Εκδήλωση Διεθνούς Αμνηστίας και Παντείου Πανεπιστημίου: Δικαίωμα στην άμβλωση, φρένο στην οπισθοχώρηση

Εκδήλωση Διεθνούς Αμνηστίας και Παντείου Πανεπιστημίου: Δικαίωμα στην άμβλωση, φρένο στην οπισθοχώρηση
Πλακάτ με σύνθημα για το δικαίωμα στις αμβλώσεις Getty Images/iStockphoto

Από κοινού με το Εργαστήριο Σπουδών Φύλου του Παντείου Πανεπιστημίου, το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας διοργανώνει μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση για το δικαίωμα στις αμβλώσεις.

Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Σπουδών Φύλου του Παντείου Πανεπιστημίου, διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Δικαίωμα στην άμβλωση: Από την Αμερική έως την Ευρώπη βάζουμε φρένο στην οπισθοχώρηση».

ημερομηνία διεξαγωγής: Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022

ώρα: 19:00

τόπος διεξαγωγής: Πάντειο Πανεπιστήμιο (Λεωφ. Συγγρού 136), αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα ΙΙ

Στις 24 Ιουνίου 2022 το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε να τερματίσει την προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση. Σήμερα οι αμβλώσεις απαγορεύονται πλήρως ή σχεδόν πλήρως σε περισσότερες από τις μισές πολιτείες των ΗΠΑ.

Επιθέσεις στα αναπαραγωγικά δικαιώματα όμως καταγράφονται και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Χαρακτηριστικά, στην Πολωνία, εδώ και δύο χρόνια, το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει ουσιαστικά απαγορεύσει τη νόμιμη άμβλωση, προκαλώντας ανυπολόγιστη ζημιά σε χιλιάδες άτομα, ιδιαίτερα σε όσα είναι φτωχά, ζουν σε αγροτικές περιοχές ή αντιμετωπίζουν την κοινωνική περιθωριοποίηση.

Στην εκδήλωση συζητάμε για τον αντίκτυπο της ποινικοποίησης στις ΗΠΑ και την Πολωνία, αλλά και για το πώς αμφισβητείται ή περιορίζεται το δικαίωμα στην άμβλωση και η παροχή των σχετικών υπηρεσιών υγείας σε πολλές άλλες χώρες στην Ευρώπη και τον κόσμο. Καταγράφουμε τους τρόπους με τους οποίους ο εξαναγκασμός ενός ατόμου να κυοφορήσει θέτει σε κίνδυνο την ελευθερία, την αξιοπρέπεια, την υγεία και τη ζωή του.

Μιλάμε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν χιλιάδες υπερασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και για τους δυναμικούς αγώνες για νόμιμες και προσβάσιμες αμβλώσεις ως συστατικό μιας δίκαιης και ισότιμης κοινωνίας. Αναζητούμε απαντήσεις για το πώς φτάσαμε σε αυτή την οπισθοχώρηση και αλλά και για το πώς μπορούμε να δράσουμε σήμερα σε θεσμικό και κινηματικό επίπεδο για την προστασία των αναπαραγωγικών μας δικαιωμάτων.

Μιλούν

Mikołaj Czerwiński, επικεφαλής Εκστρατειών και ειδικός σε θέματα Συνηγορίας, Διεθνής Αμνηστία Πολωνίας

Tarah Demant, διευθύντρια Προγραμμάτων, Συνηγορίας και Κυβερνητικών Υποθέσεων, Διεθνής Αμνηστία ΗΠΑ

Μαρία Στρατηγάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια, Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής – Εργαστήριο Σπουδών Φύλου, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Παρεμβαίνει

Γλυκερία Αράπη, διευθύντρια Ελληνικού Τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας

Χαιρετίζει

Μαρία Καραμεσίνη, καθηγήτρια, Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, διευθύντρια Εργαστηρίου Σπουδών Φύλου, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Συντονίζει

Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου, δημοσιογράφος, The Manifold

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα