί, προβλέπονται συνολικές επενδύσεις ύψους 1,35 δις. ευρώ μέχρι το 2033. Η πρώτη φάση έως το 2028 περιλαμβάνει επενδύσεις 700 εκατ. ευρώ και προβλέπει την επέκταση του terminal όπως και των χώρων στάθμευσης.

Υπολογίζεται, δε, ΔΑΑ “Ελ. Βενιζέλος” με τις σχετικές ενέργειες θα μπορεί να εξυπηρετεί 33 εκατ. επιβάτες. Η δεύτερη φάση έως το 2033, προβλέπει επενδύσεις ύψους 650 εκατ. ευρώ για περαιτέρω επέκταση των terminals και των χώρων στάθμευσης. Υπολογίζεται ότι θα μπορούν να εξυπηρετούνται 40 εκατ. επιβάτες.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, το 2046 το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα εξυπηρετεί περί τα 43,7 εκατ επιβάτες, κοντά στο όριο του που είναι 50 εκατ. επιβάτες, από τα 28,2 εκατ. επιβάτες που εξυπηρέτησε το 2023.

Ο Ιανουάριος

Με βάση, δε, τα τελευταία στοιχεία, αυξημένες κατά 12,8% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, ήταν τον Ιανουάριο του 2024 οι αφίξεις από το εξωτερικό στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» ξεπερνώντας το 1 εκατ. επιβάτες.

Συγκεκριμένα έφτασε τις  1.116.359 αφίξεις έναντι  989.806 τον Ιανουάριο του 2023. Η συνολική επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου 2024 ανήλθε σε 1,6 εκατ., αυξημένη κατά 10,7% σε σύγκριση τα επίπεδα του Ιανουαρίου 2023, με τους επιβάτες να ανέρχονται σε1.602.499 επιβάτες έναντι 1.447.547 επιβατών πέρυσι τον ίδιο μήνα. Η εγχώρια κίνηση αυξήθηκε κατά 6,2% στους 486.140 επιβάτες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα