Πανελλήνιες 2017: Οι βάσεις σε Αρχιτεκτονικές, Φιλολογίες και Ναυτιλιακά

Πανελλήνιες 2017: Οι βάσεις σε Αρχιτεκτονικές, Φιλολογίες και Ναυτιλιακά

Στη δημοσιότητα τα στατιστικά των σχολικών επιδόσεων των φετινών υποψηφίων σε όλα τα ειδικά μαθήματα. Πώς συμπληρώνεται ο "καμβάς" των βάσεων 2017

Στη δημοσιότητα σήμερα τα στατιστικά με τις επιδόσεις των υποψηφίων από ΓΕΛ και ΕΠΑΛ σε όλα τα ειδικά μαθήματα για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο, ξένες γλώσσες, αρμονία και έλεγχος μουσικών ακουστικών ικανοτήτων, συμπληρώνουν με τη σειρά τους τον «καμβά» των φετινών βάσεων 2017 και το πού αυτές θα κυμανθούν σε σχολές όπως Αρχιτεκτονική, Ναυτιλιακά, Ξένες Φιλολογίες και Μουσικές Σπουδές.

Σύμφωνα με το «χάρτη» των επιδόσεων στις φετινές Πανελλήνιες , μόλις 84 υποψήφιοι έγραψαν από 0 έως 10 στο ελεύθερο σχέδιο και 1.289 από 10 έως 20. Από τους 1.373 υποψηφίους, 558 πέτυχαν βαθμολογίες πάνω από 15 έως 18, ενώ 114 «σκόραραν» το πολυπόθητο «άριστα» 18-20. Στους 543 οι υποψήφιοι που έγραψαν 15 έως 18 και 219 από 18 έως 20 στο γραμμικό σχέδιο, στο σύνολο των 1.275 υποψηφίων. Μόλις 9 τελειόφοιτοι έγραψαν 0-5 στο ελεύθερο σχέδιο και 60 έπιασαν την πιο χαμηλή βαθμολογία στο γραμμικό, αντίστοιχα.

Οι εν λόγω επιδόσεις φαίνεται να είναι καλύτερες από τις περσινές και αναμένεται να λειτουργήσουν ανασταλτικά στην «ελεύθερη πτώση» των βάσεων στο σύνολο των πολυτεχνικών σχολών. Κοινώς, τα υψηλά σκορ των υποψηφίων στο σχέδιο, θα αποτελέσουν το «δίχτυ προστασίας» της αίγλης της Αρχιτεκτονικής σχολής που μάλλον θα συγκρατήσει την πτώση στα μόρια που προκαλείται λόγω των χαμηλών επιδόσεων των υποψηφίων στα Μαθηματικά Προσανατολισμού. Αυτό δυστυχώς δεν θα ισχύσει στις λοιπές σχολές στα Πολυτεχνεία, καθώς το 77% των φετινών μαθητών στην Ομάδα Προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών και το 90% περίπου εκείνων που επέλεξαν το Πεδίο της Οικονομίας και Πληροφορικής, έγραψαν κάτω από τη βάση στα Μαθηματικά.

Την ίδια στιγμή, σε χαμηλά επίπεδα θα κινηθούν οι ξένες Φιλολογίες, όπως γαλλική, γερμανική, ιταλική και ισπανική, λόγω μέτριων έως κακών επιδόσεων στα ξενόγλωσσα μαθήματα. Αποκορύφωμα η ισπανική, που μόλις 18 υποψήφιοι κατάφεραν να γράψουν 18-20 και να κερδίσουν το στοίχημα ανόδου της εν λόγω Φιλολογίας που παραμένει «συμπιεσμένη» προς τα κάτω τα τελευταία χρόνια.

Την ίδια στιγμή, εντύπωση προκαλούν και οι επιδόσεις στα Αγγλικά. Πάνω από 3.500 υποψήφιοι πέτυχαν βαθμολογίες που κινήθηκαν μεταξύ του 5 και του 10, 3.358 έγραψαν 10-12, 5.007 από 12-15 και μόλις 184 έπιασαν το «άριστα» με βαθμολογίες από 18 έως 20. Ωστόσο, το γεγονός ότι οι υποψήφιοι φέτος είναι αυξημένοι κατά περίπου 3.000 σε σχέση με πέρυσι (από 12.256 σε 15.562), φαίνεται ότι θα φέρει αύξηση του ανταγωνισμού για μία θέση σε τμήματα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, αλλά και Αγγλικής Φιλολογίας που ανήκουν στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο και εκεί τα Αγγλικά αποτελούν μάθημα απαραίτητο και μάλιστα, με αυξημένο συντελεστή βαρύτητας. Αυτό θα οδηγήσει ταυτόχρονα και σε άνοδο των βάσεων στα εν λόγω τμήματα, ενώ θα «βάλει χειρόφρενο» στην πτώση των μορίων σε Ναυτιλιακές σχολές, που και εκεί οι χαμηλές επιδόσεις σε Μαθηματικά συμπαρασύρουν προς τα κάτω τα μόρια για την πλειονότητα των τμημάτων του 5ου Επιστημονικού Πεδίου και των σχολών Οικονομίας και Πληροφορικής.

ΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ:

 

Πηγή Φωτο: Eurokinissi

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα