Η απάντηση του ΕΑΠ στο ρεπορτάζ του NEWS 24/7 για το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο

Η απάντηση του ΕΑΠ στο ρεπορτάζ του NEWS 24/7 για το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο
Αίθουσα Getty Images/iStockphoto

Η επιστολή του Προέδρου του ΕΑΠ, Οδυσσέα-Ιωάννη Ζώρα για το ρεπορτάζ του NEWS 24/7 για το ΕΑΠ και η απάντηση του συντάκτη.

Από τον Πρόεδρο του ΕΠΑ Οδυσσέα Ιωάννη Ζώρα λάβαμε την ακόλουθη επιστολή για το ρεπορτάζ του NEWS 24/7 σχετικά με την κατάσταση στο Πανεπιστήμιο.

Τη δημοσιεύουμε αυτούσια, ως οφείλουμε.

Σε απάντηση της σημερινής (6.4) σας ανάρτησης σάς γνωρίζουμε τα εξής:

α. Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο είναι Ν.Π.Δ.Δ, αυτοτελές , αυτοδιοικούμενο και αυτοχρηματοδοτούμενο εκπαιδευτικό ίδρυμα, το οποίο ανήκει στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και παρέχει, όπως και τα λοιπά Α.Ε.Ι., προπτυχιακή και μεταπτυχιακή εκπαίδευση και επιμόρφωση. Διαφέρει κατά τον ιδρυτικό του νόμο από τα λοιπά Α.Ε.Ι ως προς τον τρόπο παροχής της ανωτέρω εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, η οποία παρέχεται αποκλειστικά από απόσταση, με την ανάπτυξη και αξιοποίηση κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού και μεθόδων διδασκαλίας καθώς και ως προς την επιβάρυνση των φοιτητών για την απόκτηση του εκπαιδευτικού υλικού και την εν γένει συμμετοχή τους στις δαπάνες που συνδέονται με την εφαρμογή του συστήματος της εξ αποστάσεως διδασκαλίας και εκπαίδευσης. Υπό το ως άνω θεσμικό πλαίσιο αποτελεί το μοναδικό θεσμοθετημένο στη Χώρα, Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα παροχής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

β. Παρά το γεγονός ότι το Ε.Α.Π. λειτουργεί και αναπτύσσεται αποκλειστικά με ίδιους πόρους, η οικονομική συμμετοχή των φοιτητών του Ιδρύματος, υπολείπεται αυτής των φοιτητών των άλλων Α.Ε.Ι. της Χώρας, όσον αφορά την εκπόνηση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών. Το γεγονός δε αυτό (όσον αφορά το ύψος της οικονομικής συμμετοχής των φοιτητών) μπορεί να επιβεβαιωθεί από μία συγκριτική επισκόπηση των αναφερόμενων στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (https://masters. minedu.gov.gr/Masters/landing/distance/gr#results) στοιχεία, από τα οποία προκύπτει ότι από τα διακόσια δύο (202) προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών «πλήρως εξ αποστάσεως» που παρέχονται από τα Α.Ε.Ι. της Χώρας, τα σαράντα έξι (46) εξ αυτών παρέχονται από το Ε.Α.Π, η δαπάνη δε της οικονομικής συμμετοχής των φοιτητών σε αυτά είναι μικρότερη ή σε ορισμένες περιπτώσεις ίση των λοιπών. Παράλληλα η λειτουργία του Ε.Α.Π. στα προπτυχιακά και στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών διέπεται από ειδικό καθεστώς χορήγησης υποτροφιών ή απαλλαγής (πλήρους ή μερικής) φοιτητών από την οικονομική συμμετοχή η οποία σε κάθε περίπτωση είναι ανταποδοτική.

γ. Όσον αφορά στην ανανέωση του διδακτικού υλικού αυτό βρίσκεται σε διαδικασία διαρκούς ανανέωσης, γεγονός που αναγνωρίζεται από το σύνολο των φοιτητών του Ιδρύματος.

δ. Σε κάθε δε περίπτωση οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο για την παγκόσμια συνολική κατάταξη Webometrics Ranking of World Universities για το 1ο εξάμηνο του 2022 (https://www.webometrics. info/en/world) βρίσκεται στη θέση 1415 παγκοσμίως μεταξύ 12.005 Πανεπιστημίων και ταυτόχρονα βρίσκεται στην 5η θέση μεταξύ των αμιγώς Ανοικτών Πανεπιστημίων που περιλαμβάνονται στην κατάταξη, καθώς και στη 12η θέση μεταξύ όλων των ελληνικών Α.Ε.Ι.. Οι κατατάξεις αυτές προφανώς έλαβαν υπόψη τους όλα τα ακαδημαϊκά κριτήρια στα οποία περιέχονται τόσο τα συγγράμματα του Ιδρύματος όσο και το εκπαιδευτικό του προσωπικό και οφείλονται στη συνεχή προσπάθεια της Διοίκησης του Ιδρύματος, των μελών Δ.Ε.Π. και Σ.Ε.Π. , των εργαζόμενων και των φοιτητών του για την ανάπτυξή του και την περαιτέρω εδραίωση της ακαδημαϊκής του φυσιογνωμίας ως ενός από τα καλύτερα Α.Ε.Ι. της Χώρας. Έτσι δημοσιεύματα όπως το παραπάνω έχουμε τη γνώμη ότι αδικούν και το Ίδρυμα και τον υπογράφοντα.

Παρακαλούμε όπως αναρτήσετε την παρούσα επιστολή μας αυτούσια, στον ιστότοπο του «News 24/7».

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής

Καθηγητής, Οδυσσέας – Ιωάννης Ζώρας

Η απάντηση του συντάκτη

Ευχαριστούμε τον κ. Ζώρα για το χρόνο και την προσοχή του. Δεν νομίζουμε πάντως ότι αδικήσαμε κανέναν.

Τα δίδακτρα στο Πανεπιστήμιο δεν έχουν μειωθεί καθόλου τα τελευταία δύο χρόνια της υγειονομικής κρίσης και παρά το γεγονός ότι τα λειτουργικά έξοδα του ιδρύματος μειώθηκαν κατά πολύ. Ο. κ. Ζώρας στην επιστολή του δεν μίλησε καθόλου για τα προπτυχιακά προγράμματα για τα οποία κάθε φοιτητής καταβάλλει 500 ευρώ ανά θεματική ενότητα.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΕΑΠ λέει ότι η “ανανέωση του διδακτικού υλικού αυτό βρίσκεται σε διαδικασία διαρκούς ανανέωσης, γεγονός που αναγνωρίζεται από το σύνολο των φοιτητών του Ιδρύματος”. Ομολογώ ότι εδώ και τέσσερα χρόνια στο ΕΑΠ ούτε ανανέωση υπάρχει ούτε έχουμε ενημερωθεί γι’ αυτήν. Το παραπάνω το επιβεβαιώνω και ως φοιτητής του ιδρύματος από το 2018.

Κ. Ζώρα, αληθεύει ότι όταν οι καθηγητές σας ρωτούν για το θέμα, απαντάτε ότι “πρέπει πρώτα να εξαντληθεί το τιράζ;

Και τέλος, γιατί, κ. Πρόεδρε, έχει μειωθεί, και μάλιστα δραστικά, ο αριθμός των διδασκόντων στο Πανεπιστήμιο τα τελευταία χρόνια;

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα