Σχολεία: Το “θαύμα” Κεραμέως στην επιλογή διευθυντών – Η συνέντευξη απογείωσε “μπλε” υποψηφίους

Σχολεία: Το “θαύμα” Κεραμέως στην επιλογή διευθυντών – Η συνέντευξη απογείωσε “μπλε” υποψηφίους
Νίκη Κεραμέως eurokinissi

Εκπαιδευτικοί φίλα προσκείμενοι στην κυβέρνηση αρίστευσαν, ως δια μαγείας στη συνέντευξη, ενώ άλλοι αγκομαχούσαν ακόμα και τη βάση. Οργιο αναξιοκρατίας στην επιλογή των διευθυντών των σχολικών μονάδων.

Οι επιλογές των διευθυντών σχολικών μονάδων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εννοείται ότι θα χαρακτηρίζονταν από αξιοκρατία μετά τις τελευταίες αλλαγές που προώθησε η Νίκη Κεραμέως. Αυτό προέβλεπε το κυβερνητικό αφήγημα.

Προφανώς μετά την κατάργηση της συμμετοχής των αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα τοπικά συμβούλια επιλογής, η Υπουργός θα είχε πιστέψει ότι πια θα θριαμβεύσει η αντικειμενικότητα στις κρίσεις αλλά τελικά αυτό που θριάμβευσε ήταν το πολιτικό ρουσφέτι παλαιοκομματικού τύπου. Γιατί αυτός ήταν, όπως όλα δείχνουν, και ο τελικός στόχος. Η προώθηση των ημετέρων στην κεφαλή των σχολείων οι οποίοι με τη σειρά τους θα προωθούν χωρίς πολλές ερωτήσεις την κυβερνητική πολιτική.

Ας προχωρήσουμε όμως σημειώνοντας και σταχυολογώντας συγκεκριμένα στοιχεία από τα αποτελέσματα της επιλογής των διευθυντών των σχολικών μονάδων στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Οπως θα διαπιστώσουμε, η μέθοδος της συνέντευξης έκανε θαύματα που ευνοούσαν κυρίως εκπαιδευτικούς που δραστηριοποιούνται στην ΔΑΚΕ.

Στην Α’ Αθήνας 76 υποψήφιοι διευθυντές βαθμολογήθηκαν στη συνέντευξη με βαθμό από 19 μέχρι 20 (σχεδόν άριστα ή άριστα δηλαδή). Ως εκ τούτου, το άλμα που πραγματοποιούσαν στη γενική βαθμολογία με το βαθμό στη συνέντευξη ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό.

Συγκεκριμένος εκπαιδευτικός που βαθμολογήθηκε στην συνέντευξη με σχεδόν άριστο βαθμό βελτίωσε το πλασάρισμά του στον πίνακα κατά… 67 θέσεις. Σχεδόν το ίδιο συνέβη με τουλάχιστον άλλους έξι οι οποίοι μετά το 20άρι στη συνέντευξη “πέταξαν” κατά το λιγότερο 60 θέσεις στους πίνακες.

Πολλοί δε από τους διευθυντές που είχαν την τύχη να βαθμολογηθούν με άριστα ή σχεδόν άριστα στη συνέντευξη θεωρούνται κατά το κοινώς λεγόμενο “ημέτεροι”, στελέχη φίλα προσκείμενα στην κυβερνητική παράταξη και στη συνδικαλιστική της συνιστώσα στους εκπαιδευτικούς (ΔΑΚΕ).

Αντιθέτως διευθυντές που ανήκουν στα ΣΥΝΕΚ (παράταξη με την οποία κατεβαίνουν εκπαιδευτικοί που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ) δεν είχαν τις ίδιες αξιοζήλευτες επιδόσεις. Ο καλύτερος εξ αυτών έφτασε μέχρι το 16,23 ενώ υπήρχαν και άλλοι που μετά βίας έπιασαν τη βάση. Μιλάμε, επαναλαμβάνουμε, για έμπειρα στελέχη της εκπαίδευσης με χρόνια πορείας στα σχολεία και στις σχολικές αίθουσες. Η δε πτώση τους στον πίνακα είναι χαρακτηριστική. Υποψήφιος διευθυντής που πήρε χαμηλό βαθμό στη συνέντευξη έπεσε… 89 θέσεις.

Οι σχετικές λίστες βρίσκονται στη διάθεση του NEWS 24/7.

Στη Δυτική Θεσσαλονίκη τα πράγματα είναι ακόμα πιο χαρακτηριστικά. Οπως αναφέρουν πληροφορίες του NEWS 24/7, 19 εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στις πρόσφατες εκλογές στο ΠΥΣΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης με την παράταξη της ΔΑΚΕ έλαβαν βαθμό 20 στη διαδικασία της εκπαίδευσης. Ακόμη ένας, ο οποίος επίσης κατέβηκε με τη ΔΑΚΕ περιορίστηκε στο… 19.

Οι 11 υποψήφιοι, οι οποίοι είχαν λάβει μέρος στις αρχαιρεσίες με την παράταξη της ΣΥΝΕΚ 20άρι δεν είδαν ποτέ καθώς βαθμολογήθηκαν μεταξύ 14 και 18,3. Και αυτά τα στοιχεία βρίσκονται στη διάθεσή μας.

Όπως τονιζόταν από έμπειρες εκπαιδευτικές πηγές μία διαφορά της τάξης των 6 βαθμών στη διαδικασία της συνέντευξης ισοδυναμεί μ’ ένα διδακτορικό.

Ποια συμβούλια επιλογής λοιπόν και με ποια κριτήρια έδωσαν σε υποψηφίους της αρεσκείας τους ένα “διδακτορικό” με το βαθμό της συνέντευξης;

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα