Πανελλήνιες 2016: Αναρτήθηκαν τα μηχανογραφικά δελτία για Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια

ΛΑΡΙΣΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΑΕΙ-ΤΕΙ (EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΤΖΙΑΡΗΣ)
ΛΑΡΙΣΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΑΕΙ-ΤΕΙ (EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΤΖΙΑΡΗΣ) EUROKINISSI

Αναρτημένα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας είναι τα μηχανογραφικά για μαθητές Γενικού και Επαγγελματικού Λυκείου που προτίθενται να λάβουν μέρος στις εξετάσεις του Μαΐου

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας ενημερώνει τους υποψήφιους μαθητές πως έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του τα μηχανογραφικά δελτία για τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2016. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα κατεβάσουν και να τα εκτυπώσουν.

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, οι υποψήφιοι φέτος ανέρχονται στους 103.366 μαθητές, οι οποίοι αναμένεται να διεκδικήσουν μια από τις 69.985 θέσεις των ανώτατων ιδρυμάτων, μέσω των πανελλαδικών που θα ξεκινήσουν στις 16 Μαΐου, Οι περισσότεροι από τους υποψηφίους, είναι μαθητές των γενικών λυκείων, που έχουν επιλέξει να εξεταστούν με το νέο σύστημα, σε τέσσερα μαθήματα. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, οι απόφοιτοι που επέλεξαν το παλαιό σύστημα είναι 3.395 και αποτελούν το 4% των υποψηφίων των ημερήσιων ΓΕΛ.

Οι υποψήφιοι μπορούν να μελετήσουν ή/και να εκτυπώσουν το μηχανογραφικό δελτίο που τους ενδιαφέρει, από τους τέσσερις τύπους μηχανογραφικού που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα:

- το μηχανογραφικό δελτίο ΓΕΛ 2016 με το Νέο σύστημα (πατήστε εδώ).

- το μηχανογραφικό δελτίο ΕΠΑΛ 2016 με το Νέο σύστημα (πατήστε εδώ).

- το μηχανογραφικό δελτίο ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β΄ 2016 με το Παλαιό σύστημα (πατήστε εδώ).

- το μηχανογραφικό δελτίο ΕΠΑΛ-Α΄ 2016 με το Παλαιό σύστημα (πατήστε εδώ).

Το παλαιό και το νέο σύστημα

Όσοι από τους υποψηφίους που έδωσαν το 2015 Πανελλήνιες επιθυμούν να δώσουν και του χρόνου, έχουν την επιλογή να εξεταστούν είτε με το παλιό εξεταστικό σύστημα, δίνοντας έξι μαθήματα, είτε με το νέο, δηλαδή δίνοντας τέσσερα μαθήματα. Εξ' ου και το ξεχωριστό μηχανογραφικό.

Φυσικά, υπάρχει η δυνατότητα να κρατήσουν τη φετινή τους βαθμολογία και να δώσουν με το 10%, συμπληρώνοντας μόνο το βιογραφικό.

Αυτή η πρόβλεψη υπάρχει και στο σχέδιο νόμου "Ρυθμίσεις για την Ανώτατη Εκπαίδευση, την έρευνα, την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και άλλες διατάξεις".

Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο 58 αναφέρεται ότι όσοι υποψήφιοι θέλησαν να εξεταστούν με το παλιό σύστημα θα διεκδικήσουν ποσοστό των θέσεων των τμημάτων της ανώτατης εκπαίδευσης, το οποίο προβλέπεται να οριστεί με απόφαση του υπουργού Παιδείας.

Εναλλακτικά, εάν οι υποψήφιοι επιλέξουν το νέο σύστημα εισαγωγής, ξεκαθαρίζεται ότι δεν θα έχουν δικαίωμα εισαγωγής με κάποιο ειδικό ποσοστό, ενώ θα πρέπει να καταθέσουν εντός προθεσμίας που θα ισχύσει για τους μαθητές που θα φοιτούν στη Γ' Λυκείου το συγκεκριμένο σχολικό έτος ενυπόγραφη αίτηση στη σχολική μονάδα από την οποία αποφοίτησαν, όπου θα δηλώνουν την ομάδα προσανατολισμού στην οποία επιθυμούν να καταταχθούν, καθώς και σε ποια μαθήματα θα διαγωνιστούν πανελλαδικά.

Τα επιστημονικά πεδία

Οι Ομάδες Προσανατολισμού επιτρέπουν την πρόσβαση σε συγκεκριμένα επιστημονικά πεδία. Τα τμήματα των ιδρυμάτων κατατάσσονται σε πέντε επιστημονικά πεδία που ορίζονται ως εξής:

1ο: Ανθρωπιστικές Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες

2ο: Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες

3ο: Επιστήμες Υγείας και Ζωής

4ο: Επιστήμες της Εκπαίδευσης

5ο: Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορική

Για τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου, θα ακολουθήσει αναλυτική ενημέρωση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πανελλήνιες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πανελλήνιες 2016: Πόσες θα είναι οι θέσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Τι αλλάζει στην Γ' Λυκείου και τις Πανελλήνιες το 2016

Αυτές είναι οι αλλαγές που προωθούνται το 2016 στην Παιδεία

SHARE:

24Media Network