ΑΠΘ για τον αποκλεισμό τυφλού μαθητή: "Χρειάζεται ανανέωση ο κανονισμός του τμήματος Φυσικής"

ΑΠΘ για τον αποκλεισμό τυφλού μαθητή: "Χρειάζεται ανανέωση ο κανονισμός του τμήματος Φυσικής"

Τι υποστηρίζει η πρυτανεία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για το θέμα του τυφλού μαθητή, στον οποίο το τμήμα Φυσικής αρνήθηκε την εισαγωγή

Ανακοίνωση για το θέμα του 18χρονου τυφλού μαθητή Αργύρη Κουμτζή, στον οποίο το τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αρνήθηκε την εισαγωγή, εξέδωσε την Τρίτη (11/02) η πρυτανεία του ΑΠΘ.

Στην ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν ο πρύτανης Γιάννης Μυλόπουλος και ο αναπληρωτής πρύτανης Γιάννης Παντής τονίζεται ότι το πανεπιστήμιο έχει ήδη μεριμνήσει για κάποιες ενέργειες προς διευκόλυνση των φοιτητών με προβλήματα όρασης και κινητικά. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι στην περίπτωση του τυφλού αριστούχου εφαρμόστηκε ο εσωτερικός κανονισμός του τμήματος Φυσικής, ο οποίος χρειάζεται ανανέωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Η Παιδεία δεν επιτρέπει αποκλεισμούς. Ειδικά στην εποχή που η τεχνολογική εξέλιξη δίνει απαντήσεις ακόμη και στα πιο δύσκολα προβλήματα, φτάνοντας μέχρι την εξ αποστάσεως εκπαίδευση ακόμη και στην επιστημονική περιοχή της χειρουργικής, είναι παράλογο να αποκλείονται νέοι με αναπηρίες από τις σπουδές στο πανεπιστήμιο. Η κατάσταση που δημιουργήθηκε είναι εξαιρετικά δυσάρεστη για όλους και ιδιαίτερα για το ΑΠΘ, το οποίο δείχνει ευαισθησία και μεριμνά για την ισότιμη πρόσβαση όλων στη μόρφωση μέσω της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας. Συγκεκριμένα, έχει διασφαλίσει τη μεταφορά από και προς το πανεπιστήμιο των φοιτητών του με κινητικά προβλήματα μέσω δύο ειδικά διαμορφωμένων λεωφορείων, ενώ ειδικότερα για τους φοιτητές με προβλήματα όρασης, το πανεπιστήμιο μεριμνά για την εκτύπωση σε μορφή Braille όλων των απαραίτητων συγγραμμάτων και διαθέτει ειδικό εξοπλισμό και υποδομή στο αναγνωστήριο και τη κεντρική βιβλιοθήκη.

Στη περίπτωση του τυφλού μαθητή Αργύρη Κουμτζή εφαρμόστηκε μια πρόβλεψη του εσωτερικού κανονισμού του Τμήματος Φυσικής, ο οποίος ασφαλώς και χρειάζεται ανανέωση και προσαρμογή στα σημερινά δεδομένα. Όπως επίσης απαιτείται και η πρόβλεψη ενιαίων ρυθμίσεων και προϋποθέσεων για την εισαγωγή σε όλα τα ομοειδή τμήματα σπουδών των ελληνικών πανεπιστημίων.

Το θέμα θα απασχολήσει την επόμενη συνεδρίαση της Συγκλήτου".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Έκλεισαν την πόρτα στην ελπίδα: Το τμήμα Φυσικής ΑΠΘ αρνείται την εισαγωγή σε τυφλό αριστούχο

Αλλαγές στην εισαγωγή ΑμΕΑ σε ΑΕΙ και ΤΕΙ μετά το σάλο με τον τυφλό αριστούχο

SHARE: