10 πράγματα που δεν γνώριζες για τον Τυραννόσαυρο Ρεξ

10 πράγματα που δεν γνώριζες για τον Τυραννόσαυρο Ρεξ

Πόσο καλά μπορούσε να στρίψει, και ποια ήταν η μέγιστη δυνατή ταχύτητά του στην ευθεία; Ήταν θηρευτής ή πτωματοφάγος; Πόσο ζούσε και με πόση δύναμη μπορούσε να δαγκώσει; Αλήθειες και μύθοι για τον πρωταγωνιστή του Jurassic Park

Εξαφανίστηκε από τον πλανήτη μας πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια! Είναι ο τρομακτικότερος και γνωστότερος δεινόσαυρος της προϊστορικής εποχής. Στο άκουσμά του, όλοι μας φέρνουμε στο μυαλό μας τον πιο αιμοσταγή κυνηγό της Ιουράσιας περιόδου. Πρωταγωνίστησε σε άπειρες ταινίες με δεινοσαύρους, μία εκ των οποίων και το θρυλικό “Jurassic Park” , όπου σε μια σκηνή εμφανίζεται να τρέχει κυνηγώντας ήρωες της ταινίας. Ο λόγος φυσικά για τον Τυραννόσαυρο Ρεξ, που αν και τόσα έχουν γραφτεί γι’ αυτόν, πολλά σήμερα καταρρίπτονται. Και αυτό γιατί οι ερευνητές συνεχίζουν να συναρπάζονται από το προϊστορικό πλάσμα, αναθεωρώντας όσα μέχρι σήμερα θεωρούσαμε δεδομένα.

1. ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΑΡΚΟΒΟΡΟ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

Αν και το μέγεθός του προκαλεί δέος, καθώς έφτανε σε μήκος τα 12,3 μέτρα και ύψος ως και τα 4 μέτρα ενώ έφτανε να ζυγίζει έως και 9 τόννους, λανθασμένα οι περισσότεροι θεωρούν πως ήταν το μεγαλύτερο σαρκοβόρο που έχει γνωρίσει ποτέ ο πλανήτης. Στην πραγματικότητα ο τυραννόσαυρος Ρεξ ήταν ελαφρώς μικρότερος τόσο από τον Σπινόσαυρο που έζησε στην Νότιο Αμερική όσο και από Γιγανοτόσαυρο που έζησε στην Βόρεια Αφρική. Δυστυχώς, δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να αναμετρηθούν στην μάχη, αφού ζούσαν σε διαφορετικούς χρόνους και μέρη, χωρισμένα από χιλιάδες μίλια και εκατομμύρια χρόνια.

2. ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΤΡΕΞΕΙ

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ αλλάζει τα δεδομένα ως προς τις κυνηγετικές συνήθειες και δυνατότητες του Τυραννόσαυρου Ρεξ, καθώς υποδεικνύει πως το μέγεθος και το βάρος του είχαν ως συνέπεια να μη μπορεί να κινηθεί με μεγάλη ταχύτητα, καθώς, αν το έκανε, θα έσπαζαν τα κόκαλα των ποδιών του κάτω από το τεράστιο βάρος. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενα μοντέλα, που έδειχναν ότι ο τρομερός δεινόσαυρος μπορούσε να τρέξει με ταχύτητα μέχρι και 70 χλμ/ ώρα.

3. ΤΑ ΘΗΛΥΚΑ ΗΤΑΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΣΕΝΙΚΑ

Δεν γνωρίζουμε ακόμα με βεβαιότητα, αλλά υπάρχουν αρκετοί λόγοι να πιστεύουμε (βάσει του μεγέθους των υφιστάμενων απολιθωμάτων και των μορφών των ισχίων τους) ότι τα θηλυκά άτομα του T. Rex ξεπέρασαν τα αρσενικά.  Γιατί; Ο πιο πιθανός λόγος είναι ότι τα θηλυκά του είδους έπρεπε να γεννούν τα αυγά μεγέθους T. Rex και έτσι ευνοούνται από την εξέλιξη με μεγαλύτερους γοφούς πράγμα που επίσης μπορεί να σημαίνει πως ήταν και καλύτεροι κυνηγοί.

4. ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΘΗΡΕΥΤΗΣ ΚΑΙ ΠΤΩΜΑΤΟΦΑΓΟΣ

Το γεγονός του πώς τρεφόταν αποτελεί και αυτό αντικείμενο μεγάλης επιστημονικής έριδας. Ωστόσο, φαίνεται πως ήταν και τα δύο ταυτόχρονα. Όπως και τα σημερινά αιλουροειδή, κανείς δεν αρνείται ένα “δωρεάν γεύμα”. Κι έτσι ο Τ-Ρεξ δεν έλεγε όχι στα ψοφίμια που έβρισκε, αν και όταν χρειαζόταν έβαζε μπροστά τις απαράμιλλες θηρευτικές του ικανότητες.

5. ΖΟΥΣΕ ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 30 ΧΡΟΝΙΑ

Είναι δύσκολο να συμπεράνουμε τη διάρκεια ζωής των δεινοσαύρων από τα απολιθωμένα υπολείμματά του, αλλά με βάση την ανάλυση των υφιστάμενων δειγμάτων, οι παλαιοντολόγοι εικάζουν ότι ο Ρέξ μπορεί να ζούσε μέχρι 30 χρόνια – και επειδή αυτός ο δεινόσαυρος βρισκόταν στην κορυφή της τοπικής τροφικής αλυσίδας το πιθανότερο είναι το τέλος της ζωή του να τον έβρισκε καταβεβλημένο από τη γήρανση ή χτυπημένο από κάποια ασθένεια, παρά από επίθεση άλλου θηρόποδου.

6. ΤΑ ΑΝΩ ΑΚΡΑ ΤΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΟΣΟ ΜΙΚΡΑ ΟΣΟ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ

Ένα χαρακτηριστικό του Τ-Rex είναι δυσανάλογα μικροσκοπικά άνω άκρα του σε σχέση με το υπόλοιπο ογκώδες σώμα.  Το γεγονός είναι ότι οι βραχίονες του T. Rex είχαν μήκος πάνω από 1 μέτρο. Στην περίπτωσή του δεν υπήρξε δηλαδή καμία δυσμορφία σε σχέση με οποιονδήποτε σαρκοβόρο δεινόσαυρο.

7. ΕΙΧΕ ΤΟ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΔΑΓΚΩΜΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Tο δάγκωμα του Τ-Ρεξ δεν ήταν απλά πανίσχυρο, ήταν πιο δυνατό από κάθε λογική και παράλογη εκτίμηση! Την ώρα λοιπόν που ένα ενήλικο λιοντάρι κομματιάζει τη λεία του με δύναμη σιαγόνων στα 4.450 N (Νιούτον), αυτό μόνο ως χάδι μπορεί να λογιστεί για το στόμα του δεινόσαυρου, ο οποίος δάγκωνε με δύναμη 60.000 Ν! Το δάγκωμα του γιγαντιαίου ερπετού ήταν τρεις φορές δυνατότερο από αυτό του μεγάλου λευκού καρχαρία και μπορούσε να συγκριθεί μόνο με τους κορυφαίους σε μέγεθος θαλάσσιους θηρευτές του καιρού του, καθώς στη στεριά ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος σε όρους δαγκωνιάς. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι ήταν ικανός να ξεσκίσει 220 κιλά σάρκας σε μία μόνο επίθεση.

8. ΕΙΧΕ ΦΤΕΡΑ

Όλοι είμαστε όσο πιο κοντά στο γεγονός ότι οι δεινόσαυροι εξελίχτηκαν σε πουλιά και ότι μερικοί σαρκοφάγοι δεινόσαυροι (ειδικά αρπακτικά) καλύφθηκαν με φτερά. Ως εκ τούτου, ορισμένοι παλαιοντολόγοι πιστεύουν ότι όλοι οι τυραννοσαύροι, συμπεριλαμβανομένου του T. Rex, πρέπει να έχουν καλύψει φτερά σε κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια των κύκλων ζωής τους, πιθανότατα όταν βγήκαν για πρώτη φορά από τα αυγά τους. σύμφωνα με ένα νέο τηλεοπτικό πρόγραμμα, ο Τυραννόσαυρος  Rex έμοιαζε εντελώς διαφορετικός από την τρομακτική εικόνα του που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε. Ο δεινόσαυρος είχε μαύρες, χνουδωτές τούφες στο κεφάλι, φτερά και πορτοκαλί σημάδια γύρω από τα μάτια του – ενώ ο βρυχηθμός που απεικονίζεται τόσο δραματικά στο Jurassic Park του Στίβεν Σπίλμπεργκ, μπορεί να μην υπήρχε.

9. ΚΥΝΗΓΟΥΣΕ ΣΕ ΑΓΕΛΕΣ;

Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν πια ότι ο Τ-Ρεξ ήταν ζώο κοινωνικό που ζούσε και κυνηγούσε σε αγέλες. Οστά από περισσότερους του ενός Τυραννόσαυρους έχουν βρεθεί στην ίδια τοποθεσία αρκετές φορές, αν και αυτό δεν είναι αδιαμφισβήτητη απόδειξη ότι ζούσαν σε κοινόβια. Η αποστομωτική απάντηση ήρθε από πρόσφατη ανασκαφή στον Καναδά, όταν αποκαλύφθηκαν τα ίχνη από τρεις Τυραννόσαυρους που περπατούσαν παράλληλα ο ένας στον άλλο, όντας η ισχυρότερη ένδειξη ότι κινούνταν σε σχηματισμό.

10. ΕΒΓΑΖΕ ΥΠΟΚΩΦΟ ΗΧΟ

Η δυνατή και τρομακτική «φωνή» του Τυραννόσαυρου Ρεξ, όπως την παρουσίασαν πολλές κινηματογραφικές ταινίες, δεν είναι τελικά καθόλου ρεαλιστική. Επιστήμονες υποστηρίζουν πως στην πραγματικότητα ο δεινόσαυρος αυτός έβγαζε έναν πολύ υπόκωφο ήχο, που δεν έχει καμία σχέση με τον γνωστό βρυχηθμό. Ένα επίσης ενδιαφέρον συμπέρασμα είναι πως ο T-Rex μάλλον δεν χρειαζόταν καν να ανοίγει τόσο πολύ το στόμα του, καθώς στα πουλιά και τα ερπετά η παραγωγή ήχου με κλειστό στόμα είναι αρκετά συνηθισμένη. Το «γρύλισμα» του δεινοσαύρου ενδεχομένως ήταν κάτι που τα υπόλοιπα ζώα κοντά του περισσότερο αισθάνονταν, παρά άκουγαν.

Σίγουρα πρόκειται για έναν συναρπαστικό και ανεξερεύνητο κόσμο που κεντρίζει το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων. Αυτή την Κυριακή μαζί το ΕΘΝΟΣ μαθαίνουμε τα πάντα για τον συναρπαστικό Τ-Rex και ανακαλύπτουμε τα ζώα που κυριάρχησαν στον κόσμο για 165 εκατομμύρια χρόνια μέσα από τις σελίδες του “National Geographic Kids Ο τυραννόσαυρος & οι Σαρκοφάγοι δεινόσαυροι”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα