Πανελλήνιες: Μία θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση διεκδικούν 103.366 μαθητές

Πανελλήνιες: Μία θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση διεκδικούν 103.366 μαθητές

Αντίστροφη μέτρηση για τις Πανελλήνιες. Πόσες είναι οι διαθέσιμες θέσεις. Ποια τμήματα καταγράφουν μείωση εισακτέων

Σε λιγότερο από ένα μήνα ξεκινά ο «γολγοθάς» των πανελλαδικών εξετάσεων για 103.366 μαθητές που θα διεκδικήσουν μία θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (16 Μαΐου για τα ΓΕΛ, 17 Μαΐου για τα ΕΠΑΛ). Οι συνολικές θέσεις των εισακτέων στα ΑΕΙ έχει καθοριστεί φέτος στις 69.985, με τις 43.855 να αφορούν στις πανεπιστημιακές σχολές και τις 26.130 τα ΤΕΙ.

Από τους υποψηφίους, οι 3.395 έχουν επιλέξει να εξεταστούν με το παλιό σύστημα εξετάσεων (εξέταση σε 4 μαθήματα) και αποτελούν το 4% των υποψηφίων των ημερήσιων ΓΕΛ. Όσον αφορά στους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων, οι 2.457 έχουν επιλέξει το παλαιό σύστημα με την Ομάδα Α’ (υποψήφιοι για ΤΕΙ) και αποτελούν 13,8% συνολικά των συμμετεχόντων των ημερησίων ΕΠΑΛ. Επίσης, 56 υποψήφιοι έχουν καταθέσει αίτηση συμμετοχής με την Ομάδα Β’ των ημερησίων ΕΠΑΛ.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, το 4% των θέσεων των ΑΕΙ που προβλέπονται για τους υποψηφίους των ΓΕΛ, θα διεκδικήσουν όσοι θα συμμετάσχουν με το παλαιό σύστημα των εξετάσεων. Παράλληλα, αυξημένο είναι το ποσοστό για τους υποψήφιους που προέρχονται από ΕΠΑΛ (εξεταζόμενοι με το παλαιό σύστημα), καθώς γι’ αυτούς διαμορφώνεται στο 13,8% των θέσεων που προβλέπονται για την εισαγωγή στα ΤΕΙ. Όσον αφορά στο φετινό αριθμό των εισακτέων, αυτός είναι αυξημένος κατά 1.640 θέσεις, σε σχέση με πέρυσι (68.345 θέσεις συνολικά), λόγω της αύξησης που σημειώνεται στους εισακτέους των ΤΕΙ. Στα πανεπιστήμια καταγράφεται μικρή μείωση θέσεων (345 λιγότερες).

Στην πλειονότητα των τμημάτων, πάντως, ο αριθμός των εισακτέων παρέμεινε αμετάβλητος. Συγκεκριμένα, σε 232 τμήματα ο αριθμός δεν άλλαξε συγκριτικά με το 2015-16, ενώ αύξηση εισακτέων έχουμε σε 161 τμήματα (117 εξ αυτών είναι τμήματα των ΤΕΙ) και μείωση σε 50 τμήματα. Η μεγαλύτερη αύξηση εισακτέων παρατηρείται στο τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής του Χαροκοπείου, καθώς οι εισακτέοι αυξάνονται κατά 30 συγκριτικά με το προηγούμενο έτος και το ποσοστό της αύξησης διαμορφώνεται στο 42,86%. Ακολουθεί το τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, με αύξηση 25%, ενώ άλλο ένα τμήμα Πληροφορικής, αυτό του Αριστοτελείου, περιλαμβάνεται στον πίνακα των τμημάτων με τη μεγαλύτερη αύξηση εισακτέων, καθώς το καταλαμβάνει την τρίτη θέση, με ποσοστό αύξησης 20%.

Στα ΤΕΙ, «πρωταθλητές» στην αύξηση εισακτέων αναδεικνύονται οι εισαγωγικές κατευθύνσεις του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών Αντιρρύπανσης, με ποσοστό αύξησης της τάξης του 66,67%. Αξιοσημείωτο είναι, ωστόσο, το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα τμήματα που καταγράφουν μείωση στον αριθμό των εισακτέων τους είναι τμήματα εκκλησιαστικών ακαδημιών.Πιο συγκεκριμένα, 50 τμήματα ΑΕΙ καταγράφουν μείωση εισακτέων, με τα προγράμματα Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής σε Ιωάννινα και Ηράκλειο να καταγράφουν μείωση 83,33 και 77,78 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ σημαντική μείωση σημειώνεται και στα τμήματα Ιερατικών Σπουδών σε Ιωάννινα (-66,67%), Κρήτη (-62,50%), Θεσσαλονίκη (-57,14%) και Αθήνα (-42,86%).

Τέλος, αξίζει επίσης να σημειωθεί το γεγονός ότι μόνο πέντε τμήματα ΤΕΙ καταγράφουν μείωση του αριθμού των εισακτέων (Διοίκησης επιχειρήσεων-Εισαγωγική κατεύθυνση: Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας του ΤΕΙ Ηπείρου, Προσχολικής Αγωγής του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Αθηνών και του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδος και το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα