Ανοίγει η Σχολή Ξεναγών της Αθήνας μετά από 7 χρόνια

Κλειστός ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης από τις 2 το μεσημέρι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012. (EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ)
Κλειστός ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης από τις 2 το μεσημέρι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012. (EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) EUROKINISSI

Εξασφαλίστηκαν οι απαιτούμενοι πόροι για την επαναλειτουργία της, ενώ ολοκληρώθηκε και η διαμόρφωση του κανονισμού λειτουργίας

Του Δημήτρη Μπαλή

Οι ξεναγοί αποτελούν ένα μεγάλο κεφάλαιο για τον ελληνικό τουρισμό και η σωστή κατάρτισή τους εξυπηρετεί στη σωστή μεταφορά στους ξένους επισκέπτες της χώρας μας, της μακραίωνης ιστορίας της Ελλάδας.

Κατά συνέπεια, η λειτουργία σχολών ξεναγών αποτελεί το «σχολείο» επιμέρους επιμόρφωσης όσων θέλουν να ασχοληθούν με το επάγγελμα αυτό.

Σήμερα ανακοινώθηκε ότι η Σχολή Ξεναγών της Αθήνας που είχε κλείσει το 2010, θ ανοίξει ξανά μετά από επτά χρόνια, καθώς η κυβέρνηση, κρίνοντας ως ύψιστης σημασίας την ειδικότητα του ξεναγού και την εκπαίδευσή τους, εξασφάλισε τους απαιτούμενους πόρους για την επαναλειτουργία της Σχολής. Παράλληλα, ολοκληρώθηκε και το έργο της διαμόρφωσης του κανονισμού λειτουργίας που θα διέπει τις Σχολές Ξεναγών από την Γνωμοδοτική Επιστημονική Επιτροπή που είχε συσταθεί ειδικά για το σκοπό αυτό.

Η αρμόδια Επιτροπή διαμόρφωσε τον κανονισμό των Σχολών Ξεναγών και έλαβε υπόψη τις προτάσεις του Υπουργείου Τουρισμού και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών.

Η σχετική κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Τουρισμού και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με την οποία εγκρίνεται ο Κανονισμός Λειτουργίας των Σχολών Ξεναγών του Υπουργείου Τουρισμού δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Β΄ 2532/2017).

Πρόκειται για μεταδευτεροβάθμιες επαγγελματικές σχολές διετούς διάρκειας.

Δεκτοί γίνονται μετά από επιλογή κατόπιν μοριοδότησης Έλληνες υπήκοοι, υπήκοοι κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και υπήκοοι κρατών εκτός της ΕΕ, εφόσον διαμένουν νόμιμα στη χώρα και γνωρίζουν πολύ καλά την ελληνική γλώσσα.

ΤΟ 70% των θέσεων καλύπτεται από αποφοίτους γενικού ή επαγγελματικού λυκείου και το 30% από πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Με απόφαση της Υπουργού Τουρισμού, η οποία θα εκδοθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, θα καθορισθεί η ακριβής ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων και οι ειδικότερες λεπτομέρειες για τη λειτουργία της Σχολής Ξεναγών της Αθήνας.

Με την απόφαση αυτή ουσιαστικά ανοίγει ένας νέος κύκλος στην εκπαίδευση στο κλάδο των ξεναγών, στο πλαίσιο της αναβάθμισης της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης που αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Τουρισμού.

SHARE:

24Media Network