“Ζαλάδα” από τις τιμές ρεύματος στην χονδρεμπορική αγορά – Σενάρια για εκτίναξη των αναγκών για επιδοτήσεις

“Ζαλάδα” από τις τιμές ρεύματος στην χονδρεμπορική αγορά – Σενάρια για εκτίναξη των αναγκών για επιδοτήσεις
Ρεύμα ISTOCK

Αυξημένες αναμένεται να είναι οι χρηματοδοτικές ανάγκες για τις επιδοτήσεις του ερχόμενου Σεπτέμβρη, καθώς τα επίπεδα τιμών φυσικού αερίου αλλά και χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος κινούνται τις πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Ξεπέρασαν τα 400 ευρώ ανά μεγαβατώρα βρίσκεται και πάλι η τιμή του ρεύματος στην χονδρεμπορική αγορά. Συγκεκριμένα, η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς στην Αγορά Επόμενης Ημέρας για το Σάββατο 13/8/2022, διαμορφώθηκε στα 408 ευρώ/MWh, αυξημένη κατά κατά 3% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης κατέχει 10,9%, το φυσικό αέριο 48,2% τα υδροηλεκτρικά 7,1% οι εισαγωγές 7,6% και οι ανανεώσιμες 20,1%. Να σημειωθεί ότι με βάση τα δεδομένα που παρουσιάζει καθημερινά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για τον Αύγουστο η μέση τιμή στη χονδρεμπορική αγορά και συγκεκριμένα στην Αγορά Επόμενης Ημέρας (Day-Ahead Market – DAM) διαμορφώνεται στα 374,93 ευρώ/MWh, από τα 335 ευρώ/MWh, που ήταν τον Ιούλιο.

Βέβαια σε όλη την Ευρώπη, λόγω της ξηρασίας, των μεγάλων αναγκών για εισαγωγές στη Γαλλία, την πτώση της στάθμης στα ποτάμια και τα προσκόμματα στις ποτάμιες μεταφορές που επηρεάζουν την κάλυψη σε άνθρακα θερμοηλεκτρικών εργοστασίων, οι τιμές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, αν και για το Σάββατο, καταγράφηκε μια σχετική αποκλιμάκωση αντίθετα με ό,τι συνέβη στην Ελλάδα. Έτσι η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος φτάνει τα 446,85 ευρώ/MWh στην Ιταλία, με πτώση 7,9%, η Γερμανία και η Δανία έχει τιμή στα 377,74 ευρώ/MWh με πτώση 13,5%, η Ρουμανία στα 406,9ευρώ/MWh, η Βουλγαρία στα 406,31 ευρώ/MWh με άνοδο 2,9%, η Γαλλία στα 396,94 ευρώ/ΜWh, με πτώση 10,8%.

Η Ενδοημερήσια Αγορά

Βέβαια, εσχάτως, μετά και τα πλαφόν στις τιμές αποζημίωσης των μονάδων, καταγράφεται και μια άνοδος των συναλλαγών στην Ενδοημερήσια Αγορά καθώς ανάλογες “κινήσεις” στην Αγορά Εξισορρόπησης, καθώς μέσα από αυτές τις αγορές, που έχουν στόχο την κάλυψη αναγκών της τελευταίας στιγμής, ν οι προμηθευτές, προσπαθούν, κάπως, να παρακάμψουν τα πλαφόν στην Αγορά Επόμενης Μέρας.

Είναι ενδεικτικό ότι με βάση το μηνιαίο δελτίου του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας τον Ιούλιο οι συναλλαγές στην Ενδοημερήσια Αγορά έφτασαν τις 237,8 Γιγαβατώρες, αυξημένες κατά 134% από τον Ιούνιο, όταν είχαν διαμορφωθεί στις 101,5 Γιγαβατώρες.

Οι προβολές

Πάντως εάν συνεχιστεί όλο τον Αύγουστο η εικόνα αυτή, τότε, θα απαιτηθούν για το Σεπτέμβριο νέες αυξήσεις στις επιδοτήσεις, με δεδομένο ότι τα πλαφόν για τις τιμές αποζημίωσης ανά τεχνολογία που καθορίζονται κάθε μήνα από τη ΡΑΕ θα έχουν και νέα αναθεώρηση προς τα πάνω, συμπαρασύροντας βέβαια και τις τιμές λιανικής. Πάντως η εικόνα θα ξεκαθαρίσει στις 20 του μηνός οπότε οι πάροχοι ρεύματος θα ανακοινώσουν τις τιμές χρέωσης της κιλοβατώρας τον Αύγουστο.

Να σημειωθεί ότι οι κρατικές επιδοτήσεις για τον Αύγουστο ξεπέρασαν τα 1,1 δισ. ευρώ και βέβαια εκτιμήσεις παραπέμπουν και σε έτι μεγαλύτερα ποσά για τους επόμενους “μηνιαίους” λογαριασμούς. Για τον Σεπτέμβριο με πάγια την στόχευση για τιμές στον καταναλωτή, μετά τις ενισχύσεις, κοντά στα 16-18 λεπτά την κιλοβατώρα. υπολογίζεται ότι ίσως απαιτηθούν έξτρα 200 με 300 εκατομμύρια, αν συνεχιστεί η ίδια τάση στις τιμές φυσικού αερίου, με καταγραφές στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που βέβαια επηρεάζει τα κόστη στην χονδρεμπορική αγορά. Μάλιστα, μέχρι στιγμής, όλο τον Αύγουστο η τιμή στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, στον περίφημο δείκτη TTF, που αποτελεί σημείο αναφοράς για την αγορά αερίου της Ευρώπης, παραμένει σταθερά πάνω από τα 200 ευρώ / MWh.

Τα περισσότερα βέβαια από τα ποσά αυτά των επιδοτήσεων καλύπτονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, όμως με τέτοιες ανάγκες ενισχύσεων και ο Προϋπολογισμός καλείται να βάζει πλάτη. Ειδικότερα, σενάρια παραπέμπουν σε χρηματοδοτήσεις από δω και μπρος που φτάνουν μέχρι το Δεκέμβριο, μέσω του Προϋπολογισμού στο 1,5 δισεκ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στο βασικό σενάριο, με τιμές σαφώς πιο χαμηλές για το φυσικό αέριο, έχει υπολογιστεί ένα ποσό της τάξης των 8,5 δισεκ. ευρώ για ενεργειακές επιδοτήσεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα