Όταν η πολιτική σκηνή πήγε χέρι χέρι με τον Καρατζαφέρη

Όταν η πολιτική σκηνή πήγε χέρι χέρι με τον Καρατζαφέρη
Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, προσέρχεται στην σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, με την συμμετοχή των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, στο Μέγαρο Μαξίμου, Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012. (EUROKINISSI // Β. ΦΙΛΗΣ) Eurokinissi

Από τη Μαιρούλα και τον Γιαννάκη στους Beatles και από το Παπαδήμος ή τίποτα, στην αποχώρηση από την κυβέρνηση. Πώς ο Γιώργος Καρατζαφέρης προσπάθησε να έχει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο (Vids)

“Σώστε την Ελλάδα, σώστε την Ελλάδα, σώστε την Ελλάδα”. Μία από τις στιγμές που σημάδεψαν την πολιτική κρίση του Νοεμβρίου, ήταν το κάλεσμα Καρατζαφέρη προς Παπανδρέου και Σαμαρά να τα βρουν και να σώσουν τη χώρα, που κινδύνευε μετά την εξαγγελία για δημοψήφισμα.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, υπήρξε αναμφίβολα ο καταλύτης για τον σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου, προτείνοντάς τον, αλλά και αντιδρώντας σθεναρά στα υπόλοιπα ονόματα που είχαν πέσει στο τραπέζι. Πώς όμως έφτασε μέσα σε τρεις μήνες να γίνει ο πρώτος που θα πηδήξει από το καράβι;

Η απάντηση είναι απλή και σύνθετη μαζί. Επειδή, αυτός είναι ο Καρατζαφέρης.

Αν υπάρχει ένας άνθρωπος που θα μπορούσε να παραφράσει τον Γκραούτσο Μαρξ, λέγοντας “μωρό μου τα αυτιά (και τα μάτια) σου θα πιστέψεις ή εμένα;” αυτός είναι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Δεν έχει σημασία αν τα γραπτά μένουν ή οι κάμερες καταγράφουν, ο Γιώργος Καρατζαφέρης μπορεί να στηρίζει το μνημόνιο, αλλά όχι τα μέτρα, να στηρίζει την κυβέρνηση Παπαδήμου, θέτοντας την παραίτηση των υπουργών του ΛΑΟΣ στη διάθεση του πρωθυπουργού και να απαγγέλλει Καβάφη, όταν εκατομμύρια Έλληνες περιμένουν να μάθουν αν χρεοκοπήσαμε ή όχι.

Αν τη Δευτέρα ισχυριστεί ότι παραμένει στην κυβέρνηση, θα έχει τον τρόπο να μας αποδείξει ότι δεν καταλάβαμε καλά και αν την Τρίτη ξαναφύγει θα έχει τους λόγους του, οι οποίοι θα συνοδευτούν και από ένα στίχο ή μια ατάκα. Οι Beatles να είναι καλά και από στίχους βρίσκουμε…

Η πολιτική κρίση του Νοέμβρη

Μετά την ρουκέτα Παπανδρέου για δημοψήφισμα, τον εξευτελισμό της χώρας στις Κάννες και την κατάρρευση της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας.

Ο Αντώνης Σαμαράς επέμενε για πρόωρες εκλογές, αλλά ο Γιώργος Καρατζαφέρης του έλεγε “ξανασκέψου το Αντώνη”.

“Κάνω δημόσια έκκληση στον κ. Αντώνη Σαμαρά να κάνει μία δεύτερη σκέψη. Πετύχαμε το πρώτο βήμα, την αναχώρηση του Γιώργου Παπανδρέου από την εξουσία. Πρέπει να πάμε στο επόμενο βήμα μαζί” δήλωνε στις 5 Νοεμβρίου.

Ο κ. Σαμαράς το ξανασκέφτηκε, αλλά ο δρόμος της εξεύρεσης προσώπου κοινής αποδοχής ήταν μακρύς και πρόσφερε πολλές ευκαιρίες στο Γ. Καρατζαφέρη για να εκτοξεύει τις ατάκες που τον έχουν κάνει, αγαπημένο των ΜΜΕ και των δελτίων ειδήσεων.

Στις 8 Νοεμβρίου άφηνε να εννοηθεί ότι δεν θα πάει “κουμπάρος” στη συγκυβέρνηση Παπανδρέου-Σαμαρά, χρησιμοποιώντας μια χαρούμενη ιστορία.

“Η οικογένεια της Μαιρούλας θέλει πάση θυσία να παντρευτεί η Μαιρούλα με το Γιαννάκη. Η οικογένεια του Γιαννάκη θέλει πάση θυσία να παντρευτεί ο Γιαννάκης με τη Μαιρούλα. Ο Γιαννάκης λέει “δεν παίρνω αυτήν, βρωμάει το στόμα της”.

Και η Μαιρούλα λέει “δεν παίρνω αυτόν τον Γιαννάκη, βρωμάνε τα πόδια του. Αυτός ο γάμος μπορεί να έχει τύχη; Και γιατί να πάω κουμπάρος;”

Τελικά πήγε, λίγες μέρες αργότερα, επιβάλλοντας και τον Λουκά Παπαδήμο και μάλιστα με επεισοδιακό τρόπο.

Το απόγευμα της 9ης Νοεμβρίου και ενώ όλοι περιμέναμε να βρεθεί λύση από τη συνάντηση Παπούλια-Παπανδρέου-Σαμαρά-Καρατζαφέρη στο Προεδρικό, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, έφευγε έξαλλος, πριν καν αρχίσει να συζητά με τον Πρόεδρο και τους αρχηγούς.

“Λυπάμαι εξαιρετικα που σε τέτοιες κρισιμες στιγμές παίζονται παιχνίδια τακτικής μεταξύ Γιώργου Παπανδρεου και Αντώνη Σαμαρά και συμπαρασύρουν και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας”, δήλωνε έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.

Ήταν εξοργισμένος, καθώς νόμιζε ότι Παπανδρέου και Σαμαράς συζητούσαν με τον Κάρολο Παπούλια σε άλλη αίθουσα χωρίς τον ίδιο, ωστόσο αυτό ήταν η αφορμή.

Στην πραγματικότητα, ήθελε να εξασφαλίσει ότι η επιλογή θα είναι ο Λουκάς Παπαδήμος, την ώρα που ο Αντώνης Σαμαράς δεν είχε πρόβλημα με το πρόσωπο και ο Γιώργος Παπανδρέου είχε προτείνει από Πετσάλνικο μέχρι… Έλσα Παπαδημητρίου!

“Αν δεν μπει πρωθυπουργός ο Λουκάς Παπαδήμος, δεν συναινώ σε τίποτα. Πρέπει να σοβαρευτούν” είχε πει τότε.

Ο ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση

Το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη συμμετείχε στην κυβέρνηση με τέσσερα στελέχη του, τον Αδ. Γεωργιάδη (υφ. Ναυτιλίας), τον Μάκη Βορίδη (υπ. Υποδομών), τον Γιώργο Γεωργίου (αν. υπουργό Άμυνας) και τον Ασ. Ροντούλη (υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης).

Λίγες ημέρες μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ δηλώνει: “Έχουμε στο τιμόνι τον καλύτερο τεχνοκράτη ο οποίος θα μπορέσει να ολοκληρώσει ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση”.

Έχει πάντως ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχθεί περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων.

Στις 26 Νοεμβρίου 2011 απαντά στην απαίτηση της τρόικας για έγγραφες δεσμεύσεις, ώστε να εκταμιευθεί η 6η δόση με επιστολή στην οποία αναφέρει ότι στηρίζει τα νέα μέτρα για να σωθούν μισθοί και συντάξεις και κλείνει με την ευχή να μείνουμε όρθιοι και να “τερματίσουμε” ακμαίοι.

Για όσο διάστημα συμμετέχει στην κυβέρνηση, τα ποσοστά του ΛΑΟΣ παρουσιάζουν κάμψη και ο ίδιος επισημαίνει πολλές φορές τον, κατά τον ίδιο, “κίνδυνο” της ενίσχυσης της Αριστεράς.

Στις 28 Δεκεμβρίου 2011, υπαινίσσεται ότι μπορεί να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, κατηγορώντας Σαμαρά και Παπανδρέου για “κρυφτούλι”.

“Η ΝΔ ή πρέπει να μπει και να συμμετέχει ενεργά στη κυβέρνηση, ή να είναι απ’ έξω και να «παίζει» την αντιπολίτευση. Δεν μπορεί να είναι και τα δύο όμως ταυτόχρονα” δηλώνει χαρακτηριστικά.

Στις 2 Ιανουαρίου 2012 ο Γιώργος Καρατζαφέρης απειλεί και πάλι με αποχώρηση, θέτοντας τρεις όρους για να συνεχίσει: “Να περιοριστεί δραστικά η σύνθεση της κυβέρνησης, να υπάρξει ασφαλής ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ, να ξεκαθαρίσει η ΝΔ τον ρόλο της και να ξεκαθαριστεί ο χρόνος των εκλογών”.

Παρά τις δηλώσεις, ο κ. Καρατζαφέρης συνεχίζει να στηρίζει την κυβέρνηση και τον Λουκά Παπαδήμο, ώστε να κλείσει το PSI, ωστόσο αρνείται να δώσει έγγραφη δέσμευση για τη νέα δανειακή σύμβαση διαμηνύοντας στην τρόικα να “μην περιμένει υπογραφή ευτελισμού”.

Ο Καβάφης, οι Beatles και η αποχώρηση

Με τις δημοσκοπήσεις να φουσκώνουν τα πανιά της Αριστεράς και την τρόικα να απαιτεί “αίμα” μισθωτών και συνταξιούχων, οι ημέρες του Γ. Καρατζαφέρη στην κυβέρνηση ήταν μετρημένες.

Την περασμένη Τετάρτη εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά από 8ωρη σύσκεψη με Παπαδήμο-Σαμαρά και Παπανδρέου και αφού είχαν προηγηθεί τις προηγούμενες ημέρες συσκέψεις, αναβολές και διαπραγματεύσεις για τα νέα μέτρα, απήγγειλε Καβάφη, θέλοντας όπως εξήγησε να μην πει σαφώς ότι αποχωρεί για να μη δημιουργήσει πρόβλημα ενόψει Eurogroup.

Λίγο αργότερα από τα γραφεία του ΛΑΟΣ αυτή τη φορά, καληνύχτιζε τους δημοσιογράφους με ένα τραγούδι των Beatles (A Hard Day’s Night).

Το Eurogroup, έγινε και τελικά την Παρασκευή σε μια χειμαρρώδη συνέντευξη, στην οποία μίλησε για τη γερμανική μπότα, παρομοίασε τη Μέρκελ με παίκτρια πόκερ, χαρακτήρισε Persona Non Grata τον Πολ Τόμσεν, ανακοίνωσε ότι δεν θα ψηφίσει τα μέτρα και ότι αν ο Λουκάς Παπαδήμος θέλει να κρατήσει τους υπουργούς του ΛΑΟΣ μπορεί να το κάνει.

“Με έχει ενοχλήσει εξαιρετικά, όπως όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, η ταπείνωση της χώρας. Μας έκλεψαν την αξιοπρέπειά μας, μας επέβαλαν τον ευτελισμό. Αυτό δεν το ανέχομαι και δεν το επιτρέπω όσο και αν πεινάω” είπε μεταξύ άλλων.

Έτσι, με εντυπωσιακό τρόπο, όπως άρχισε, ολοκληρώθηκε η συμμετοχή του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Μένει να αποδειχθεί αν ο Γιώργος Καρατζαφέρης καταφέρει να σώσει με αυτή την κίνηση το κόμμα του από τη δημοσκοπική κατάρρευση ή αν πριν τρεις μήνες ο μετρ της πολιτικής μπλόφας και των τακτικισμών, έκανε ένα μοιραίο για τον ίδιο λάθος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα