Φαρμακευτική: Μία πολύπλευρη επιστήμη που ανοίγει ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικών επιλογών

Φαρμακευτική: Μία πολύπλευρη επιστήμη που ανοίγει ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικών επιλογών

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου διοργανώνει παρουσιάσεις ενημέρωσης στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη 29-30 Μαρτίου 2023.

Δήλωσε συμμετοχή ΕΔΩ

Τα τελευταία χρόνια οι αλλαγές που επήλθαν, μας έβαλαν στη διαδικασία να επανεξετάσουμε πολλούς τομείς της ζωή μας, ενώ μας έδωσε ένα σημαντικό και πολύτιμο μάθημα, διότι επεσήμανε τη σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα κάποιων συγκεκριμένων επιστημονικών κλάδων.

Ανάμεσα σε αυτούς τους κλάδους συγκαταλέγεται και η Φαρμακευτική, μία επιστήμη υγείας που χρονολογείται από τα αρχαία χρόνια, ενώ μέχρι σήμερα, μας αποδεικνύει καθημερινά και έμπρακτα την τεράστια συνεισφορά της στην ποιότητα ζωής και την υγεία των ανθρώπων. Πρόκειται για ένα επιστημονικό πεδίο που διεγείρει το ενδιαφέρον εκατομμυρίων υποψήφιων φοιτητών, οι οποίοι καλούνται με το πέρας των σχολικών χρόνων, να επιλέξουν το επαγγελματικό «μονοπάτι» που θα ακολουθήσουν.

Κάπου εδώ, βέβαια, προκύπτει το εξής ερώτημα: Πώς θα μπορέσουν οι μελλοντικοί φαρμακοποιοί να ανταποκριθούν στις εξελίξεις και τις ανάγκες που θα προκύψουν στον κλάδο τους; Πώς θα καταφέρουν να προετοιμαστούν κατάλληλα, ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που παρουσιάζει ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και απαιτητικό επιστημονικό πεδίο; Τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα δίνει το πενταετές πρόγραμμα σπουδών Φαρμακευτικής, MPharm (Intergrated Master) του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο ανοίγει ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικών επιλογών για τους αποφοίτους του.

Μία πολύπλευρη και αναπτυσσόμενη επιστήμη με μία μεγάλη γκάμα επαγγελματικών επιλογών

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως το επάγγελμα του φαρμακοποιού δεν περιορίζεται αποκλειστικά στην πώληση φαρμάκων, η οποία αφενός αποτελεί τη βασική και πιο διαδομένη αρμοδιότητα των φαρμακοποιών, διότι ο πραγματικός ρόλος ενός φαρμακοποιού φέρει πολλές περισσότερες ευθύνες απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Αρκεί να σκεφτούμε πόσο πολύπλευρη είναι η επιστήμη της Φαρμακευτικής, ότι βασίζεται στην πολυσυλλεκτικότητα της γνώσης, καθώς συνδυάζει πολλά γνωστικά πεδία, όπως η ιατρική, η χημεία, η βιολογία και η φαρμακολογία, για να διαπιστώσουμε πώς ένας φαρμακοποιός συμβάλλει σημαντικά στη θεραπεία του ανθρώπινου οργανισμού μέσα από την ακούραστη έρευνα, τη συνεχή ανάπτυξη και τη χρήση ασφαλών και αποτελεσματικών φαρμάκων.

Για όσους επιθυμούν, λοιπόν, να ακολουθήσουν το συναρπαστικό «ταξίδι» της γνώσης που επιβάλλει η επιστήμη της Φαρμακευτικής, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι το καταλληλότερο σημείο εκκίνησης. Όχι μόνο επειδή τους προσφέρει ένα ισορροπημένο πρόγραμμα σπουδών, το οποίο δίνει την ίδια βαρύτητα στη θεωρητική εκπαίδευση και την πρακτική άσκηση, αλλά διότι τους εξασφαλίζει γνώσεις και πολύτιμες δεξιότητες, οι οποίες αφορούν σε όλη την γκάμα των φαρμακευτικών επιστημών, συμπεριλαμβανομένης της φαρμακευτικής ανάλυσης και της τεχνολογίας, της χημείας, της βιοχημείας, της ανατομίας, της φαρμακολογίας και της τοξικολογίας.

Τα χαρακτηριστικά που διαμορφώνουν καταρτισμένους φαρμακοποιούς για ένα καλύτερο μέλλον

Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες επαγγελματικές κατευθύνσεις στον τομέα της Υγείας, έτσι και η Φαρμακευτική απαιτεί από τους φοιτητές αφοσίωση, προσήλωση και επιμονή. Αυτό είναι το «τρίπτυχο» της επιτυχίας, το οποίο θα αναβαθμίσει τους φαρμακοποιούς του αύριο σε υπεύθυνους συμβούλους υγείας και αξιόπιστους παρόχους φροντίδας, λόγω της στενής σχέσης που θα αναπτύξουν μετέπειτα με τους ασθενείς.

Επιπλέον, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και ο Δρ. Παναγιώτης Παπαγεώργης, Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, «η διαρκής δίψα για συνεχή κατάκτηση της γνώσης είναι ένα από τα κυριότερα γνωρίσματα που πρέπει να διακατέχει τους μελλοντικούς φαρμακοποιούς, είτε αυτοί στραφούν σε παραδοσιακά φαρμακευτικά επαγγέλματα, είτε ακολουθήσουν τον δρόμο της έρευνας».

Με γνώμονα αυτά τα χαρακτηριστικά, λοιπόν, έχει διαμορφωθεί το πενταετές ελληνόφωνο πρόγραμμα σπουδών της Φαρμακευτικής (MPharm, Integrated Master) του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, ένα καινοτόμο πρόγραμμα που συνδυάζει την ακαδημαϊκή κατάρτιση με την εργαστηριακή άσκηση, η οποία πραγματοποιείται σε εντυπωσιακές υποδομές, με έναν σύγχρονο εργαστηριακό εξοπλισμό και υπό την επίβλεψη έμπειρου επιστημονικού και ακαδημαϊκού προσωπικού, το οποίο είναι πάντα πρόθυμο να κατευθύνει τους φοιτητές. Το πρόγραμμα Φαρμακευτικής (MPharm) εγκρίθηκε πρόσφατα σαν «Integrated Master» και περιλαμβάνει τουλάχιστον 6 μήνες πρακτικής άσκησης σε Φαρμακεία ανοικτά στο κοινό και Ιατρικά Κέντρα. Πιο αναλυτικά η πρακτική άσκηση πραγματοποιείται πέραν των φαρμακείων και σε πρότυπα ιατρικά κέντρα, όπως το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο και το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής.

Κλείνοντας, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως αυτό που αναδεικνύει το πρόγραμμα της Φαρμακευτικής., MPharm του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου σε ένα «κορυφαίο» πρόγραμμα σπουδών, είναι -μεταξύ άλλων- το γεγονός πως αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Σχολών, της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακοποιών και του Ευρωπαϊκού Συστήματος Αμοιβαίας Αναγνώρισης. Με αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζει στους αποφοίτους του μία αναγνωρισμένη κατάρτιση με επαγγελματικά δικαιώματα, αλλά και ένα «εισιτήριο» για μία σπουδαία επαγγελματική πορεία με σημαντικές προοπτικές ανέλιξης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου στην ιστοσελίδα https://euc.ac.cy/el/ ή επικοινωνήστε μαζί τους στο [email protected] και στο 0035722713000.

Έναρξη Φθινοπωρινού Εξαμήνου 2023: 2 Οκτωβρίου 2023

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα