Αυτόχθονες του Αμαζονίου: “Ο λευκός άνθρωπος έβαλε στόχο να μας αποτελειώσει”

Αυτόχθονες του Αμαζονίου: “Ο λευκός άνθρωπος έβαλε στόχο να μας αποτελειώσει”
Ο Αμαζόνιος καίγεται AP

Ο Raimundo Mura, αρχηγός της φυλής των Mura που κατοικεί στα βάθη του δάσους του Αμαζονίου, μιλάει στην κάμερα του BBC για τον εφιάλτη που περνάνε. "Για αυτό το δάσος θα συνεχίσω να αγωνίζομαι μέχρι την τελευταία σταγόνα του αίματός μου", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δραματική είναι η κατάσταση στον Αμαζόνιο, όπου κάθε λεπτό αποψιλώνεται έκταση ίση με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, αφού πλέον ανεξέλεγκτες φωτιές καίνε το δάσος.

Ο Αμαζόνιος καίγεται AP

Στο μεγαλύτερο τροπικό δάσος του πλανήτη, μαίνονται πολλαπλές πυρκαγιές εδώ και μέρες με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας (INPE) να κάνει λόγο για κάπου 2.500 νέες εστίες φωτιάς μέσα σε χρονικό διάστημα 48 ωρών σε όλη τη Βραζιλία.

Η καταστροφική πυρκαγιά πλήττει και τους αυτόχθονες κατοίκους του δάσους, των οποίων η ζωή είναι απόλυτα συνυφασμένη με αυτό.

Αμαζόνιος, φυλή ιθαγενών AP

Ο Raimundo Mura, αρχηγός της φυλής των Mura, που κατοικεί στα βάθη του Αμαζονίου, μιλάει φανερά αναστατωμένος στην κάμερα του BBC για τον εφιάλτη που ζει ο ίδιος και οι άνθρωποι της φυλής του, που βλέπουν το σπίτι τους, το μέρος όπου ζουν, τυλιγμένο στις φλόγες.

Φωτογραφία αρχείου AP

“Όλα αυτά τα δέντρα είχαν ζωή. Όλα έπρεπε να ζήσουν. Ο λευκός άνθρωπος έβαλε στόχο να το αποτελειώσει (το δάσος του Αμαζονίου). Ο δικός μας σκοπός είναι να προστατεύσουμε την περιοχή μας, τη φύση, τα δέντρα και τα ζώα”, ανέφερε.

Οι Μούρα αντιστάθηκαν στους κατακτητές και στην επιβολή του ξένου τρόπου ζωής και επιβίωσαν από θανατηφόρες επιδημίες όπως η ιλαρά και η ανεμοβλογιά. Σήμερα υψώνουν το ανάστημα στην κυβέρνηση Μπολσονάρου και την εκμετάλλευση του Αμαζονίου που πρεσβεύει.

Ο Αμαζόνιος καίγεται AP

“Αντισταθήκαμε όλα αυτά τα χρόνια, όταν δεν υπήρχαν ακόμη δρόμοι, όταν έφτασε το ηλεκτρικό ρεύμα, όταν έγινε η εισβολή. Και κάθε μέρα που περνάει βλέπουμε να μεγαλώνει η καταστροφή. Για αυτό το δάσος θα συνεχίσω να αγωνίζομαι μέχρι την τελευταίο σταγόνα του αίματός μου”, είπε χαρακτηριστικά ο Raimundo.


Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα