Υπουργείο Παιδείας: Δεν μεταβάλλεται το υποχρεωτικό ωράριο των εκπαιδευτικών

Υπουργείο Παιδείας: Δεν μεταβάλλεται το υποχρεωτικό ωράριο των εκπαιδευτικών
Το κτήριο του Υπουργείου παιδείας στο Μαρούσι,Τριτη 9 Μαϊου 2017 (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI) eurokinissi

Μαίνεται ο «πόλεμος» για το 30ωρο των εκπαιδευτικών. Επανέρχεται το υπουργείο Παιδείας, με νεότερη σκληρή γραμμή για το προαπαιτούμενο της τρίτης αξιολόγησης. Ποιες οι ακριβείς διευκρινίσεις, προς απάντηση σε συνδικαλιστές

Της Μίκας Κοντορούση

«Το υποχρεωτικό ωράριο των εκπαιδευτικών δεν μεταβάλλεται και παραμένει ως έχει εδώ και 33 χρόνια, δηλαδή στις 30 ώρες, όπως έχει οριστεί από τον νόμο 1566 του 1985». Με αυτή τη φράση, το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να κατευνάσει με νεότερη αυστηρή ανακοίνωσή του, τις αντιδράσεις στο χώρο των εκπαιδευτικών που προκάλεσαν τα προαπαιτούμενα προκειμένου να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση και προβλέπουν μεταξύ άλλων, την αύξηση του υποχρεωτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών έως και 30 ώρες την εβδομάδα ή αλλιώς, σε έως και έξι ώρες την ημέρα.

Υπενθυμίζεται ότι συνομιλώντας χτες το News24/7 με τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ Νίκο Παπαχρήστο, ο ίδιος υποστήριξε ότι το εν λόγω μέτρο ούτε λίγο ούτε πολύ αποτελεί «παράθυρο» για την μεταγενέστερη υποχρεωτική αύξηση του διδακτικού ωραρίου, που θα συνοδευτεί από συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων και τμημάτων, ενοποιήσεις ειδικοτήτων, αλλά και το μέτρο της αναμοριοδότησης, προκειμένου «πράγματι το κράτος να έχει πραγματικό μισθολογικό κέρδος». «Πρόκειται για τιμωρητικό μέτρο. Θα παλέψουμε να μην περάσει», είπε ο κ. Παπαχρήστος  χαρακτηριστικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι κινητοποιήσεις του κλάδου θα είναι μαζικές.

Ωστόσο, το αρμόδιο υπουργείο χαρακτηρίζει τις αντιδράσεις ως «μικροπολιτικά παιχνίδια», δίνοντας μάλιστα στη δημοσιότητα τις επικείμενες τροποποιήσεις σε διατάξεις, προκειμένου να αποφευχθεί – όπως αναφέρει – οποιαδήποτε δυσμενή εξέλιξη στις πλάτες της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο ξεκαθαρίζει:

«Με αφορμή δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου και δηλώσεις συνδικαλιστικών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών που μόνο άσκοπη ανησυχία προκαλούν, το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων διευκρινίζει ότι η τροποποιούμενη διάταξη απαριθμεί τις υπηρεσίες που συνδέονται με το γενικότερο εκπαιδευτικό έργο για την εκτέλεση των οποίων οι εκπαιδευτικοί παραμένουν υποχρεωτικά στο σχολείο τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, πέρα από τις ώρες διδασκαλίας.

Προκειμένου να δοθεί τέλος στο μικροπολιτικό παιχνίδι που ορισμένοι επιθυμούν να παίξουν στις πλάτες της εκπαιδευτικής κοινότητας και να παρουσιάσουν ως δυσμενή εξέλιξη μια γνωστή σε όλους τους εκπαιδευτικούς συνθήκη, το υπουργείο δίνει στη δημοσιότητα:

1.Την παρ. 8 του άρθρου 13 του ν. 1566/1985 (Α΄ 167) που τροποποιείται

Όλοι οι εκπαιδευτικοί των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης παραμένουν υποχρεωτικά στο σχολείο τους στις εργάσιμες ημέρες, πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, για την προσφορά και άλλων υπηρεσιών που συνδέονται με το γενικότερο εκπαιδευτικό έργο, όπως συμμετοχή σε γιορταστικές, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων, τήρηση βιβλίων του σχολείου και εκτέλεση διοικητικών εργασιών. Κάθε εκπαιδευτικός παραμένει υποχρεωτικά στο σχολείο, τις εργάσιμες ημέρες πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, για την εκτέλεση συγκεκριμένου έργου που του έχει ανατεθεί από τα όργανα διοίκησης του σχολείου όχι όμως πέρα από έξι (6) ώρες την ημέρα ή 30 ώρες την εβδομάδα, με την επιφύλαξη της παρ. 2 της περιπτ. ΣΤ του άρθ. 11. Από τις πρόσθετες αυτές υπηρεσίες απαλλάσσονται οι μητέρες παιδιών μέχρι δύο ετών. Τα δύο τελευταία εδ., της προηγούμενης παρ., εφαρμόζονται ανάλογα και για τους δασκάλους».

2.Την προτεινόμενη διάταξη

Η παρ. 8 του άρθρου 13 του ν. 1566/1985 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής: «8. Oι εκπαιδευτικοί των σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παραμένουν υποχρεωτικά στο σχολείο τους στις εργάσιμες ημέρες, πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, όχι όμως πέρα από έξι (6) ώρες την ημέρα ή 30 ώρες την εβδομάδα και με την επιφύλαξη της παρ. 2 του Κεφ. ΣΤ του άρθρου 11, για την προσφορά και άλλων υπηρεσιών  που ανατίθενται από τα όργανα διοίκησης του σχολείου και συνδέονται με το γενικότερο εκπαιδευτικό έργο, όπως η προετοιμασία του εποπτικού εκπαιδευτικού υλικού και των εργαστηριακών ασκήσεων, η διόρθωση εργασιών και διαγωνισμάτων, η καταχώρηση- ενημέρωση της αξιολόγησης των μαθητών, η συμμετοχή στην προετοιμασία και την πραγματοποίηση εορταστικών, αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, ο προγραμματισμός και η αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου, η επικοινωνία με δομές υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου, η συνεργασία με εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στο ίδιο τμήμα ή που διδάσκουν τα ίδια γνωστικά αντικείμενα, οι παιδαγωγικές συναντήσεις για την κατάρτιση ομαδικών ή εξατομικευμένων προγραμμάτων υποστήριξης συγκεκριμένων μαθητικών ομάδων ή μαθητών, η επίβλεψη σχολικών γευμάτων, η ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων, η τήρηση βιβλίων του σχολείου και η εκτέλεση διοικητικών εργασιών. Με την επιφύλαξη της περίπτ. α΄ της παρ. 2 του άρθρου 53 του ν. 2721/1999 (Α΄ 112), από τις πρόσθετες αυτές υπηρεσίες απαλλάσσεται ο γονέας παιδιού μέχρι δύο ετών», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα