Επιφυλάξεις από τους πρυτάνεις για την “Αθηνά”

Επιφυλάξεις από τους πρυτάνεις για την “Αθηνά”
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΣΤΗΝ 72η ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΩΝ Δ.Ε ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ (ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ/EUROKINISSI) G4PHOTOS

Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί οι πρυτάνεις στο σχέδιο Αθηνά. Τι συζητήθηκε κατά τη δεύτερη μέρα συνεδρίασης της Συνόδου των πρυτάνεων

Το σχέδιο “Αθηνά” ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης στη σημερινή δεύτερη ημέρα συνεδρίασης της Συνόδου πρυτάνεων σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι πρυτάνεις εξέφρασαν επιφυλάξεις όσον αφορά την υλοποίηση του σχεδίου. Συγκεκριμένα, πολλοί πρυτάνεις κεντρικών Ιδρυμάτων, που δέχονται με τις ανακατατάξεις νέα τμήματα, μίλησαν για την ανάγκη επιπλέον χρηματοδότησης καθώς θα δεχθούν περισσότερους φοιτητές, μέλη Διδακτικού Προσωπικού (ΔΕΠ), διοικητικούς υπαλλήλους, κτίρια και λοιπές υποδομές. Όλα αυτά -τόνισαν- δεν μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς επιπλέον πιστώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε συζητήθηκε και ο αριθμός των εισακτέων. Ορισμένοι πρυτάνεις υποστήριξαν ότι κυρίως τα κεντρικά Ιδρύματα έχουν πρόβλημα με τους επιπλέον φοιτητές, ενώ πρυτάνεις περιφερειακών Πανεπιστημίων, τόνισαν ότι τα Ιδρύματα τους μπορούν να δεχθούν περισσότερους φοιτητές.

Παράλληλα στη συνεδρίαση τέθηκαν τα οξυμμένα- όπως τα χαρακτήρισαν- οικονομικά προβλήματα των Πανεπιστημίων.

“Υπάρχουν ιδρύματα που έχουν πιστώσεις για τη λειτουργία τους μόνο μέχρι τον Ιούνιο”, τόνισε πρύτανης μεγάλου Πανεπιστημιακού Ιδρύματος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Και συνέχισε επισημαίνοντας ότι από το Σεπτέμβριο όλα ανεξαιρέτως τα Ιδρύματα θα βρεθούν μπροστά σε οικονομικό αδιέξοδο, αν στο μεταξύ δεν ληφθεί μέριμνα για την οικονομική τους ενίσχυση.

Ένα άλλο θέμα που συζήτησαν οι πρυτάνεις είναι οι αρμοδιότητες και η λειτουργία των νέων Συμβουλίων Διοίκησης. Μάλιστα αποφασίστηκε να συσταθεί επιτροπή που θα καταγράψει όλα τα προβλήματα και θα τεθούν υπόψη του υπουργείου Παιδείας προκειμένου να ρυθμίσει το θέμα, καθώς συχνά οι αρμοδιότητες των μελών των Συμβουλίων, συγκρούονται ή επικαλύπτονται από τις αρμοδιότητες των πρυτανικών αρχών.

Αργά το απόγευμα στη Σύνοδο των πρυτάνεων πήγαν ο υφυπουργός Παιδείας Θεόδωρος Παπαθεοδώρου μαζί με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Αθαν. Κυριαζή, οι οποίοι θα ενημερωθούν για όλα τα ζητήματα που τέθηκαν στη συνεδρίαση. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι πρυτάνεις εξέφρασαν δυσφορία, γιατί δεν επισκέφθηκε τη Σύνοδο ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος.

Να σημειωθεί ότι τη Σύνοδο των πρυτάνεων επισκέφθηκε ο γενικός γραμματέας της Βουλής Αθ. Παπαϊωάννου.

Σύμφωνα με πληροφορίες εξάλλου, μελετάται το ενδεχόμενο να ενταχθεί στο πρόγραμμα της τηλεόρασης της Βουλής, ειδική εκπομπή που θα προβάλει το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο των Πανεπιστημίων.

Τη Σύνοδο πρυτάνεων επισκέφθηκαν επίσης ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας (ΑΔΙΠ) Β. Κουφουδάκης και ο γενικός γραμματέας Τεχνολογίας Β. Μάγκλαρης.

Αργά απόψε η Σύνοδος πρυτάνεων αναμένεται να εκδώσει ψήφισμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα