Έργα διαχείρισης αποβλήτων ύψους 5 εκατ. ευρώ σε 10 περιοχές

Παράνομη χωματερή του δήμου Ναυπλιέων στην παραλία της Καραθώνας στο Ναύπλιο. Η Καραθώνα είναι μια ελεύθερη παραλία που εδώ και δεκάδες χρόνια χρησιμοποιούν οι κάτοικοι του Ναυπλίου, της Αργολίδας και χιλιάδες επισκέπτες. Ο ΕΟΤ, στον οποίο παραχωρήθηκε η Καραθώνα ως προς τη χρήση, από το 1968  δεν αξιοποίησε την περιοχή. Η ιστορία της Καραθώνας ξεκίνησε με σχέδιο παραχώρησής της σε ξένους για τη δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας και συνεχίστηκε με προγραμματικές συμβάσεις. Επίσης ακούστηκαν πολλές προτάσεις αλλά και μεγαλεπήβολα σχέδια για τουριστικές εγκαταστάσεις. Από το 2006 λειτουργεί η χωματερή στη νοτιοανατολική πλευρά της παραλίας. Άρχισε σαν σταθμός μεταφόρτωσης και εξελίχτηκε σε παράνομη χωματερή του Δήμου Ναυπλιέων για την οποία έχουν επιβληθεί και πρόστιμα. Τους καλοκαιρινούς μήνες η οσμή από την χωματερή καταντά ανυπόφορη, ενώ είναι πρόσφατο το γεγονός λουόμενοι να εγκαταλείπουν την παραλία έπειτα από την εκδήλωση πυρκαγιάς καθώς οι καπνοί ήταν πυκνοί και η μυρωδιά από τα καμένα σκουπίδια ήταν αφόρητη. Εξάλλου κάτοικοι και οικολογικές οργανώσεις διαμαρτύρονται για τις επιπτώσεις που έχει υποστεί το οικοσύστημα της περιοχής από τη διαμορφωμένη κατάσταση. 
(EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ)
Παράνομη χωματερή του δήμου Ναυπλιέων στην παραλία της Καραθώνας στο Ναύπλιο. Η Καραθώνα είναι μια ελεύθερη παραλία που εδώ και δεκάδες χρόνια χρησιμοποιούν οι κάτοικοι του Ναυπλίου, της Αργολίδας και χιλιάδες επισκέπτες. Ο ΕΟΤ, στον οποίο παραχωρήθηκε η Καραθώνα ως προς τη χρήση, από το 1968 δεν αξιοποίησε την περιοχή. Η ιστορία της Καραθώνας ξεκίνησε με σχέδιο παραχώρησής της σε ξένους για τη δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας και συνεχίστηκε με προγραμματικές συμβάσεις. Επίσης ακούστηκαν πολλές προτάσεις αλλά και μεγαλεπήβολα σχέδια για τουριστικές εγκαταστάσεις. Από το 2006 λειτουργεί η χωματερή στη νοτιοανατολική πλευρά της παραλίας. Άρχισε σαν σταθμός μεταφόρτωσης και εξελίχτηκε σε παράνομη χωματερή του Δήμου Ναυπλιέων για την οποία έχουν επιβληθεί και πρόστιμα. Τους καλοκαιρινούς μήνες η οσμή από την χωματερή καταντά ανυπόφορη, ενώ είναι πρόσφατο το γεγονός λουόμενοι να εγκαταλείπουν την παραλία έπειτα από την εκδήλωση πυρκαγιάς καθώς οι καπνοί ήταν πυκνοί και η μυρωδιά από τα καμένα σκουπίδια ήταν αφόρητη. Εξάλλου κάτοικοι και οικολογικές οργανώσεις διαμαρτύρονται για τις επιπτώσεις που έχει υποστεί το οικοσύστημα της περιοχής από τη διαμορφωμένη κατάσταση. (EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

"Πράσινο φως" για τη χρηματοδότηση έργων διαχείρισης αποβλήτων σε 10 περιοχές της χώρας

Τη χρηματοδότηση της ωρίμανσης των έργων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων σε 10 περιοχές της χώρας, με συνολικό προϋπολογισμό 5 εκατ. ευρώ ανακοινώνουν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.

Με την υπογραφή της Ειδικής Γραμματέως Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και του Ταμείου Συνοχής (ΤΣ), Ευγενίας Φωτονιάτα, εντάσσονται στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, οι μελέτες των Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων και αντίστοιχων Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων των ευρύτερων περιοχών:

ADVERTISING

1. Χαλκίδας,

2. Λαμίας,

3. Λάρισας,

4. Λιβαδειάς,

5. Βόρειου Έβρου,

6. Φωκίδας,

7. Κέρκυρας,

8. Λέσβου,

9. Σαμοθράκης,

10. Πάρου.

Οι πράξεις ένταξης περιλαμβάνουν όλες τις απαραίτητες μελέτες καθώς και τη σύνταξη των φακέλων χρηματοδότησης των αντίστοιχων έργων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, δήλωσε: «Η προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας και της ποιότητας ζωής των πολιτών αποτελεί βασικό πυλώνα της αναπτυξιακής μας πολιτικής. Υλοποιούμε με συνέπεια τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων στηρίζοντας οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμες επενδύσεις.

Σε συνεργασία με τους αυτοδιοικητικούς φορείς, εστιάζουμε στις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και με στοχευμένες παρεμβάσεις, χρηματοδοτούμε όλα τα αναγκαία έργα, που θα βάλουν τέλος στην επί σειρά ετών ελλιπή διαχείριση των αποβλήτων.

Αναλάβαμε τη δέσμευση, από το καλοκαίρι, για ενίσχυση όχι μόνο των έργων αλλά και της μελετητικής ωρίμανσης εκείνων που δεν ήταν έτοιμα, ώστε να ξεπεραστούν χρόνιες καθυστερήσεις λόγω έλλειψης ολοκληρωμένων μελετών. Αυτή τη δέσμευση υλοποιούμε με τη συγκεκριμένη ειδική δράση την οποία σχεδιάσαμε και ενεργοποιούμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ανέφερε: «Ολοκληρώνουμε ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για να αλλάξει η διαχείριση των απορριμμάτων και να αξιοποιούμε τους πόρους, που περιέχουν, προς όφελος της κοινωνίας. Επιλύουμε έτσι σημαντικά προβλήματα περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας και στηρίζουμε την τοπική ανάπτυξη, με ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση.

Με τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα σχεδιάσει σύγχρονα έργα. Οι 10 μελέτες που χρηματοδοτούμε σήμερα, θα λύσουν μεγάλες τοπικές εκκρεμότητες και θα δώσουν θέσεις εργασίας και πολύτιμες πρώτες ύλες για την κυκλική οικονομία.

Σύντομα θα χρηματοδοτηθεί η επικαιροποίηση των τοπικών σχεδίων και κάθε Δήμος θα έχει ένα εργαλείο ανάπτυξης της ανακύκλωσης, Πράσινα Σημεία και χωριστή συλλογή οργανικών απορριμμάτων. Ενθαρρύνουμε τις τοπικές αρχές να επιταχύνουν το βηματισμό τους. Όλοι πρέπει να επιδείξουμε αξιοπιστία και αποφασιστικότητα».

SHARE:

24Media Network