post impression url

Δίνουμε ραντεβού στα νέα πάρκα τσέπης στις γειτονιές μας

Δίνουμε ραντεβού στα νέα πάρκα τσέπης στις γειτονιές μας

3 νέα Πάρκα Τσέπης της P&G «πρασινίζουν» γειτονίες της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, κάνοντας τις πόλεις μας πιο βιώσιμες

Ολοένα και συχνότερα, κατά τα τελευταία χρόνια, γίνεται λόγος για την κλιματική αλλαγή και τις πρωτοφανείς προκλήσεις που αντιμετωπίζει το περιβάλλον, αφού δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία πως ο πλανήτης μάς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Βέβαια, η αλλαγή ήταν ανέκαθεν ένα χαρακτηριστικό της Γης, καθώς το κλίμα, το έδαφος, οι ωκεανοί και η ατμόσφαιρα μεταβάλλονται διαρκώς

Όμως, η αλλαγή που συντελείται τώρα, είναι ανθρωπογενής και αυτό είναι που αλλάζει τα δεδομένα επηρεάζοντας κάθε άνθρωπο σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Ειδικά για εμάς, τους κατοίκους των μεγάλων αστικών κέντρων, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της έλλειψης χώρων πρασίνου είναι ιδιαίτερα εμφανείς στην ποιότητα της ζωής μας. Η δόμηση των προηγούμενων δεκαετιών και οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν στις πόλεις, προκάλεσαν «ασφυξία» στο αστικό πράσινο, με αποτέλεσμα να κυριαρχεί παντού το τσιμέντο και οι πλακοστρώσεις.

Κι αυτό δεν αφορά μόνο τους μεγάλους κεντρικούς δρόμους αλλά, κυρίως, τις γειτονιές, τις συνοικίες κι εμάς, τους ανθρώπους της πόλης, που αναζητάμε μικρές πηγές δροσιάς κοντά στο σπίτι μας. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει πιο όμορφο δώρο από το να βλέπεις τη γειτονιά σου να ομορφαίνει και να αλλάζει προς το καλύτερο. Έτσι λοιπόν, το νέο πάρκο τσέπης στο Χαϊδάρι, έκτασης 170 τ.μ., αποτελεί ένα σημαντικό «πνεύμονα» πρασίνου για το περιβάλλον και τους κατοίκους.

ΠΡΙΝ - Πάρκο Τσέπης, Χαϊδάρι

Πιο συγκεκριμένα, ένα αναξιοποίητο και εγκαταλελειμμένοι οικόπεδο στην οδό Ιωαννίνων στο Χαϊδάρι, μεταμορφώθηκε σε ένα ακόμη πάρκο τσέπης της Αττικής και σήμερα αποτελεί σημείο αναψυχής και κοινωνικοποίησης, προσβάσιμο σε όλους. Με 6 καθιστικούς πάγκους, περισσότερα από 15 δέντρα και πάνω από 130 φυτά, μεταξύ των οποίων, δάφνες, πλατάνια, αμυγδαλιές και διάφορα οπωροφόρα, το νέο πάρκο τσέπης από την P&G συμβάλλει στη βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής, στην αύξηση της βιοποικιλότητας και παράλληλα, αποτελεί σημείο συνάντησης για μικρούς και μεγάλους, ειδικά κατά τους θερινούς μήνες.

ΜΕΤΑ - Πάρκο Τσέπης, Χαϊδάρι


Εκτός από το πάρκο Χαϊδαρίου, ακόμη μια γειτονιά της Αθήνας ομόρφυνε πρόσφατα, αποκτώντας τη δική της πράσινη γωνιά, έναν μικρό και πολύτιμο πνεύμονα πρασίνου. Έτσι, μια έκταση 200 τ.μ στον Νέο Κόσμο, στη συμβολή των οδών Αρτέμωνος και Αετίωνος, μεταμορφώθηκε σε ένα ακόμη πάρκο τσέπης.

Ανάμεσα σε πολυκατοικίες και σταθμευμένα αυτοκίνητα, βρίσκεται σήμερα το 9ο πάρκο τσέπης από την P&G. Σε μόλις 200 τ.μ. έχουν φυτευτεί περισσότερα από 460 φυτά, με κυρίαρχα την αγγελική, το φόρμιο, τον κρυφό έρωτα και το πυξάρι, ενώ έχουν τοποθετηθεί και 4 καθιστικοί πάγκοι, δημιουργώντας μια ανάσα δροσιάς για τους κατοίκους που θέλουν να ξαποστάσουν, να ανταμώσουν τους γείτονες, αλλά και να βγάλουν βόλτα τα κατοικίδια ζώα τους.

ΠΡΙΝ - Πάρκο Τσέπης, Νέος Κόσμος

ΜΕΤΑ - Πάρκο Τσέπης, Νέος Κόσμος

Η βόλτα μας στα τρία νέα πάρκα τσέπης που δημιουργήθηκαν πρόσφατα, μάς οδήγησε στη συνέχεια στην αγαπημένη μας συμπρωτεύουσα, σε ένα εγκαταλελειμμένο οικόπεδο ανάμεσα σε ψηλές πολυκατοικίες στην οδό Βόγα. Οι δύο παλιότεροι ξύλινοι πάγκοι που προϋπήρχαν στον χώρο έχουν αποκατασταθεί, ενώ στο νέο πάρκο τσέπης της Θεσσαλονίκης κυριαρχούν πλέον τριανταφυλλιές, αγγελικές και σάλβια, με περισσότερα από 670 φυτά να έχουν τοποθετηθεί σε μια έκταση 690 τ.μ.

ΠΡΙΝ - Πάρκο Τσέπης, Θεσσαλονίκη

Σήμερα, ο χώρος έχει αναμορφωθεί πλήρως, αναβαθμίζοντας αισθητικά και ποιοτικά το αστικό τοπίο, προσφέροντας στους κατοίκους της περιοχής έναν χώρο συνάντησης για όλες τις ηλικίες. Παράλληλα, το νέο αυτό πάρκο τσέπης βελτιώνει την ποιότητα του εδάφους της περιοχής, ενώ συμβάλλει στην βιοποικιλότητα της πόλης, προσφέροντας καταφύγιο και τροφή στα πουλιά.

ΜΕΤΑ - Πάρκο Τσέπης, Θεσσαλονίκη

Οι 3 νέοι αυτοί χώροι που μεταμορφώθηκαν σε πάρκα τσέπης, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και την επιμέλεια της Οργάνωσης Γη, έχουν σχεδιαστεί με βάση τις αρχές τις κυκλικής οικονομίας αξιοποιώντας στο έπακρο, υπάρχοντα υλικά, φιλικές προς το περιβάλλον κατασκευές και όπου αυτό είναι δυνατό, αυτόνομα φωτοβολταϊκά, σε μια προσπάθεια να γίνουν οι χώροι αυτοί και ενεργειακά ανεξάρτητοι. Μάλιστα, ο σχεδιασμός και η επιλογή των φυτών και των δέντρων και στα νέα 3 πάρκα βασίζεται στις ανάγκες της κάθε περιοχής του εκάστοτε αστικού τοπίου, δηλαδή λαμβάνεται υπόψη η τοποθεσία, ο χαρακτήρας αλλά και οι ανάγκες της εκάστοτε περιοχής.

Με την πρόσφατη προσθήκη των τριών αυτών νέων πάρκων τσέπης, η P&G ολοκλήρωσε 10 πάρκα τσέπης σε Αττική και Θεσσαλονίκη, συνολικής έκτασης 4.700 τ.μ., με περισσότερα από 6.700 δέντρα και φυτά, μέσα σε 1,5 μόλις έτος. Και φαίνεται πως ο κόσμος έχει αγκαλιάσει τις πρωτοβουλίες αυτές και τις επιζητά, ιδίως όταν πρόκειται για την γειτονιά στην οποία ζουν και μεγαλώνουν τα παιδιά τους. Ας γίνουν, λοιπόν, τα πάρκα τσέπης ένα ακόμη εργαλείο στα χέρια μας, για να φέρουμε την θετική αλλαγή που χρειαζόμαστε εμείς και το περιβάλλον μας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα