Πρότυπα σχολεία: Οργή από γονείς υποψηφίων για τα λάθη στα θέματα – Τι ζητούν

Διαβάζεται σε 8'
Πρότυπα σχολεία: Οργή από γονείς υποψηφίων για τα λάθη στα θέματα – Τι ζητούν
Petros Giannakouris/AP Photo

Διαστάσεις παίρνει το ζήτημα με τα λάθη και τις αστοχίες στις εξετάσεις για τα πρότυπα σχολεία με την αντιπολίτευση να αντιδρά.

Η εισαγωγή στα Πρότυπα Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια, γίνεται ως γνωστόν μέσω εξετάσεων, ωστόσο φέτος διαπιστώθηκαν κραυγαλέες αστοχίες με γονείς να ετοιμάζονται να κινηθούν νομικά και το υπουργείο Παιδείας να παραδέχεται λάθη κατόπιν εορτής, για την εξέταση της Νεοελληνικής Γλώσσας Στ΄ Δημοτικού. Να σημειωθεί πως τα Πρότυπα έχουν πολλαπλασιαστεί με τις οικογένειες να επωμίζονται ένα έξτρα οικονομικό βάρος για να προετοιμαστούν τα παιδιά τους για τις εξετάσεις εισαγωγής σε αυτά, εν είδει “μίνι πανελλαδικών”. Εύλογες είναι λοιπόν και οι αντιδράσεις για την προχειρότητα του εγχειρήματος, την ώρα που φυσικά δεν εντείνονται οι προσπάθειες για βελτίωση των συνθηκών στα δημόσια σχολεία συλλήβδην.

Το περασμένο Σάββατο άλλωστε διαγωνίστηκαν 9.500 μαθητές, ο υψηλότερος αριθμός από το ’21 και μετά όταν και διπλαστιάστηκαν τα Πρότυπα. Φέτος, τα παιδιά εξετάστηκαν σε 25 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής στη Γλώσσα (στη βάση άγνωστου κειμένου που τους δίνεται) και σε 25 ερωτήσεις στα Μαθηματικά. Οι διαμαρτυρίες των γονιών έχουν να κάνουν με αρκετές κακοδιατυπώσεις στα θέματα αλλά και για θέματα που έπεσαν και ήταν εκτός ύλης. Τα περισσότερα προβλήματα παρατηρήθηκαν στη Γλώσσα για την εξέταση εισαγωγής στην Α’ Γυμνασίου σε 12χρονους υποψηφίους. Είναι φυσικό πως οι μαθητές έχασαν όπως και να’ χει χρόνο στο να προσπαθήσουν να απαντήσουν στα κακοδιατυπωμένα θέματα, χάνοντας τη συγκέντρωσή τους έναντι των υπολοίπων, ενώ άλλα ήταν εκτός των γνωστικών τους πεδίων.

Οι αστοχίες που αναγνωρίστηκαν από το υπουργείο:

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση 9, “Ποια από τις παρακάτω λέξεις δεν ανήκει στην ίδια οικογένεια με τη λέξη “εισαχθεί”; Α. Αγωγή, Β. Εισακτέος, Γ. Αγωνία, Δ. Αγέλη”, η επιτροπή των εξετάσεων έδωσε ως σωστή απάντηση το Γ, δηλαδή την “Αγωνία”. Τελικά μετά τις αντιδράσεις έγιναν δεκτές όλες οι απαντήσεις, καθώς η λέξη που έπρεπε να μπει στη θέση της “Αγωνίας” ήταν η Άγνοια, όπως τουλάχιστον ανέφερε η Επιτροπή.

Ακόμη, στην ερώτηση 15, η επιτροπή εξετάσεων παραδέχεται ότι εκ παραδρομής συμπεριελήφθησαν, μεταξύ των τεσσάρων επιλογών, δύο σωστές επιλογές. Ως εκ τούτου θα γίνουν δεκτές και οι δύο, δηλαδή και η Α και η Δ. Στον αρχικό κατάλογο με τις σωστές απαντήσεις στις ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής είχε γίνει δεκτή μόνο η απάντηση Δ.

Στην ερώτηση 23, καμία από τις 4 επιλογές δεν είχε το σωστό συλλαβισμό της λέξης “εκτροχίαζε”.

Η ανακοίνωση του Διονύση Καλαματιανού για τα πρότυπα σχολεία:

Διονύσης Καλαματιανός, βουλευτής, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Λάθη και αστοχίες στις εξετάσεις των προτύπων σχολείων
Ακόμα μια επίδειξη «αριστείας» από την κυβέρνηση των «αρίστων».

“Αυτή τη φορά, ήταν η σειρά των υποψηφίων για εισαγωγή στα πρότυπα σχολεία να βιώσουν την κυνική αδιαφορία με την οποία το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού αντιμετωπίζει τις μαθήτριες και τους μαθητές.

Οι λανθασμένες διατυπώσεις και απαντήσεις στα θέματα εξετάσεων, τα λάθη και οι αστοχίες, προσβάλλουν το κύρος και την αξιοπιστία της διαδικασίας, ναρκοθετώντας τις προσπάθειες των παιδιών, που βλέπουν τους κόπους τους να πηγαίνουν χαμένοι, χωρίς να έχουν ευθύνη. Αλήθεια, θα ζητήσει η κυβέρνηση έστω μια συγγνώμη για αυτό το νέο φιάσκο; Πως σκοπεύει να διορθώσει αυτή την προβληματική συνθήκη, που δημιουργήθηκε με επιπολαιότητα και προχειρότητα;

Υποχρέωση όλων μας είναι όχι μόνο να διαφυλάξουμε τον χαρακτήρα της δημόσιας παιδείας, αλλά να ενισχύσουμε το δημόσιο σχολείο, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει με επάρκεια στις σύγχρονες προκλήσεις. Τα πειραματικά σχολεία προσδίδουν εκείνες τις δυνατότητες για μια δυναμική εκπαίδευση που θα δοκιμάζει νέες μεθόδους διδασκαλίας και νέες προσεγγίσεις σε διάφορα γνωστικά πεδία. Δεν είμαστε πια καθόλου σίγουροι ότι τα πρότυπα σχολεία μπορούν να επιτελέσουν τον ρόλο αυτό, κυρίως επειδή η εισαγωγή σε αυτά ταλαιπωρεί πάρα πολλά παιδιά του δημοτικού και τις οικογένειές τους, ενισχύοντας ένα εξετασιοκεντρικό σύστημα εκπαίδευσης. Χρειαζόμαστε ένα δημοκρατικό, συμπεριληπτικό, δωρεάν και ποιοτικό δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, για όλες και όλους. Για να το πετύχουμε, χρειάζεται όραμα και ολοκληρωμένο σχέδιο. Δυστυχώς, οι πολιτικές και οι πρακτικές της κυβέρνησης αποδεικνύουν συνεχώς πως βρίσκεται απέναντι σε αυτή τη λογική”.

Τις αστοχίες των θεμάτων που έβαλε η κυβέρνηση στις εξετάσεις των Πρότυπων σχολίων, κατακεραυνώνει με ανακοίνωσή και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Μέσω του υπεύθυνου Κ.Τ.Ε. Παιδείας και βουλευτή Κιλκίς, Στέφανου Παραστατίδη, η Χαριλάου Τρικούπη καταγγέλλει ότι: “Τα λάθη στις εξετάσεις για την επιλογή των άριστων μαθητών για τα πρότυπα σχολεία αποδεικνύουν ότι η επιτροπή εξετάσεων απέχει μακράν από την αριστεία”. Ο Στέφανος Παραστατίδης υποστηρίζει πως τα φετινά θέματα απέχουν κατά πολύ από την έννοια της αριστείας και επισημαίνει την αναγκαιότητα εθνικού σχεδιασμού “για ένα ποιοτικό, διδακτικά και μαθησιακά αποτελεσματικό, παιδαγωγικά δημιουργικό δημόσιο σχολείο”.

“Εξηγήσεις” και αντιδράσεις

Σημειώνεται πως η αρμόδια Διοικούσα Επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας αναγκάστηκε να προχωρήσει σε διευκρινίσεις για τα λάθη στις εξετάσεις για τα Πρότυπα Σχολεία.
Όπως σημειώνει, στις ερωτήσεις εννέα (9), δεκαπέντε (15) και είκοσι τρία (23), Νεοελληνικής Γλώσσας στις εξετάσεις εισαγωγής στα Πρότυπα Γυμνάσια, είτε λόγω αστοχιών στη διατύπωση είτε εξ αιτίας περισσοτέρων από μια σωστών επιλογών, όλες οι απαντήσεις θα βαθμολογηθούν ως ορθές.

Παρόλα αυτά, γονείς καταγγέλλουν πως υπήρχαν και άλλα λάθη σε προβληματικές διατυπώσεις για τα οποία το υπουργείο δεν τοποθετήθηκε ποτέ, ενώ δεν ζήτησε ούτε μια συγγνώμη από τις οικογένειες για την ταλαιπωρία και την αγωνία που δικαίως προκλήθηκε. Ακόμη, οι γονείς αναμένεται να προσφύγουν για ακύρωση του διαγωνισμού, ζητούν εξηγήσεις για τη σύσταση της αρμόδιας Επιτροπής και αναμένουν αντικατάστασή της.

Με επιστολή – καταγγελία προς το αρμόδιο υπουργείο, που δημοσιεύει το NEWS 24/7, γονιός διαγωνιζόμενου παιδιού αναφέρει:

“Με την παρούσα θα επιθυμούσα την τοποθέτησή σας έναντι των σημαντικών θεμάτων που προέκυψαν κατά τις πρόσφατες εξετάσεις εισαγωγής σε Πρότυπα Γυμνάσια, το Σάββατο 18.5.2024. Μετά και την πρόσφατη απόφασή σας να ληφθούν ως σωστές οι 3 ερωτήσεις για το σύνολο των υποψηφίων για τις οποίες αναφέρετε στην ανακοίνωσή ότι υπήρχαν “αστοχίες στη διατύπωση είτε εξαιτίας περισσοτέρων από μία σωστών επιλογών”, πλήττεται το κύρος των εξετάσεων.

Συνοπτικά:

Πώς “αποζημιώνετε” το χρόνο που σπατάλησαν τα 12χρονα παιδιά προκειμένου να απαντήσουν τις εν λόγω ερωτήσεις, με σοβαρές συνέπειες στις υπόλοιπες;

Γιατί οι συγκεκριμένες ερωτήσεις δεν εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια των εξετάσεων προκειμένου να ακολουθηθεί η απαιτούμενη διαδικασία (διόρθωση, παράταση του χρόνου); Στον ιστότοπό σας υφίσταται διόρθωση για ορθογραφικό λάθος σε άσκηση μαθηματικών το οποίο εντοπίσατε και δεν παρατηρήθηκαν τα εξώφθαλμα αυτά σφάλματα;

Οι επεξηγήσεις που δόθηκαν για τη σαφήνεια 5 ερωτήσεων, πιστεύετε ότι απευθύνονται σε παιδιά 12 ετών τα οποία εν μέσω διαγωνισμού και του σχετικού άγχους, θα είχαν αντίστοιχη διαύγεια με ενήλικες φιλολόγους που σας υπέβαλλαν σχετικό ερώτημα;

Γιατί απαντάτε μετά το τέλος του διαγωνισμού και με 3μερη καθυστέρηση και υποδείξεις των γονέων;

Πώς πιστεύετε ότι “σέβεστε τον κόπο των παιδιών και των γονέων” όταν α) υποψήφιοι που είχαν σωστές τις ερωτήσεις βλέπουν άλλους με λανθασμένες να “κερδίζουν” τους βαθμούς με ενδεχόμενο αντίκτυπο στην εισαγωγή τους ή όχι στο σχολείο επιλογής τους β) υποψήφιοι που αντιμετώπισαν ΛΑΘΟΣ θέματα, άγχος και τον πανικό ότι δεν μπορούν να απαντήσουν εγκατέλειψαν την προσπάθεια γ) την εικόνα παιδιών που αισθάνονται “αποτυχημένα” και βγαίνουν κλαίγοντας από εξεταστικά κέντρα και γονείς στα πρόθυρα νευρικής κρίσης προκειμένου να εξασφαλίσουν το απαιτούμενο από το σύνολο των σχολείων της χώρας επίπεδο παιδείας;

Με την απόφαση σας θεωρώ ότι έχετε πλήξει ανεπανόρθωτα για τη φετινή χρονιά το κύρος του φετινού διαγωνισμού. Ακυρώσατε την ισότητα των παιδιών απέναντι στα εξεταζόμενα θέματα, ενώ παράλληλα δεν τηρήσατε την νομική υποχρέωση να διαγωνιστούν επί ίσοις όροις σε 25 ερωτήσεις Νεοελληνικής Γλώσσας και 25 Μαθηματικών. Το τέκνο μου που έλαβε μέρος στο σχετικό διαγωνισμό, εντάσσεται πλήρως στους παραπάνω “αδικημένους” καθώς και κάποιες από τις ερωτήσεις απάντησε σωστά οπότε τώρα αδικείται από το αποτέλεσμα, κερδίζει “βαθμούς” λόγω της απόφασης σας και εν γένει έχει χάσει σημαντικό χρόνο τόσο στις τρεις αυτές όσο και στις υπόλοιπες 5 που εξακολουθούν να είναι δυσνόητες για παιδιά 12 ετών να το τονίσουμε.

Κατόπιν των παραπάνω θα ήθελα να απαντηθεί το ερώτημα: Ποιο είναι το κύρος των εξετάσεων στις οποίες οι υποψήφιοι διαγωνίστηκαν σε λανθασμένα θέματα, χωρίς διευκρινήσεις για τον χρόνο που έχασαν, σε λιγότερα τελικά θέματα από όσα ο Νόμος επιβάλλει και βέβαια η ηθική διάσταση της κατάφορης αδικίας παρά τη φιλότιμη προσπάθεια σας να μας πείσετε ότι σέβεστε τον κόπο τους (αφήνω σκοπίμως εκτός τους γονείς); Πιστεύετε ότι μπορείτε να κοιτάξετε στα μάτια τα 12χρονα που διαγωνίστηκαν, να δώσετε τις παραπάνω απαντήσεις και να σταθείτε μπροστά στα δάκρυά τους γιατί εγώ ως γονιός δυσκολεύομαι (ειδικά από τη στιγμή που δεν υπάρχει η ευθιξία να ζητήσετε συγγνώμη για την αναστάτωση);

Από την απάντηση και τις σε σύντομο χρόνο απαντήσεις θα εξεταστούν οι περαιτέρω νομικές ενέργειες στις οποίες θα προβώ, προκειμένου να διαφυλάξω την προσωπικότητα και την προσβολή την οποία υπέστη το 12χρονο τέκνο μου”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα