Μετά τις πανελλήνιες, τι;

Μετά τις πανελλήνιες, τι;

Τα σχέδια μετά τις πανελλήνιες μπορούν να είναι πολλά και ενδιαφέροντα

Η ζωή δεν τελειώνει επειδή δεν περνάς στη σχολή που σου υπέδειξε το σύστημα των εξετάσεων. Η ζωή μόλις αρχίζει. Και κάπου εδώ αφήνεις στο πιο ψηλό ράφι, ή σ’ αυτό που δεν εξυπηρετεί για τίποτα, τα βιβλία σου και κάπου μαζί κάποια τσαλακωμένα όνειρά σου. Το άγχος δεν βοήθησε ποτέ τις επιλογές σου. Το μετά και τα νέα πλάνα για μια νέα και σίγουρα αρκετά ενδιαφέρουσα αρχή είναι εδώ, μπροστά σου.

Αυτή είναι η πιο κατάλληλη στιγμή να πρωτοστατήσεις σε μονοπάτια, που δεν έχεις ξαναπεράσει.

Σκέψου το. Δες το. Ψάξε το. Πάρε το χρόνο σου και ενέργησε με το ένστικτό σου. Σκέψου “το κάθε εμπόδιο σε καλό”. Αν και προσωπικά δεν πιστεύω στα εμπόδια. Πιστεύω στο πάθος, αλλά και στην τύχη. Η στροφή που πήρες θα σε βγάλει αλλού. Αυτό είναι σίγουρο. Και αυτό το αλλού θα έχει πολλά να σου μάθει.

Δες  λοιπόν το Athens Tech College.  Πριν λίγους μήνες είχα την ευκαιρία και την τιμή να μιλήσω σε μια ομάδα σπουδαστών για τα social media. Με αφορμή αυτή μου την ανάμειξη μίλησα στη συνέχεια στα 14χρονια αγόρια μου. Εκεί στη σκιά των δικών τους πρώτων εξετάσεων τους ανέφερα  τις  επιλογές που έχουν αν κι εφόσον κάτι δεν πάει όπως το σχεδιάσουν (γενικά στη ζωή τους). Είναι ωραίο να μπορείς να έχεις πλάνο Β για το μέλλον σου. Κι από προσωπικής άποψης κι εμπειρίας μάλλον σου βγαίνει και καλύτερα!

Στο θέμα μας λοιπόν, το Athens Tech είναι το πρώτο τεχνολογικό εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Ελλάδα που συνδυάζει την τεχνολογία, την έρευνα και την επιχειρηματικότητα, με τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας. Στο ρίχνω στο τραπέζι των επιλογών σου ως κάτι αλλιώτικο και κάπως μοναδικό. Ως μαμά κι ως εργαζόμενη θέλω να μοιραστώ μαζί σου με βεβαιότητα ότι αυτό που χρειάζεσαι τώρα, αλλά και μετά είναι εφόδια για να μπεις στο εργασιακό περιβάλλον, αναζητώντας κλειδιά ή πιο σωστά επαγγέλματα που έχουν ζήτηση.

Το μέλλον λοιπόν είναι ψηφιακό. Κάνε μια βόλτα στις ιντερντετικές γειτονιές και εντόπισε τη μαγεία που κρύβουν οι μικρές γωνιές της.

Τώρα, περισσότερο από ποτέ, άφησε τα πάντα πίσω σου και δες μπροστά σου. Τα μόρια που δεν έπιασες δεν σημαίνει τίποτα. Ξέρω πολλά παιδιά που δηλώνουν παιδαγωγικά, αλλά δεν τους αρέσει η διδασκαλία. Γνωρίζω γονείς που οδηγούν τα παιδιά τους σε μονοπάτια σιγουριάς (και καλά) χωρίς να γνωρίζουν όμως την αλλαγή, αλλά και την ταχύτητα της εποχής. Έχω δει με τα ίδια μου τα μάτια φίλους να πανηγυρίζουν για την είσοδό τους στην σχολή που πίστευαν ότι τους ενδιαφέρει πολύ και μέσα σε 2 μήνες από την εγγραφή τους σ’ αυτή να φτιάχνουν βαλίτσες για αλλού. Ας μείνουμε λοιπόν στην πραγματικότητα, που είναι μία. Δεν υπάρχουν επιτυχόντες και αποτυχόντες. Όντως κάποιοι γύρω μας θα κλάψουν και κάποιοι άλλοι θα γελάσουν. Κάπου είχα διαβάσει ένα φανταστικό γνωμικό και το κράτησα για – τέτοιες – ώρες ανάγκης: “Μόνο αυτοί που τολμούν να αποτύχουν παταγωδώς, μπορούν και να επιτύχουν μεγαλειωδώς.”

‘Εχεις όλο τον καιρό μπροστά σου να επιτύχεις ή καλύτερα να μετρήσεις περισσότερες επιτυχίες από αποτυχίες.  Το νου σου λοιπόν. Τα αποτελέσματα στη ζωή σου δεν είναι αυτά που τοιχοκολλούνται έξω από λευκές κι άδειες αίθουσες. Κράτησε κάτι ακόμη:  “Για να πετύχεις, πρέπει να επωφελείσαι από οτιδήποτε σου τυχαίνει”.

Είναι ώρα το χαμόγελο να τρυπώσει στα δωμάτια του σπιτιού σου, όπως τρυπώνει ο ήλιος και κάνει τέχνη με τις σκιές. Βάλε τώρα τις πιο δικές σου βάσεις για τις νέες υπέροχες γωνίτσες ανεμελιάς, όπου θες να απολαμβάνεις καφέ και φρέσκα όνειρα.

Μια μάχη χάθηκε, αλλά σίγουρα μια νέα πολύ πιο συναρπαστική καραδοκεί για να κατακτηθεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα