Σταϊκούρας: Παρεμβάσεις για τα κόκκινα δάνεια που θα δημιουργήσει ο κορονοϊός

Σταϊκούρας: Παρεμβάσεις για τα κόκκινα δάνεια που θα δημιουργήσει ο κορονοϊός
Ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας Eurokinissi

Πακέτο χρηματοδότησης 10 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις προανήγγειλε για το επόμενο διάστημα ο υπουργός Οικονομικών.

Πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση και των «νέων» κόκκινων δανείων που θα προκύψουν λόγω της κρίσης από το κορονοϊό προανήγγειλε ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρα για το επόμενο διάστημα μαζί με ένα πακέτο χρηματοδότησης 10 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις.

Μιλώντας στο Action 24 και σχολιάζοντας την πρόβλεψη σοκ του ΔΝΤ για ύφεση φέτος στο 10% του ΑΕΠ ο υπουργός οικονομικών παραδέχθηκε ότι η χώρα θα πέσει φέτος σε βαθιά ύφεση λόγω της μεγάλης εξάρτησης του ΑΕΠ από το τουριστικό προϊόν. Επανέλαβε ότι η εκτίμηση είναι πως η Ελλάδα θα συρρικνώσει την οικονομική της δραστηριότητα όσο και ο μέσος όρος της Ευρώπης δηλαδή από το 5% έως το 10% του ΑΕΠ της. Σε ότι αφορά το χειρότερο δυνατό σενάριο που παρουσίασε ως πρόβλεψη του ΔΝΤ ο κ. Σταϊκούρας θύμισε ότι το ΔΝΤ έχει πέσει πολλές φορές έξω στις προβλέψεις του.
 

Στην κατεύθυνση της συγκράτησης της ύφεσης ο υπουργός τόνισε ότι εκτός από την επιστρεπτέα προκαταβολή που θα απελευθερώσει ρευστότητα 1 δις στις επιχειρήσεις μέχρι και 500 άτομα που θα επαναληφθεί τον Μάιο έρχεται και ένα πακέτο χρηματοδοτήσεων 10 δις ευρώ . Σε αυτό υπάρχει ενα σχήμα εγγυοδοτήσεων 2 δις ευρώ που μέσω τη μόχλευσης από τις τράπεζες θα φτάσει τα 7 δις ευρώ ενώ από αύριο οι επιχειρήσεις θα μπορούν να κάνουν αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα κάλυψη τόκων δανείων που εκπονεί το ΥΠΑΝ διαθέτοντας πόρους έως και 1 δις ευρώ .

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο υπουργός οικονομικών τόνισε ότι τις επόμενες μέρες θα δοθεί στην δημοσιότητα και μια ολοκληρωμένη δράση η οποία θα αντιμετωπίσει τα κόκκινα δάνεια τα οποία θα προκύψουν ως αποτέλεσμα της κρίσης και της υποχρεωτικής αναστολής επιχειρήσεων .

Το 7ετές ομόλογο

Σε ότι αφορά την σημερινή έκδοση του 7ετούς ομολόγου ο υπουργός οικονομικών άφησε να εννοηθεί ότι γίνεται περισσότερο για λόγους γοήτρου και παρουσίας στην αγορά . Όπως είπε η Ελλάδα βγαίνει με ένα σχετικά χαμηλό ποσό οι πληροφορίες θέλουν να μη ξεπερνά τα 2,5 δις ευρώ για να συνεχίσουμε να έχουν την επαφή με την αγορά και όχι για να καλύψουμε άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες .

Σε ότι αφορά το περίφημο μαξιλάρι ασφαλείας το οποίο επέμεινε και σήμερα ότι θα αξιοποιηθεί την μετά τον κορονοϊό εποχή τόνισε ότι αποτελείται από 16,5 δις ευρώ δάνεια του ESM και συσσωρευμένα υπερπλεονάσματα και 20 δις ευρώ που είναι τα υπόλοιπα του κεντρικού δημοσίου και των τραπεζών στις εμπορικές τράπεζες και την Τράπεζα της Ελλάδας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα