'Χαστούκι' Moody's στις τουρκικές τράπεζες - Έντονη αντίδραση Ερντογάν

Turkey's President and leader of Justice and Development Party Recep Tayyip Erdogan addresses the members of his ruling party at the parliament in Ankara, Turkey, Tuesday, Feb. 6, 2018.(AP Photo/Burhan Ozbilici)
Turkey's President and leader of Justice and Development Party Recep Tayyip Erdogan addresses the members of his ruling party at the parliament in Ankara, Turkey, Tuesday, Feb. 6, 2018.(AP Photo/Burhan Ozbilici) AP

Την υποβάθμιση 14 τουρκικών τραπεζών ανακοίνωσε ο οίκος Moody's. 'Εντονη η αντίδραση του Τούρκου προέδρου, Ερντογάν, που βλέπει πρόθεση των οίκων αξιολόγησης "να βάλουν την Τουρκία σε μία γωνία και ως εκ τούτου, δεν θα πρέπει να λαμβάνει κανείς σοβαρά όσα δημοσιεύουν"

Στην υποβάθμιση του αξιόχρεου 14 τουρκικών τραπεζών προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's, ενώ επιβεβαίωσε το αξιόχρεο τριών άλλων τραπεζών, προκαλώντας την αντίδραση του Τούρκου προέδρου.

Οι προοπτικές 12 τουρκικών τραπεζών έγιναν σταθερές από αρνητικές και πέντε τραπεζών παρέμειναν αρνητικές.

Όπως αναφέρει ο Moody's σε ανακοίνωσή του, οι πιστοληπτικές αυτές αξιολογήσεις καθοδηγήθηκαν από:

ADVERTISING

1) Την εξασθενημένη δυνατότητα της τουρκικής κυβέρνησης να στηρίξει τις τράπεζες της χώρας, η οποία αντανακλάται στην προχθεσινή υποβάθμιση του αξιόχρεου των ομολόγων της σε Ba2 με σταθερές προοπτικές από Ba1 με αρνητικές προοπτικές,

2) Την υποβάθμιση από τον οίκο του μακροοικονομικού προφίλ της Τουρκίας σε αδύναμο+ από μέτριο- και

3) Την άποψή του ότι το λειτουργικό περιβάλλον στην Τουρκία θα γίνει πιο δύσκολο το 2018.

Η υποβάθμιση του αξιόχρεου των ομολόγων της τουρκικής κυβέρνησης καθοδηγήθηκε από την άποψη του Moody's για συνεχιζόμενη μείωση της θεσμικής ισχύος και τον αυξημένο κίνδυνο να υπάρξει ένα εξωτερικό σοκ.

Η είδηση της υποβάθμισης των τουρκικών τραπεζών προκάλεσε την αντίδραση του Τούρκου προέδρου, Ρ. Ερντογάν, ο οποίος τη σχολίασε, χρησιμοποιώντας ως αντιπαράδειγμα την πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Moody's.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Τούρκος πρόεδρος είπε: "Οι οίκοι αξιολόγησης είναι απασχολημένοι, με το να προσπαθούν να βάλουν την Τουρκία σε μία γωνία και ως εκ τούτου, δεν θα πρέπει να λαμβάνει κανείς σοβαρά όσα δημοσιεύουν".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία, Ερντογάν
SHARE:

24Media Network