Δημιουργήθηκαν τα πρώτα υβριδικά έμβρυα του βόρειου λευκού ρινόκερου

Δημιουργήθηκαν τα πρώτα υβριδικά έμβρυα του βόρειου λευκού ρινόκερου
Ο τελευταίος λευκός ρινόκερος AP

Τη διάσωση του υπό εξαφάνιση είδους έχει ως στόχο το σπουδαίο επίτευγμα που επιχειρεί να διασφαλίσει την επιβίωση του βόρειου λευκού ρινόκερου.

Τα πρώτα στον κόσμο υβριδικά έμβρυα του βόρειου λευκού ρινόκερου δημιουργήθηκαν επιστήμονες σε εργαστήριο, σε μία ύστατη προσπάθεια να σωθεί το υπό εξαφάνιση θηλαστικό.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα πέθανε ο τελευταίος αρσενικός εκπρόσωπος του είδους και έχουν πλέον απομείνει μόνο δύο θηλυκά σε όλο τον κόσμο.

Το νέο επίτευγμα κατέστη εφικτό από Ευρωπαίους επιστήμονες με τη χρήση μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Στόχος των επιστημόνων, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, είναι να καταφέρουν να περισώσουν τα γονίδια έστω του συγκεκριμένου είδους προκειμένου να αποφευχθεί ο ολοκληρωτικός αφανισμός του.

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό “Nature Communications”. από τους ερευνητές, με επικεφαλής τον Τόμας Χίλντεμπραντ του Ινστιτούτου Ζωολογικών Ερευνών Λάιμπνιτς του Βερολίνου και τον Τσέζαρε Γκάλι του του ιατρικού εργαστηρίου Avantea.

Σημειώνεται ότι τα έβρυα είναι υβριδικά, επειδή αποτελούν ένα υβρίδιο του λευκού ρινόκερου κι ενός στενά συγγενικού είδους ρινόκερου.

Η δημιουργία τους έγινε εφικτή χρησιμοποιώντας κατεψυγμένα σπερματοζωάρια από πεθαμένους πια αρσενικούς βόρειους λευκούς ρινόκερους που γονιμοποίησαν -με την τεχνική της μικρογονιμοποίησης ή σπερματέγχυσης- ωάρια από τον συγγενικό νότιο λευκό ρινόκερο, καθώς υπάρχουν ελάχιστα ωάρια του υπό εξαφάνιση είδους.

Το αποτέλεσμα ήταν υβριδικά έμβρυα από βόρειο και νότιο λευκό ρινόκερο, τα οποία ωρίμασαν μέχρι το στάδιο της βλαστοκύστης και στη συνέχεια καταψύχθηκαν για μελλοντική εμφύτευση σε θηλυκά.

Οι επιστήμονες θα πρέπει τώρα να πετύχουν την επιτυχή εμφύτευση του υβριδικού εμβρύου και στη συνέχεια την κύηση, καθώς και να πάρουν ωάρια από τα δύο εν ζωή θηλυκά του βόρειου λευκού ρινόκερου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα