Τράπεζα Θεμάτων: Τα υπουργεία τα “ρίχνουν” όλα στους χάκερς – “Δεχθήκαμε 165 εκ. χτυπήματα από 114 χώρες”

Τράπεζα Θεμάτων: Τα υπουργεία τα “ρίχνουν” όλα στους χάκερς – “Δεχθήκαμε 165 εκ. χτυπήματα από 114 χώρες”
Εξετάσεις σε σχολείο Menelaos Myrillas / SOOC

Για την πιο σημαντική επίθεση που έγινε ποτέ σε ελληνικό δημόσιο κυβερνητικό οργανισμό κάνουν λόγο τα υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, χωρίς να δίνουν καμιά επί της ουσίας εξήγηση για την εκ νέου κατάρρευση της Τράπεζας Θεμάτων.

Νίπτουν τας χείρας τους για δεύτερη διαδοχική ημέρα τα υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφορικά με την κατάρρευση της Τράπεζας Θεμάτων που είχε ως αποτέλεσμα τα σχολεία να αδυνατούν να αντλήσουν θέματα και σε πολλές περιπτώσεις να αναβληθούν οι εξετάσεις.

Μάλιστα, το νέο ψηφιακό φιάσκο -που ξεκίνησε χθες στην πρεμιέρα των ενδοσχολικών εξετάσεων στα Λύκεια αλλά συνεχίστηκε και σήμερα με προβλήματα να καταγράφονται σε αρκετές περιοχές- έφερε και παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που έδωσε εντολή για έρευνα με τη συνδρομή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν τα δύο υπουργεία, όπως και χθες, δεν απαντούν επί της ουσίας σε κρίσιμα ερωτήματα που προκύπτουν, όπως α) αν υπήρχε πλέγμα προστασίας για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, β) αν πράγματι υπήρχαν εγκατεστημένα συστήματα προστασίας γιατί δεν λειτούργησαν και γ) ποιο ήταν το Plan Β του Υπουργείου Παιδείας -και αν υπήρχε φυσικά.

Αντ’ αυτού, και προσφεύγοντας στην εύκολη λύση, κάνουν λόγο για «την πιο σημαντική επίθεση που έγινε ποτέ σε ελληνικό δημόσιο κυβερνητικό οργανισμό», υποστηρίζοντας ότι «η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων δέχθηκε 165 εκατομμύρια χτυπήματα από 114 χώρες».

Μάλιστα, στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται πως οι επιθέσεις αποκρούστηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες…

Αναφορικά με τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων, για την οποία είναι έκδηλη η ανησυχία χιλιάδων διαγωνιζομένων καθώς και εκπαιδευτικών, στην ανακοίνωση των υπουργείων αναφέρεται πως «θα διεξαχθούν κανονικά και με απόλυτη ασφάλεια. Κανένας μαθητής της Γ’ Λυκείου δεν θα αποκλειστεί από τη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων εξαιτίας των κακόβουλων επιθέσεων».

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Χθες η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων του ΙΕΠ, που φιλοξενείται στο Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ), δέχθηκε μεγάλης κλίμακας και διάρκειας κατανεμημένη επίθεση. Στόχος η παρεμπόδιση της διεξαγωγής των εσωτερικών προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων Λυκείου. Οι επιθέσεις απομονώθηκαν και οι εξετάσεις διεξήχθησαν κανονικά στην συντριπτική πλειονότητα των σχολείων.

Σήμερα, οι κακόβουλες επιθέσεις επαναλήφθηκαν από νωρίς το πρωί με στόχο αυτή τη φορά την υποδομή της πλατφόρμας του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ). Οι επιθέσεις αποκρούστηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ βρισκόμαστε σε συνεννόηση με την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τις απαραίτητες ενέργειες.

Η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων δέχθηκε 165 εκατομμύρια χτυπήματα από 114 χώρες. Είναι η πιο σημαντική επίθεση που έγινε ποτέ σε ελληνικό δημόσιο κυβερνητικό οργανισμό.

Σημειώνεται ότι τα θέματα μεταδόθηκαν σε όλα τα σχολεία και οι απολυτήριες εξετάσεις της Γ’ Λυκείου ολοκληρώθηκαν.

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά και με απόλυτη ασφάλεια. Κανένας μαθητής της Γ’ Λυκείου δεν θα αποκλειστεί από τη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, εξαιτίας των κακόβουλων επιθέσεων.

Υπογραμμίζεται εκ νέου, ότι “η πλατφόρμα Τράπεζας Θεμάτων του ΙΕΠ trapeza.iep.edu.gr, που φιλοξενείται στο ΕΔΥΤΕ” είναι απολύτως διακριτή από το σύστημα μετάδοσης θεμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα