Συνάντηση Φίλη - Ιερώνυμου: Κατεβάζουν τους τόνους για το θέμα των θρησκευτικών

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΝΙΚΟ ΦΙΛΗ--ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΝΙΚΟ ΦΙΛΗ--ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI EUROKINISSI

Τι συζήτησαν ο νέος υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για τη διδασκαλία των θρησκευτικών. Η "μάχη" για τα ανοικτά σχολεία και οι χιλιάδες ελλείψεις (Vid)

Θέματα που αφορούν το ζήτημα της διδασκαλίας των θρησκευτικών συζήτησαν ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Σε δηλώσεις τους μετά την κατ' ιδίαν συνάντησή τους, τόνισαν την ανάγκη να πέσουν οι τόνοι και να υπάρξει συνεργασία και συναντίληψη για το ζήτημα.

ADVERTISING

Φίλης: Αναμόρφωση της διδασκαλίας μπορεί να επιτευχθεί

"Συζητήσαμε ζητήματα, που αφορούν το ζήτημα των θρησκευτικών, που έχει αναδειχθεί με την επικαιρότητα. Υπάρχει συναντίληψη, δεν μπορούν να γίνουν μονομερείς ενέργειες. Πιστεύουμε, ότι η αναμόρφωση της διδασκαλίας του μαθήματος μπορεί να επιτευχθεί. Είμαστε σε μία περίοδο, που η θρησκεία διαδραματίζει ρόλο αγαθό και ηθικό, για να μιλήσουμε για τα δικά μας, αλλά και ρόλο που πολλές φορές οδηγεί σε μισαλλόδοξες καταστάσεις και πολέμους, για να αναφερθούμε στα περιφερειακά. Οφείλουμε να δώσουμε έμφαση και να δούμε τι σημαίνει διδασκαλία, με σεβασμό πάντα στην ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης καθενός", δήλωσε ο κ. Φίλης.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Θα είναι συνεχής η συνεργασία μας

Ο Αρχιεπίσκοπος συμφώνησε, με όσα είπε ο υπουργός Παιδείας και πρόσθεσε μία φράση από τον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας. "Σε θέματα που έχουν σχέση και η Εκκλησία και η Πολιτεία να αντιμετωπίσουν, όλα αυτά γίνονται σε συνεργασία Εκκλησίας - Πολιτείας. Σε αυτό μένουμε και θα είναι συνεχής η συνεργασία μας".

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις:

"Δίνουμε μάχη να ανοίξουν τα σχολεία"

"Δίνουμε μάχη να ανοίξουν όλα τα σχολεία και κυρίως να υπάρξει λειτουργία της ειδικής εκπαίδευσης", δήλωσε ακόμη ο υπουργός. Ωστόσο, η γενική εικόνα είναι, όπως σημείωσε, πως δεν υπάρχουν κλειστά σχολεία και ότι στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση σε μεγάλο βαθμό έχει ικανοποιηθεί η ανάγκη για διδακτικό προσωπικό. Για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ανέφερε πως είναι θέμα ημερών και εκεί να υπάρξει εξομάλυνση.

Έως το τέλος Οκτωβρίου η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί, επισήμανε και ανακοίνωσε ότι σήμερα-αύριο αναρτώνται οι πίνακες προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Όπως τόνισε ο υπουργός, το θέμα αφορά πολλές χιλιάδες παιδιά, τα οποία έχουν μεγάλα προβλήματα και πρέπει "κατά προτεραιότητα να δώσουμε αυτή τη μάχη ως υπουργείο". Όλα τα άλλα στον καιρό τους, συμπλήρωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Φίλης ανέφερε ότι έχει ζητηθεί από το υπουργείο Παιδείας πίστωση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και ήδη 4.000 θα προκριθούν ως αναπληρωτές για τα σχολεία και ίσως χρειαστεί, όπως επισήμανε, "να δούμε και μια επιπλέον διαδικασία για την ειδική αγωγή".

Σε ερώτηση για τον φόρο 23% στη ιδιωτική εκπαίδευση, τόνισε πως είναι θέμα που έχει να κάνει με τη γενικότερη οικονομική πολιτική και δεσμεύτηκε πως "ό,τι μπορούμε θα κάνουμε για να μην επιβαρυνθεί το λαϊκό και οικογενειακό εισόδημα, διότι η επιβάρυνση του 23% δεν αφορά κάποιους προνομιούχους συμπολίτες μας, αφορά οριζόντια την οικογένεια".

Τέλος, σε ό,τι αφορά το προσφυγικό θέμα, είπε ότι δεν συζήτησε αναλυτικά με τον Αρχιεπίσκοπο γι' αυτό το θέμα, αλλά πως υπήρξε μια αναφορά ότι "είμαστε σε κοινή πορεία αντίληψης και αντιμετώπισης του ζητήματος".

SHARE:

24Media Network