Σφοδρές αντιδράσεις από την εισβολή αντιεξουσιαστών στο ΠΑΜΑΚ

Σφοδρές αντιδράσεις από την εισβολή αντιεξουσιαστών στο ΠΑΜΑΚ

Καταδίκασαν ΝΔ και Ποτάμι την επίθεση στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Τι δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη ο Πρύτανης Α. Ζαπράνης. Το χρονικό της επίθεσης με πέντε τραυματίες φοιτητές και υλικές ζημιές

Για εργαλειοποίηση και κλιμάκωση της βίας, που θα οδηγήσει σε ανεπίστρεπτα αποτελέσματα, προειδοποίησε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Αχιλλέας Ζαπράνης στη σκιά της εισβολής αντιεξουσιαστών την Πέμπτη στο Πανεπιστήμιο, με πέντε φοιτητές να τραυματίζονται και να προκαλούνται υλικές ζημιές στο χώρο του πανεπιστημίου.

Η εισβολή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης.

«Οι φοιτητές που τραυματίστηκαν είναι πέντε, δεν είναι σοβαρά, έχουν μώλωπες, αλλά η εργαλειοποίηση και η κλιμάκωση της βίας θα οδηγήσει σε ανεπίστρεπτα αποτελέσματα είτε εντός, είτε εκτός του χώρου του Πανεπιστημίου» επισήμανε στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Ζαπράνης αναφέρθηκε και στην πρόσφατη αντιπαράθεση που είχε με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Γαβρόγλου σχετικά με ένα κείμενο που ανάγνωσαν οι πρωτοετείς φοιτητές σχετικό με την αριστεία. Ο υπουργός Παιδείας είχε μιλήσει για «αρλουμπολογία».

«Η επίθεση του υπουργού ενάντια στο πρόσωπό μου είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί… είναι δύσκολο να δικαιολογήσω το ύφος της. Το ΠΑΜΑΚ δεν έχει κάνει κάτι που να δικαιολογεί τέτοια σφοδρότητα» σχολίασε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου.

Σχολιάζοντας την εισβολή αντιεξουσιαστών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με φοιτητές τραυματίες, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης έκανε λόγο για μπαχαλάκηδες, και κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της.

«Ως πότε η κυβέρνηση θα παραμένει θεατής απέναντι στα περιστατικά βίας και ανομίας στα Τριτοβάθμια Ιδρύματα;» διερωτήθηκε από πλευράς της η τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ Νίκη Κεραμέως, η οποία κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση για το θέμα.

Ο νέος νόμος περί ασύλου όχι μόνο δεν αποτρέπει, αλλά μάλλον τελικά προτρέπει τους κουκουλοφόρους ταραξίες σε επιχειρήσεις στα ΑΕΙ επισημαίνει Το Ποτάμι από την πλευρά του, με αφορμή την εισβολή κουκουλοφόρων στο Πανεπιστήμιο.

Στα μέσα Νοεμβρίου ο Κωνσταντίνος Γαβρόγλου άσκησε δριμεία κριτική στον πρύτανη, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι «έχει μία έφεση στο να καλεί την αστυνομία. Δεν μπορούμε να οραματιζόμαστε αστυνομοκρατούμενα πανεπιστήμια. Επειδή δεν πρέπει να οραματιζόμαστε αστυνομοκρατούμενα πανεπιστήμια δεν σημαίνει ότι πρέπει να οραματιζόμαστε το αντίθετο… Έχει επανειλημμένα καλέσει και την αστυνομία. Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας υπάρχει μία τρομερή ένταση ανάμεσα στους φοιτητές και τη διοίκηση… Εγώ λέω ότι η Δημοκρατία προσφέρει πάρα πολλά μέσα για να λύσουμε τις διαφορές μας».

Η επίθεση

Η εισβολή στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας πραγματοποίησε το μεσημέρι της Πέμπτης, όταν ομάδα περίπου 10 έως 15 κουκουλοφόρων σπάζοντας με λοστούς και με καδρόνια ό, τι έβρισκαν μπροστά τους, ενώ επιτέθηκαν και σε φοιτητές και καθηγητές που εκείνη την ώρα βρίσκονταν στο Ίδρυμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι άγνωστοι εισήλθαν στο Πανεπιστήμιο χωρίς να φοράνε κουκούλες και κινήθηκαν στο χώρο του Ιδρύματος, χωρίς να κινήσουν υποψίες.

Ξαφνικά κατέβασαν τις κουκούλες και χρησιμοποιώντας λοστούς που είχαν μαζί τους άρχισαν να σπάνε τραπέζια, καρέκλες ενώ από τη μανία τους δεν γλίτωσε ούτε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Κάποιοι από αυτούς μάλιστα κυνήγησαν και ξυλοκόπησαν φοιτητές που βρίσκονταν στο χώρο.

Σύμφωνα με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η εισβολή έμοιαζε με καταδρομική επιχείρηση ενώ άξιο προσοχής είναι και το γεγονός ότι οι άγνωστοι βάνδαλοι δεν πέταξαν κάποιο φυλλάδιο ούτε φώναξαν κάποιο σύνθημα προκειμένου να διαπιστωθεί η πολιτική τους ταυτότητα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα