Πανελλήνιες 2017: Το θέμα στη Νεοελληνική Έκθεση για τα Ενιαία Λύκεια

Πανελλήνιες 2017: Το θέμα στη Νεοελληνική Έκθεση για τα Ενιαία Λύκεια

Με το μάθημα της Έκθεσης η πρώτη ημέρα στις Πανελλήνιες 2017 για τα Γενικά Ενιαία Λύκεια. Οι 85.000 υποψήφιοι διαγωνίστηκαν σε θέμα Επιστήμης και σε διασκευή ομιλίας του Γρηγόρη Σκαλκέα. Τι αναλύουν φιλόλογοι για το βαθμό δυσκολίας. Αναλυτικά οι απαντήσεις, σε συνεργασία με το φροντιστήριο ΣΤΟΧΟΣ (Vids)

Σε διασκευή της ομιλίας του Γρηγόρη Σκαλκέα, Έλληνα γιατρού, πανεπιστημιακού και μέλους της Ακαδημίας Αθηνών (της οποίας υπήρξε και πρόεδρος το 2003) που άφησε τη σφραγίδα του στην μεταπολεμική Ιατρική διαγωνίστηκαν οι περίπου 85.000 υποψήφιοι στα Γενικά Ενιαία Λύκεια, σε μία αντίστροφη αναμέτρηση, με τα ΕΠΑΛ να ανοίγουν την αυλαία στις φετινές Πανελλήνιες. Το απόσπασμα του δοκιμίου έχει τίτλο “Επιστήμη και επιστήμονες”.

Εκτός από τις συνήθεις περιλήψεις και γλωσσικές ασκήσεις, οι υποψήφιοι κλήθηκαν να αναπτύξουν μία ομιλία στην τελετή αποφοίτησης του σχολείου τους, αναφορικά με τον στόχο της Επιστήμης και τον ηθικό ρόλο του επιστήμονα.

Σημειώνουμε ότι, στο ευρύ κοινό ο Δρ. Γρηγόρης Σκαλκέας έγινε ακόμη περισσότερο γνωστός στο ευρύ κοινό, καθώς υπήρξε ο γιατρός του πρωθυπουργού της Ελλάδας Ανδρέα Παπανδρέου στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, την περίοδο της τετράμηνης συνεχούς νοσηλείας του από τις 20 Νοεμβρίου του 1995 μέχρι τις 21 Μαρτίου του 1996, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή. Ως πρόεδρος του Ιατρικού Συμβουλίου, ήταν επιφορτισμένος με τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων για τον χειρισμό της νοσηλείας και θεραπείας του πρωθυπουργού, ενώ ανέλαβε και την σύνταξη και ανάγνωση στα ΜΜΕ των επίσημων ιατρικών ανακοινωθέντων του Ωνασείου.

Ακόμη, διατέλεσε πρόεδρος του νοσοκομείου ΚΑΤ, ενώ έχει εργαστεί και στο Λαϊκό Νοσοκομείο.Συνταξιοδοτήθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1994 και πλέον είναι ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής.

Ως προς το βαθμό δυσκολίας των θεμάτων, η φιλόλογος Τόνια Παγώνα, εξηγεί στο News 24/7 ότι: “Τα θέματα αξιολογούνται εύκολα διαχειρίσιμα, από τον επαρκώς προετοιμασμένο υποψήφιο. Το κείμενο δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη δυσκολία σε ό, τι αφορά την κατανόηση του περιεχομένου και τη σύνταξη της περίληψης. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, επιλέχτηκε ως Β1 άσκηση, ο τύπος Σωστού – Λάθους. Οι λοιπές ασκήσεις τύπου Β δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη δυσκολία, μολονότι αρκετές σε αριθμό και όχι άμεσα συνδεδεμένες με τη θεωρία της Γ’ Λυκείου. Στην Έκθεση διαχωρίζονται σαφώς τα δύο ζητούμενα και αφορούν στο ρόλο της επιστήμης για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων και τα ηθικά εφόδια του επιστήμονα, προκειμένου να αντεπεξέλθει στην ευόδωση αυτού του στόχου”.

Να θυμίσουμε ότι το περσινό θέμα εξέτασης ήταν “Το διαδίκτυο και οι Ανθρώπινες Σχέσεις”.

Σε λίγο οι απαντήσεις, σε συνεργασία με το Φροντιστήριο ΣΤΟΧΟΣ.

O ρεπόρτερ του News 24/7 Μάνος Φραγκιουδάκης βρέθηκε στο 57ο Γενικό Λύκειο Αμπελοκήπων, όπου μαθητές μετά το πέρας της εξέτασης μίλησαν πως τους φάνηκε το θέμα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΘΕΜΑ:

Πηγή Φωτό: Eurokinissi

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα