Γαβρόγλου: "Η Κεραμέως ξαναχτυπά - Ο σκοταδισμός κατοικοεδρεύει στο Μαρούσι"

Ο Κώστας Γαβρόγλου
Ο Κώστας Γαβρόγλου EUROKINISSI

Κριτική στις δηλώσεις Κεραμέως για τις αλλαγές που έρχονται στην Ιστορία επειδή το μάθημα δεν θα πρέπει να έχει κοινωνιολογικό χαρακτήρα, αλλά να αφυπνίζει μόνο εθνικές συνειδήσεις, άσκησε ο πρώην υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου.

Άγνοια, εμπάθεια και ιδεολογικό πόλεμο καταλογίζει στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο Κώστας Γαβρόγλου.

Με ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό στο facebook, ο πρώην υπουργός υπενθυμίζει ότι για το μάθημα της Ιστορίας έχει συγκροτηθεί σχετικό πόρισμα από την επιστημονική επιτροπή ιστορικών και πανεπιστημιακών που συστάθηκε από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, το οποίο έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ ως υπουργική απόφαση.

Σε αυτό περιλαμβάνονται προτάσεις 250 σελίδων για την αναμόρφωση του μαθήματος, με το ΙΕΠ να έχει ξεκινήσει τη διαδικασία προκήρυξης για τη συγγραφή των βιβλίων. Παράλληλα κατηγορεί την υπουργό Παιδείας ότι επιδιώκει να ακυρώσει μια επιστημονική και διδακτική πρόταση, κάνοντας λόγο για σκοταδισμό.

Ακολουθεί η ανάρτηση:

Η Υπουργός Παιδείας ξαναχτυπά.

Άγνοια, εμπάθεια, ιδεολογικός πόλεμος ή ασχετοσύνη για επιστημονικά θέματα; Μάλλον όλα μαζί.

Μία αναγκαία διευκρίνιση μετά τις δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας για το μάθημα ιστορίας.

Μετά από συζητήσεις που κράτησαν δύο χρόνια, η ομάδα εργασίας για το μάθημα ιστορίας στα σχολεία που είχε συστήσει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και στην οποία συμμετείχαν καθηγητές Πανεπιστημίων και της Μέσης Εκπαίδευσης, απέστειλε το πόρισμα της στο ΙΕΠ.

Το ΙΕΠ έστειλε την γνωμάτευση του στο Υπουργείο Παιδείας και δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ ως Υπουργική Απόφαση το πόρισμα της ομάδας εργασίας.

Δηλαδή έχει ήδη καθοριστεί επισήμως το περιεχόμενο του μαθήματος, οι τρόποι προσέγγισης των θεμάτων από το Δημοτικό μέχρι και τη Β’ Λυκείου, με Υπουργικές Αποφάσεις που ξεπερνούν τις 250 σελίδες. Αυτό συνιστά προϋπόθεση για την προκήρυξη για τη συγγραφή των βιβλίων, την οποία το ΙΕΠ άρχισε να υλοποιεί.

Όσα είπε η Υπουργός δεν είναι γενικές απόψεις αλλά στοχεύουν στην ακύρωση μιας επιστημονικά και διδακτικά άψογης πρότασης.

Ως προς τις επιπτώσεις όσων είπε η Υπουργός για το μάθημα ιστορίας και την εθνική συνείδηση μαζί και για τη σημαία και την αριστεία, σχολιάστηκαν από πολλές και πολλούς. Ο σκοταδισμός δεν έχει αφετηρία μόνον το Υπουργείο Εργασίας. Κατοικοεδρεύει και στο Μαρούσι.

Πηγή: 

alfavita

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κεραμέως: Σημαιοφόροι οι αριστούχοι - Τέλος η κλήρωση

SHARE: