Συνάντηση με Παπαδήμο ζητούν οι πρυτάνεις

ΑΘΗΝΑ-ο πρύτανης, καθηγητής, Θεοδόσης Πελεγρίνης ,Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (φωτογραφία αρχείου) .(EUROKINISSI-ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
ΑΘΗΝΑ-ο πρύτανης, καθηγητής, Θεοδόσης Πελεγρίνης ,Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (φωτογραφία αρχείου) .(EUROKINISSI-ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για το νέο νόμο για τα ΑΕΙ ζητούν οι πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Πελεγρίνης και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Σ. Σιμόπουλος

Οι πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Σίμος Σιμόπουλος, έστειλαν την έγγραφη απάντησή τους στον πρωθυπουργό που λίγες μέρες νωρίτερα τους είχε εκφράσει την ανάγκη εκτόνωσης της κατάστασης στα πανεπιστήμια, μέσω άλλης έγγραφης επιστολής.

Ο πρωθυπουργός είχε τονίσει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ότι: ''Ο νόμος για τα ΑΕΙ είναι νόμος της Πολιτείας και δεν μπορεί να εφαρμόζεται επιλεκτικά. H υπακοή στους νόμους της δημοκρατίας είναι καθήκον κάθε πολίτη αυτής της χώρας, και κατ' εξοχήν των πανεπιστημιακών δασκάλων".

Η απάντηση των πρυτάνεων

Ωστόσο, οι δύο πρυτάνεις ανταπαντούν ότι, πράγματι οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται και ουδέποτε αμφισβήτησαν την εφαρμογή τους. Όμως - τονίζουν - οι νόμοι ελέγχονται ως προς την συμμόρφωσή τους με το Σύνταγμα.

Ιδιαίτερα ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, επισυνάπτει την απόφαση της Συγκλήτου του Ιδρύματός του από το περασμένο καλοκαίρι, όπου μεταξύ άλλων η σύγκλητος "στηλιτεύει την αντισυνταγματικότητα και το ανεφάρμοστο, λόγω των διατάξεων του νομοσχεδίου".

Επίσης στην ίδια απόφασή της η σύγκλητος επισήμαινε ότι δεν ήταν στις προθέσεις της "να προαγάγει ή να διδάξει ανυπακοή στους κανόνες της έννομης τάξης, λέξη που ουδαμώς αναφέρεται στην απόφασή της".

Παράλληλα επισυνάπτεται και γνωμοδότηση του Ηλία Νικολακόπουλου, καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης με έμφαση στην Εκλογική Κοινωνιολογία του Πανεπιστημίου Αθηνών, για το περίπλοκο εκλογικό σύστημα που ζητεί το υπουργείο Παιδείας να εφαρμοστεί για την ανάδειξη των μελών των Συμβουλίων Διοίκησης. Η επιστολή των δύο πρυτάνεων προς τον πρωθυπουργό έχει ως εξής:

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Είμαστε ιδιαιτέρως ευτυχείς ως Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και Πρυτάνεις των ιστορικών Πανεπιστημίων της χώρας για την άμεση και αποτελεσματική, θέλουμε να πιστεύουμε, ανταπόκρισή σας στο αίτημά μας για καταλλαγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση κατά τις κρίσιμες ώρες που διέρχεται η χώρα, της οποίας έχετε αναλάβει τη διακυβέρνηση.

Ουδείς μπορεί να αμφισβητεί το αξίωμα ότι οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται. Ουδέποτε, οφείλουμε να σας διαβεβαιώσουμε, αμφισβητήσαμε την υποχρέωση εφαρμογής των νόμων, όπως η παραπληροφόρηση ορισμένων κύκλων διέρρευσε στην ανυποψίαστη κοινωνία μας. Άλλωστε, τούτο προκύπτει, πέραν από τις δημόσιες διαψεύσεις μας, και από την απόφαση της Συγκλήτου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, την οποία επισυνάπτουμε.

Ωστόσο, στις δημοκρατικές πολιτείες, όπως η δική μας, οι νόμοι του κράτους ελέγχονται για τη συμμόρφωσή τους στο Σύνταγμα από τα αρμόδια Δικαστήρια. Είναι γεγονός ότι, για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους, τα Πανεπιστήμια στο σύνολό τους προσέφυγαν ήδη στο Συμβούλιο της Επικρατείας θέτοντας θέματα αντισυνταγματικότητας του νόμου αυτού.

Προκειμένου να αντιληφθείτε και εσείς, ως μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητάς μας, τα δραματικά αδιέξοδα, στα οποία έχουν περιέλθει τα Πανεπιστήμια εξαιτίας των ρυθμίσεων του νέου νόμου, σας επισυνάπτουμε γνωμοδότηση του καθηγητή Ηλία Νικολακόπουλου, γνωστού εκλογολόγου, όπου επισημαίνεται η αδυναμία εφαρμογής του εκλογικού συστήματος που εισάγει ο νόμος αυτός.

Υποθέτουμε ότι έχει γίνει αντιληπτό πως οι πανεπιστημιακές αρχές, παρά τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στη λειτουργία τους, καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να παραμείνουν τα Πανεπιστήμια ανοιχτά, έτσι ώστε να μπορεί να γίνει ο διάλογος που απαιτείται για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες στην εύρυθμη λειτουργία τους.

Θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε, ότι η αγωνία η δική μας και των άλλων Πρυτάνεων σχετικά με τη διαμορφούμενη εξέλιξη των πραγμάτων στην Ανώτατη Παιδεία δεν πηγάζει από άλλα κίνητρα, δικά μας, αλλά αμιγώς από τη μέριμνά μας για το μέλλον της Ανώτατης Παιδείας, που μας διακατέχει ως πανεπιστημιακούς δασκάλους.

Σεις, αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ, θα κρίνετε, αν μια προσωπική συνάντησή μας, στην οποία είμαστε διατεθειμένοι να προσέλθουμε, θα συνέτεινε αποτελεσματικά στην επίτευξη του στόχου τον οποίον, τόσον και εσείς όσο και εμείς θέσαμε, περί καταλλαγής στη Δημόσια Εκπαίδευση".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Αιχμηρή επιστολή Παπαδήμου στους πρυτάνεις

SHARE:

24Media Network