Συγγνώμη Διαμαντοπούλου για φωτοτυπίες

Συγγνώμη Διαμαντοπούλου για φωτοτυπίες

Ευθύνες στο Ελεγκτικό Συνέδριο επέρριψε η υπ. Παιδείας για την έλλειψη σχολικών βιβλίων. Έρευνα για την υπόθεση. Στις 5.000-7.000 οι φωτοτυπίες καθημερινά. Νέες κινητοποιήσεις σε σχολές. 48ωρη στο ΕΜΠ

Συγγνώμη από μαθητές και γονείς για το αλαλούμ που επικρατεί με την εκτύπωση των σχολικών βιβλίων ζήτησε, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5, η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα βιβλία που έχουν έως σήμερα εκτυπωθεί σε πολλές περιοχές της χώρας δεν ξεπερνούν το 10%.

Λίγες ημέρες πριν την έναρξη των σχολείων μάλιστα και σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Εκτύπωσης Διδακτικού Βιβλίων (ΟΕΔΒ), στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Εύβοια δεν έχει γίνει διανομή βιβλίων, στη Βοιωτία έχει σταλεί μόλις το 10%, στην Ευρυτανία το 4%.

Στις νησιωτικές περιοχές και την Πελοπόννησο έχει αποσταλεί από το 70 έως το 90% των βιβλίων.

Έτσι, από τους 183 τίτλους για το δημοτικό σχολείο έτοιμοι είναι μόνο οι 15. Στα Γυμνάσια από τους 178 τίτλους είναι έτοιμοι μόνο οι 5. Στο Λύκειο από τους 207 τίτλους έτοιμοι είναι οι 13. Τέλος, για την τεχνική εκπαίδευση, από τους 419 τίτλους έτοιμοι είναι μόλις οι 26. Στα κέντρα διανομής της δικής μας περιοχής δεν έχει φτάσει ούτε ένα βιβλίο.

Η όλη κατάσταση είναι πράγματι πρωτοφανής και πρωτόγνωρη. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, η οποία το τελευταίο διάστημα προκαλεί διαρκώς με τις δηλώσεις της, προσπαθεί να υποβαθμίσει το πρόβλημα, σαν να πρόκειται για ένα συνηθισμένο ασήμαντο γεγονός.

Οι εκπαιδευτικοί θα συνωστίζονται καθημερινά μπροστά στο παλαιάς τεχνολογίας και μισοχαλασμένο φωτοτυπικό για να βγάλουν φωτοαντίγραφα.

Θα πρέπει καθημερινά να αναπαράγονται περίπου 5000 -7000 φωτοτυπίες σε κάθε σχολική μονάδα. Οι συνάδελφοι που θα περιμένουν στην ουρά θα προσεύχονται να μη χαλάσει ή να μην τελειώσει το μελάνι πριν έρθει η δική τους σειρά γιατί αν συμβεί αυτό που να βρεθούν τα χρήματα για επισκευή ή για αγορά αναλώσιμων.

“Συγγνώμη” από την υπουργό Παιδείας

“Τώρα είναι ώρα ευθύνης για να δώσουμε λύσεις”, δήλωσε η Υπουργός Παιδείας.

“Ούτε οι γονείς, ούτε οι μαθητές, ούτε οι καθηγητές οφείλουν να κατανοήσουν τις αδυναμίες του κράτους. Ζητώ συγγνώμη για την ταλαιπωρία αυτή και αναλαμβάνω την ευθύνη για να βρεθούν λύσεις”, είπε η υπουργός.

Η κ. Διαμαντοπούλου επέρριψε ευθύνες στο Ελεγκτικό Συνέδριο και προανήγγειλε έρευνα για την υπόθεση που είχε ως αποτέλεσμα αντί βιβλίων, οι μαθητές να παραλάβουν φωτοτυπίες και DVD.

“Έχω ζητήσει από το υπουργείο Δικαιοσύνης να ελέγξει την υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες”, τόνισε.

Αναβρασμός στην Παιδεία

Με νέες γενικές συνελεύσεις στις σχολές, προκειμένου να καθοριστούν οι περαιτέρω κινητοποιήσεις κατά του νέου νόμου-πλαισίου ξεκινά η εβδομάδα.

Κι ενώ το ντόμινο καταλήψεων συνεχίζεται με πάνω από 230 πανεπιστήμια και ΤΕΙ να έχουν βάλει λουκέτο, στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν από σήμερα, Δευτέρα, και οι καθηγητές του ΕΜΠ που προχωρούν σε 48ωρη απεργία.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα