Εγένετο το νέο Πανεπιστήμιο στα Ιόνια Νησιά

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Ανακοινώθηκε η συγχώνευση του Ιονίου Πανεπιστημίου και του ΑΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Ποια τα νέα τμήματα στον εκπαιδευτικό "χάρτη" της χώρας. Τι ανακοίνωσαν ο υπουργός Παιδείας και οι αρμόδιοι πρυτάνεις

της Μίκας Κοντορούση

Ακάθεκτο συνεχίζει το υπουργείο Παιδείας το πρόγραμμα συγχώνευσης Ανώτατων Ιδρυμάτων. Σειρά αυτή τη φορά έχει η συγχώνευση του Ιονίου Πανεπιστημίου με το ΑΤΕΙ Ιονίων Νήσων, σε συνέχεια της συγχώνευσης των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και τη «γένεση» του Πανεπιστημίου δυτικής Αττικής.

Με τις συζητήσεις να βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου να βρίσκεται στην Κέρκυρα, η δέσμευση που κυριαρχεί είναι μία: «Το σχέδιο θα προχωρήσει, χωρίς απολύσεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, αλλά ούτε και επιπτώσεις στα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων φοιτητών».

Η συναίνεση άλλωστε μεταξύ των δύο Ιδρυμάτων επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου με τον Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου Βασίλη Χρυσικόπουλο και τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του ΑΤΕΙ Ιονίων Νήσων Γιάννη Δραγώνα.

«Η σημερινή συνάντηση έχει και ένα συμβολικό χαρακτήρα. Γίνεται στο πρώτο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, όπου η διδασκαλία του ήταν στα ελληνικά, της Ιονίου Ακαδημίας. Σήμερα, σε αυτή τη συνάντηση, θελήσαμε να κάνουμε το τολμηρό βήμα, που είναι το βήμα της ενοποίησης των δύο Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων μας», ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε σε αίθουσα της Ιονίου Ακαδημίας, παρόντων του Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου και του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του ΑΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

«Δεν μπορούν να υπάρχουν ενιαίες λύσεις για όλα τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας μας, άρα επιδιώκουμε συνεννοήσεις μεταξύ των Ιδρυμάτων. Η Πολιτεία δεν πρόκειται να φέρει δικές της λύσεις αν δεν υπάρχει εξαντλητική συζήτηση με τα ΑΕΙ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γαβρόγλου.

«Αυτό που θέλουμε είναι η καλύτερη αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού και η ενίσχυσή του, γιατί δεν μπορεί να γίνεται μία εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, εάν η Πολιτεία δε μπορεί να ενισχύσει με πόρους αυτή την πρωτοβουλία» ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου.

Επιπλέον ο υπουργός  ανακοίνωσε ότι από τη συνένωση θα προκύψουν και νέα τμήματα. Μεταξύ αυτών θα είναι και τμήμα Τουριστικών Σπουδών με έδρα την Κέρκυρα.

Ο υπουργός συναντήθηκε, επίσης, στην Κέρκυρα με τα στελέχη της Εκπαίδευσης, τον Περιφερειακό Δ/ντη, τους Δ/ντες Εκπαίδευσης, καθηγητές και δασκάλους, παρουσία του δημάρχου Κέρκυρας. Τέθηκαν τα θέματα των ολιγομελών τμημάτων Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και κυρίως το κτηριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία της Κέρκυρας.

Ο κ. Γαβρόγλου υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει άμεση λύση για τους Παξούς, ενώ υπογράμμισε την σημασία αλλά και την ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης στο θέμα της συντήρησης των σχολικών κτιρίων.

Ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων παρέστη εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στα εγκαίνια του Μουσείου Καποδίστρια και Καποδιστριακών Μελετών.

Πώς «υποδέχτηκαν» τα Ιδρύματα στα Ιόνια Νησιά την είδηση

Στην Ιόνιο Ακαδημία υποδέχτηκαν ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου Βασίλειος Χρυσικόπουλος και οι Αντιπρυτάνεις Θεόδωρος Παππάς και Ιωσήφ Παπαδάτος τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου, και τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Ιωάννη Δραγώνα.

Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα, είχε ως θέμα τη διαμόρφωση του ενιαίου χώρου έρευνας και εκπαίδευσης στα Ιόνια Νησιά και σηματοδότησε την δημόσια έναρξη των συζητήσεων μεταξύ των δυο ιδρυμάτων και των ακαδημαϊκών τους κοινοτήτων και οργάνων, με τελική προοπτική τη συνένωσή τους. Η σύζευξη αυτή, η οποία θα δρομολογηθεί με γνώμονα αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια, αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία ενός μεγαλύτερου, ακόμη πιο εύρωστου οργανισμού ανώτατης εκπαίδευσης στα Ιόνια Νησιά.

Πέραν των προαναφερθέντων, συζητήθηκε με τον υπουργό και η δημιουργία στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο ενός νέου Τμήματος Τουρισμού και Οικονομίας.

SHARE: